Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Οι αιρετές Περιφέρειες θα πρέπει να λειτουργούν με Κυβερνητικό σχήμα πολιτικής και οικονομικής αυτοτέλειας»



«Η Περιφέρεια θα πρέπει να λειτουργεί με τη δική της Κυβέρνηση και το δικό της Κυβερνητικό σχήμα και ο προϋπολογισμός της να υπακούει στις δικές της πολιτικές προτεραιότητες, και όχι της Κυβέρνησης» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2018 στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017.
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας έχει ένα και μόνο στόχο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, «τον οποίο επιτυγχάνει απολύτως. Να είναι ισοσκελισμένος και να μη δημιουργεί ελλείμματα. Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι ο κανόνας κατάρτισης του προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένος και έχει στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας».

Ο κ. Τατούλης άσκησε δριμεία κριτική στη στάση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος θύμισε τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης που υποστηρίζει, «τις οποίες όμως δεν έχει στηρίξει ποτέ μέχρι σήμερα και αυτό καταδεικνύει τον καιροσκοπισμό του και την επικίνδυνη πολιτικάντικη στάση του, που υπακούει σε πελατειακές κομματικές σχέσεις».
«Μας ρωτά τι γίνεται με τα σκουπίδια. Να ρωτήσει την Κυβέρνησή του, οι κωλοτούμπες της οποίας αποτελούν οιωνεί πρόβλημα για την ανάπτυξη του πολιτικού συστήματος» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν αλλάξαμε ποτέ τις θέσεις μας. Αντίθετα υπηρετήσαμε με απόλυτη συνέπεια τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες».
Απευθυνόμενος στη μείζονα μειοψηφία του συμβουλίου ο Περιφερειάρχης δήλωσε «εξαπατήσατε με τους Υπουργούς σας τους Δημάρχους, τάζοντάς τους χρήματα, και αποτύχατε παταγωδώς. Όχι μόνο δεν αλλάξατε μοντέλο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά υιοθετήσατε το δικό μας σχέδιο ως εθνικό για τη λύση του προβλήματος αυτού στη χώρα. Την προγραμματική σύμβαση με το ΦΟΔΣΑ δεν την ψηφίσατε» και ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και οσονούπω θα λήξει.
«Ο κ. Πατσαρίνος μιλά για απλή αναλογική, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι την πιστεύει, αφού δεν έχει συναινέσει σε κανένα θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης.
Αναφερόμενος στο θέμα της ίδρυσης στην Πελοπόννσησο περιφερειακής τράπεζας στο μοντέλο των Γερμανικών Sparkassen, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι όλες οι σχετικές ενέργειές του είναι δημόσιες και ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα που θέλει να φτιάξει η Κυβέρνηση είναι κατά κύριο λόγο ένας φορέας συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια. «Εμείς το έχουμε λύσει το θέμα αυτό εδώ και πολύ καιρό».
Αδιανόητες χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τις καταγγελίες για τη λειτουργία της Πελοπόννησος Α.Ε. χωρίς στοιχεία. «Αν έχει ο κ. Πατσαρίνος στοιχεία για διαφθορά, όπως ισχυρίζεται, θα έπρεπε ήδη να είχε απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, διαφορετικά αποτελεί το χειρότερο είδος προβοκάτορα. Ο λόγος των καταγγελιών του είναι γιατί δε συμμετέχει ο ίδιος. Αν είχε όμως διαβάσει το νόμο που διέπει τις αναπτυξιακές εταιρείες θα ήξερε γιατί δεν μπορεί να συμμετέχει».
Σε ότι αφορά το θεσμό του Καλλικράτη, συνέχισε ο κ. Τατούλης, έρχονται σήμερα να τον επαινέσουν, παρόλο που ποτέ μέχρι σήμερα δεν τον πίστεψαν. Ούτε σήμερα τον πιστεύουν, παρόλο που θέλουν να τον μεταρρυθμίσουν, γιατί θέλουν ενισχυμένες νομαρχίες. Αυτό όμως δεν μπορούν να το κάνουν γιατί έχουμε με τις συνεργασίες μας δημιουργήσει ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας του περιφερειακού θεσμού.
Μεγάλο μύθευμα χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης τη συζήτηση που εντέχνως προσπαθούν να ανοίξουν ορισμένοι, για το που θα βρει τα λεφτά η Περιφέρεια να πληρώσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων για διεκδικήσεις εργολάβων. «Καλύψαμε υποχρεώσεις των τέως Νομαρχιών άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να ανοίξει μύτη, γιατί πιστεύουμε ότι το κράτος έχει συνέχεια, και ταυτόχρονα ολοκληρώσαμε εκατοντάδες ημιτελή έργα που παραλάβαμε. Κανένας ωστόσο δεν μας έχει επαινέσει για αυτό. Απ’ την άλλη πλευρά κανένα από τα έργα που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια με δική της ευθύνη, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε μέσω ΕΣΠΑ, δεν είχε καμία δικαστική διεκδίκηση και αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη περιφέρεια».
Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι «από το ΠΔΕ έχουμε εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης από τις άλλες περιφέρειες γιατί έχουμε την εμπειρία και την κατάλληλη προετοιμασία. Αυτό το έχουμε πετύχει με όλες τις Κυβερνήσεις και όχι μόνο τώρα και είναι μεγάλη μας επιτυχία». 


Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου