Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Αυτά τα αποτελέσματα στέλνουν την Εθνική στα μπαράζ του Μουντιάλ

http://media1.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/10/ethniki-omada-1300.jpg
Μπορεί το έργο κατάληψης της δεύτερης θέσης στον 8ο όμιλο της προκριματικής φάσης για το Μουντιάλ της Ρωσίας να έχει δυσκολέψει για την Ελλάδα, ωστόσο τίποτα ακόμα δεν μπορεί να αποκλειστεί και οι πιθανότητες σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν εις βάρος μας, όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόκρισης στα μπαράζ μέσω των οκτώ καλύτερων δεύτερων στους εννιά ομίλους.
Το δικό μας καθήκον για το «απόλυτο» και το… δώρο
Φυσικά, προτού γίνει οποιαδήποτε συζήτηση, θεωρούμε ως δεδομένο ότι η Εθνική μας ομάδα θα κάνει το 2 στα 2 κόντρα σε Κύπρο στη Λευκωσία (7/10) και το Γιβραλτάρ στο «Γ. Καραϊσκάκης» (10/10), διαφορετικά οι βαθμοί δεν…
αρκούν.
Στη συνέχεια, η ομάδα του Μίκαελ Σκίμπε χρειάζεται ένα «δώρο» από το Βέλγιο. Τα «λιοντάρια» αντιμετωπίζουν τη Βοσνία που «καίγεται» για βαθμούς και θέλει μόνο νίκη προκειμένου να παραμείνει στη δεύτερη θέση και απόλυτο φαβορί να διεκδικήσει την πρόκριση μέσω μπαράζ. Σε περίπτωση ωστόσο που η παρέα των Βράνιες και Τζέκο δεν πάρει το τρίποντο, τα πάντα εξαρτώνται από την Εθνική μας που θα θέλει δύο νίκες για να τερματίσει πίσω από το Βέλγιο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το παιχνίδι στο «Stadion Grbavica» του Σαράγιεβο έχει ώρα έναρξης το Σάββατο (6/10) στις 19:00, με την Εθνική να αγωνίζεται στις 21:45, συνεπώς θα γνωρίζει το αποτέλεσμα της Βοσνίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Βοσνία θυμίζουμε τελευταία αγωνιστική αναμετράται με την Εσθονία στο Ταλίν.
Ο συνδυασμός αποτελεσμάτων στους άλλους ομίλους για την πρόκριση στα μπαράζ
Βέβαια, ακόμα και αν η Εθνική μας καταφέρει να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στη δεύτερη θέση, δεν εξασφαλίζεται αυτόματα η παρουσία της στα μπαράζ πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.
Από τους εννιά συνολικά ομίλους, μόνο οι οκτώ καλύτεροι δεύτεροι θα συμμετάσχουν στα μπαράζ με την Εθνική να μην θεωρείται δεδομένη στους «εκλεκτούς». Σημαντική επισήμανση το γεγονός πως στον υπολογισμό των βαθμών αλλά και της διαφοράς τερμάτων δεν υπολογίζονται οι αγώνες με τον τελευταίο του εκάστοτε ομίλου. Συνεπώς, η Εθνική που αυτή τη στιγμή έχει 13 βαθμούς, εφόσον πετύχει δύο νίκες θα φτάσει μεν στον όμιλο τους 19, όμως με την αφαίρεση των έξι υποθετικά κερδισμένων πόντων κόντρα στο Γιβραλτάρ και των τερμάτων που επιτεύχθηκαν, θα μπει στην λίστα των δεύτερων με 13 βαθμούς, ενώ χωρίς να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα με την Κύπρο θα έχουμε 7-4 γκολ υπέρ-κατά (+3) συν ό,τι προκύψει με την ομάδα του Ραν Μπεν Σιμόν.

