Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Πολιτική Βουλή: «Πέρασε» ο προϋπολογισμός με 153 «ναι»


Σε σφοδρή αντιπαράθεση εφ” όλης της ύλης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής ο οποίος υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» έναντι 144 «όχι».
Σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΕνωσηΚεντρώων, ΧΑ), καταψήφισε με 144 ψήφους τον προϋπολογισμό τον οποίο χαρακτήρισε ως «αντιλαϊκό» και απέρριψε το αφήγημα της κυβέρνησης περί εξόδου από τα
μνημόνια.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 3 βουλευτές. Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) για λόγους υγείας ενώ είχε στείλει και επιστολική ψήφο για την πρόθεσή του να ψηφίσει «ΝΑΙ», η οποία όμως δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα, ο Νίκος Μίχος από τη Χρυσή Αυγή και ο Αριστείδης Φωκάς από την Ένωση Κεντρώων.
Τον προϋπολογισμό υπερψήφισε και η προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων, ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. «Πάμε καλά, αυξανόμαστε» σχολίασε το γεγονός, λίγο αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, «Αποτύχατε ως αντιμνημονιακοί και ως διαχειριστές του μνημονίου, αποτύχατε παντού και σε όλα και δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας» είπε. Υπενθύμισε μάλιστα την ρήση του Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας: «Το να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι «μνημονιακότερος από την τρόικα» και προέβλεψε ότι ο ελληνηικός λαός θα καταδικάσει την ΝΔ και στις επόμενες εκλογές, τις οποίες προσδιόρισε για το 2019. Κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «γιαλαντζί» φιλελεύθερος και «πιο τροϊκανός από τους τροϊκανούς». Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στην αντιπαράθεση με την Δικαιοσύνη. Κατηγόρησε μάλιστα την ΝΔ ότι εκείνη προσπαθεί να στρέψει την Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης.Διαβεβαίωσε ότι δεν έχει διάθεση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει την αναπαραγωγή δικτύων παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής των ελέγχων.