Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Μάθημα πρώτο: πως παραλαμβάνετε ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και τον μετατρέπετε σε ΧΥΤΑ Πελοποννήσου



Της Γιώτας Μπάγκα
Μόλις τελείωσε το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κι έχει γίνει πλέον περισσότερο από ορατό γιατί φτάσαμε ως Δήμος στο σημείο που είμαστε. Γιατί, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, καμία στόχευση καμία στρατηγική στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων από την πλευρά του Δημάρχου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Μάθαμε πως όντας ο ίδιος πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ δρομολογήθηκαν εξελίξεις αρνητικές για το Δήμο μας και πάνω στο δύσκολο σημείο παραιτήθηκε και ο ίδιος και πήρε μαζί του και τα μέλη από το Ξυλόκαστρο – Ευρωστίνη, αφήνοντας το Δήμο μας στην τύχη του ….

Μάθαμε επίσης πως δύο επιλογές - κατά τον Δήμαρχο υπάρχουν: 
α) να δεχτούμε απορρίμματα και 
β) να κλείσει ο ΧΥΤΑ. Μάθαμε επίσης πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. 
Η μείζων αντιπολίτευση πρότεινε να περάσει η διαχείριση του ΧΥΤΑ στον έλεγχο του Δήμου μας. Ο δήμαρχος απάντησε πως δεν προβλέπεται από το νόμο. 
Η ελάσσων αντιπολίτευση πρότεινε αντιμετώπιση του προβλήματος των στραγγιδίων του βιολογικού. Ο δήμαρχος απάντησε που να βρεθούν  τα λεφτά. Τι μας λέει δηλαδή; Η δεχόμαστε την κατάσταση ως έχει η κλείνουμε τον ΧΥΤΑ.
Ως προς την ουσία όμως οφείλω να ομολογήσω πως ακούστηκαν ψύχραιμες και λογικές φωνές. Η μείζων αντιπολίτευση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ο δημοτικός της σύμβουλος κ. Λάσκος έδειξε πως έχει αντίληψη της κατάστασης στην οποία έχουμε πλέον περιέλθει  και πρότεινε να μας διαβεβαιώσει εγγράφως το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων ότι θα τηρήσει την συμφωνία που αφορά τον όγκο των απορριμμάτων που εναποθέτει στο Ξυλόκαστρο.
 Παράλληλα, ο κ. Μπούκλης  επεσήμανε πως το βιοαέριο αποτελεί μια περιβαλλοντική βόμβα και τόνισε τον μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς. 
Ενδιαφέρουσα η πρόταση του πρώην δημάρχου κ. Κλαδούχου για προσφυγή στην Ευρώπη.
Αυτό που μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ωστόσο ήταν η διαδικασία. Οι πολίτες που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν τη διαδικασία χρειάστηκε να περιμένουν  δύο ώρες και πέντε λεπτά για να τους δοθεί ο λόγος. Τόσος  σεβασμός.
 Μάλιστα  ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου έδωσε το λόγο στον πρώην δήμαρχο κ. Κλαδούχο – και σωστά έπραξε- χωρίς ο ίδιος να τον ζητήσει, αλλά αρνιόταν να δώσει το λόγο στον κ. Μπούκλη ο οποίος είναι ειδικός επί του θέματος και ο λόγος του δόθηκε μετά από διαμαρτυρίες των υπόλοιπων πολιτών και της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικότατο δε είναι πως ο πρόεδρος μου επιτέθηκε προσωπικά για την αρθρογραφία μου – πράγμα που δε σχετιζόταν με την συζήτηση-και με συνέδεσε με άλλο αρθρογράφο κατά παράβαση κάθε καθήκοντος του. Τις παρατηρήσεις τις έκανε ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου χωρίς να κατέβει από την έδρα του ως όφειλε. Βέβαια, ως πρόεδρος θα έπρεπε να χαίρεται να βλέπει τους πολίτες να έρχονται και να συμμετέχουν στα δημοτικά συμβούλια, αλλά μάλλον σ΄ αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να ισχύει αυτό. Και τέλος πάντων – αν μπορείτε κ. Πρόεδρε μειώστε τις ιδέες και τα επιχειρήματά μου – όχι την προσωπικότητά μου.  Δεν το βλέπω και πολύ δημοκρατικό αυτό. Βέβαια, στην κατάσταση αυτή προς τιμή τους αντέδρασαν και ο κ. Μπούκλης και ο πρώην δήμαρχος κ. Κλαδούχος παρατηρώντας πως δεν είναι καλό να ακούγονται προσωπικοί χαρακτηρισμοί. 
Σχόλιο του Προέδρου: « Ο Πρόεδρος δεν λογοκρίνεται». Δηλαδή έχει αυτός το δικαίωμα να προσβάλλει τους πολίτες αλλά δεν έχει κανείς το δικαίωμα να του ασκεί κριτική.  Παράλληλα ανοίκεια εικόνα παρουσίασαν κάποιοι της δημοτικής αρχής με φτηνό χιούμορ και γκριμάτσες και χασκόγελα την ώρα που μιλούσαν οι πολίτες.
Όλα τα παραπάνω τελικά δικαιολογούν γιατί χάσαμε την υπόθεση με το Δήμο Σικυωνίων: όχι γιατί ο δήμαρχος του Κιάτου είναι πιο έξυπνος….

Giota Baga