Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Δραματικές ώρες για την Δυτική Αττική

 
Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής (στις περιοχές Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Ελευσίνα) ενώ η τραγική λίστα των νεκρών από την κακοκαιρία μεγαλώνει, βυθίζοντας σε πένθος ολόκληρη την Ελλάδα.
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται από την βροχόπτωση σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο.

Άλλος ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στην Δυτική Αττική από την κακοκαιρία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ο άνδρας εντοπίστηκε σε υπόγειο σπιτιού στην περιοχή Γεφυράκι, στη Νέα Πέραμο Αττικής. Ο εντοπισμός του άνδρα ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την θεομηνία στους 16 ενώ 23 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.Η επόμενη μέρα της ανείπωτης τραγωδίας στη Δυτική Αττική βρίσκει τη χώρα σε σοκ, δέος και εθνικό πένθος ενώ η πολιτεία είναι αντιμέτωπη με την αναζήτηση ευθυνών για την καταστροφή. 
Τα δύο φονικά ρέματα στη Μάνδρα που τσιμεντώθηκαν και υπερχείλισαν και η μη αναδάσωση του όρους Πατέρα έπνιξαν μια ολόκληρη περιοχή.
Οι κηδείες των 15 νεκρών της θεομηνίας που έπληξε τη Δυτική Αττική.Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πάνου Σκουρλέτη, «με την από 16-11-2017 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, οι κηδείες των θυμάτων της τραγικής θεομηνίας, που έπληξε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης τις περιοχές της Μάνδρας, της Μαγούλας και της Νέας Περάμου, θα τελεσθούν με δημόσια δαπάνη».
Την ίδια ώρα  πληθαίνουν οι καταγγελίες για τους επιτήδειους που ξεκίνησαν το πλιάτσικο σε σπίτια και επιχειρήσεις που επλήγησαν.Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι είναι απροστάτευτοι, με την αστυνόμευση στην περιοχή να μην είναι επαρκής παρά τα έκτακτα μέτρα φύλαξης, ενώ χθες βράδυ, πολλοί αναγκάστηκαν να κοιμηθούν μέσα στα ερειπωμένα σπίτια τους, φοβούμενοι «έφοδο» για κλοπές από επιτήδειους.
 Τα περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Μάνδρας, την Ελευσίνα και τη Νέα Πέραμο είχαν αποκατασταθεί μέχρι το μεσημέρι.Παραμένουν, ωστόσο, χωρίς ηλεκτροδότηση περίπου 1.000 καταναλωτές, σε διάφορα σημεία των περιοχών που επλήγησαν.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι ζημιές που υπέστη το Δίκτυο από τη θεομηνία ήταν πάρα πολύ μεγάλης έκτασης, καθώς καταστράφηκαν περίπου 40 στύλοι και προκλήθηκαν βλάβες σε γραμμές μέσης τάσης που ηλεκτροδοτούν χιλιάδες καταναλωτές, πλημμύρισαν υποσταθμοί, ενώ ένας εναέριος υποσταθμός ξηλώθηκε και άλλος, κλειστού τύπου, παρασύρθηκε από τα νερά.
Η κατάσταση στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο είναι το λιγότερο τραγική ενώ δεν είναι λίγοι όσοι δεν έχουν ένα κρεβάτι για να κοιμηθούν. Από χθες (15.11.2017) ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και θέρετρα του στρατού «άνοιξαν» για τους πληγέντες της κακοκαιρίας της Δυτικής Αττικής.
Μάλιστα, γίνεται έκκληση σε όποιον θέλει να βοηθήσει να στείλει ό,τι μπορεί στην διεύθυνση: Στρ. Ρόκκα 45, Μάνδρα 196, στο δημαρχείο Μάνδρας Ειδυλλίας. Όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί, επίσης, να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 2132014900. Να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ προειδοποιεί ότι το νερό της περιοχής δεν είναι πόσιμο και οι κάτοικοι δεν πρέπει να το πίνουν. 
