Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Πλεόνασμα ψηφοθηρίας

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει εδώ και καιρό το επικείμενο «κοινωνικό μέρισμα» από το υπερπλεόνασμα – «ματωμένο» βεβαίως και πολύ μεγαλύτερο από αυτό που της ζητήθηκε – στην Κύπρο ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα λάβουν το 2018 αυξήσεις πέραν της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ)  και των προσαυξήσεων.
Η συμφωνία αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου οικονομικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Πρόκειται για ένα επιπλέον 2% και αναμένεται να διευρυνθούν και στην κεντρική κυβέρνηση, επιβαρύνοντας το κρατικό μισθολόγιο των 2,3 δισ. ευρώ που μετά από σημαντική συρρίκνωση, άρχισε από πέρσι να διογκώνεται λόγω αυξήσεων και προσλήψεων.
Σημειώστε ότι οι προσαυξήσεις έχουν ήδη επιστρέψει από το 2017.
Συγγνώμη, αλλά αυτό σημαίνει «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια και όχι αυτά που ακούμε καθημερινά εδώ στην Ελλάδα.
Και (ξανά συγγνώμη) μήπως μπορούμε να πληροφορηθούμε γιατί έπρεπε να βγάλουμε τόσο μεγάλο πλεόνασμα, ενώ δεν μας το ζητούσαν, ταράζοντας στους φόρους τον κόσμο;
Η απάντηση είναι, δυστυχώς, προφανής: Στεγνώνουν την οικονομία για να μπορούν μετά να μοιράζουν κατοστάρικα ελεημοσύνης σε αυτούς από τους οποίους στέρησαν τα πάντα, προερχόμενα από αυτούς από τους οποίους στέρησαν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οικονομικά και να μπορούν να βοηθήσουν μόνιμα αυτούς που τάχα βοηθά τώρα η κυβέρνηση ευκαιριακά.
Με λίγα λόγια, τα παίρνουν από την τσέπη του ενός μόνιμα για να επιστρέψουν απειροελάχιστα σ’ αυτόν που σκόπιμα κρατούν σε ακραία φτώχεια – για να μπορούν να του δείχνουν την… μεγαλοψυχία τους!

elzoni.gr