Περισσότερους από 2,5 τόνους τρόφιμα μακράς διάρκειας (εμφιαλωμένο νερό, γάλα, βρεφικές τροφές, χυμούς, μαρμελάδες, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, κλπ), έστειλε σήμερα (16.11.2017) ο δήμος Αθηναίων στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής.
Επιπλέον, έστειλε μερίδες έτοιμου φαγητού, είδη προσωπικής υγιεινής για παιδιά και ενήλικες, καθώς και τριάντα κιβώτια με είδη ρουχισμού και υπόδησης, 600 κλινοσκεπάσματα και 23 κουτιά με φαρμακευτικό υλικό.
Η δημοτική αρχή βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή με τους Δήμους της Δυτικής Αττικής που έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.
«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους των περιοχών που ζουν μία άνευ προηγουμένου καταστροφή. Αλλά και στις δημοτικές αρχές που υπερβαίνουν εαυτούς για να την αντιμετωπίσουν» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. 
Κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής προκειμένου να αποτιμήσει την έκταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα ιατρεία, ενώ πρόκειται να αποστείλει φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
«Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την τραγωδία που έπληξε τη χώρα και την άδικη απώλεια των συμπολιτών μας. Θα συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων .Ωστόσο θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης. 
Τη λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας για την Δυτική Αττική αποφάσισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε. 
Τα μέτρα αφορούν στη διενέργεια υγειονομικού ελέγχου στο δίκτυο ύδρευσης και την ασφάλεια των τροφίμων, με στόχο την προστασία της υγείας του πληθυσμού των πληγέντων περιοχών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας , το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα σε 24ωρη βάση (τηλ. Επικοινωνίας: 210 6828350).
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης μηχανικών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και εισόδου σ’ αυτό ξένων υλών, που είναι δυνατόν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να διενεργηθεί αμέσως υγειονομικός έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Εφόσον διαπιστώνεται με συνεχείς ελέγχους ότι δεν υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο και εισροή ξένων σωμάτων, θα πρέπει οι υπεύθυνοι ύδρευσης και οι υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Και οι δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι του νερού σε κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης θα πρέπει να είναι συστηματικοί. Επιπλέον, οι τιμές του υπολειμματικού χλωρίου να ελέγχονται συστηματικά και να αυξηθεί η συχνότητα παρακολούθησης και άλλων ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού. Πρέπει να επισημανθεί η σπουδαιότητα διενέργειας υγειονομικής αναγνώρισης, δεδομένου ότι κάθε εργαστηριακή εξέταση αντικατοπτρίζει μόνον την κατάσταση της στιγμής της δειγματοληψίας. Επιπλέον, η υγειονομική αναγνώριση επιτρέπει την επισήμανση των υπαρκτών και ακόμη δυνητικών κινδύνων. Υπενθυμίζεται ότι τα κυριότερα στοιχεία που εξετάζονται κατά την υγειονομική αναγνώριση είναι, η λεκάνη απορροής υδροληψίας, η πηγή της υδροληψίας, οι εξωτερικοί αγωγοί, το αντλιοστάσιο, οι δεξαμενές, το δίκτυο διανομής, το σύστημα επεξεργασίας, η απολύμανση και οι εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις. 
 Επίσης, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή των πληγέντων, στους οποίους διανέμονται τρόφιμα τα οποία προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης, στον τρόπο διανομής και κυρίως την ποιότητα κατά τον χρόνο διανομής.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων, κυρίως στις περιπτώσεις που γίνεται μαζική προετοιμασία και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρόφιμα ευαλλοίωτα.
Προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις όπου διανέμονται στους πληγέντες τυποποιημένα τρόφιμα. Θα πρέπει αυτά να διακινούνται με ασφάλεια και να αποθηκεύονται μέχρι την διανομή τους σε χώρους με απόλυτη τάξη, καθαριότητα και με συνθήκες συντήρησης τέτοιες, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις ή επιμολύνσεις τους.
Απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής των τροφίμων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενδελεχείς και να καλύπτουν, όχι μόνο την παρασκευή αλλά και την μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση, μέχρι την παράδοσή τους στους πληγέντες.