Οι τρεις όμιλοι κλειδιά και τα σενάρια

Βλέποντας τη βαθμολογία των οκτώ υπόλοιπων ομίλων τις Πορτογαλία, Δανία, Βόρειος Ιρλανδία, Ιταλία και Σουηδία πολύ δύσκολα να μπορεί να τις ξεπεράσει σε συγκομιδή βαθμών η Εθνική μας.
Ωστόσο, στον τέταρτο, τον έκτο και τον ένατο όμιλο η κατάσταση είναι ρευστή. Ειδικά χθες, το αυτογκόλ του Μάρτιν Σκρτελ και η νίκη της Σκωτίας επί της Σλοβακίας μπορεί να αποδειχθεί «χρυσάφι» για την Ελλάδα και πλέον αναμένουμε μόλις ένα αποτέλεσμα.
Η Σκωτία στον έκτο όμιλο, όπου ήδη έχει προκριθεί η Αγγλία, με την νίκη αυτή πέρασε 2η με 17 βαθμούς, από τους οποίους αφαιρούνται οι έξι κερδισμένοι με την τελευταία Μάλτα (άρα 11) και την τελευταία αγωνιστική παίζει εκτός έδρας κόντρα στη Σλοβενία που εξακολουθεί να έχει μαθηματικές ελπίδες πρόκρισης. Σε περίπτωση μη νίκης τους, εφόσον τερματίσουν δεύτεροι, η Εθνική μας τους βάζει από κάτω.
Βέβαια, η Σλοβακία που την τελευταία αγωνιστική φιλοξενεί τη Μάλτα, λογικά θα περάσει αυτή δεύτερη σε περίπτωση μη νίκης της Σκωτίας, αλλά έχοντας 18 βαθμούς άρα 12 λόγω των δύο νικών με τη Μάλτα δεν υπερισχύει της Εθνικής μας.
Συμπέρασμα, ενδεχόμενη μη νίκη της Σκωτίας στο παιχνίδι της Κυριακής εξασφαλίζει την προνομιούχο δεύτερη θέση για την Ελλάδα.

Πολλά κρίνονται στους σημερινούς αγώνες

Στον τέταρτο όμιλο η Σερβία είναι επικεφαλής με 18 πόντους και θέλει τρεις βαθμούς για να σιγουρέψει την παρουσία της στη Ρωσία.
Για τη δεύτερη θέση μάχονται Ουαλία και Ιρλανδία με 14 και 13 βαθμούς αντίστοιχα. Η ομάδα του Μπέιλ αν αφαιρέσουμε έξι βαθμούς από τη Μολδαβία που αυτή τη στιγμή είναι τελευταία δεν μπορεί να φτάσει τους δικούς μας 13 και μένει εκτός κάδρου.
Συγχρόνως, η Ιρλανδία φιλοξενεί τους ουραγούς Μολδαβούς και την τελευταία αγωνιστική παίζει με την Ουαλία στο Κάρντιφ έχοντας 13 βαθμούς και μεγάλη σημασία στην προκειμένη περίπτωση θα παίξει και η διαφορά τερμάτων, εφόσον κερδίσουν στην Ουαλία.
Συμπέρασμα, η εθνική μας θέλει σήμερα να μην κερδίσει η Ουαλία και η Ιρλανδία, αν και είναι πολύ έωλη η κατάσταση, μιας και δεν είναι δεδομένο ποια ομάδα θα τερματίσει στον όμιλο τελευταία παρόλο που η Γεωργία έχει προβάδισμα τριών πόντων και συντριπτικά καλύτερης διαφοράς τερμάτων.
Ο ένατος όμιλος είναι ο πιο αμφίρροπος καθώς τέσσερις ομάδες διεκδικούν επί ίσοις σχεδόν όροις την πρόκριση. Οι πρωτοπόροι Κροάτες σήμερα κόντρα στη Φινλανδία θα κάνουν άλμα απευθείας πρόκρισης, ενώ στο σημαντικότερο παιχνίδι που μας αφορά, θέλουμε νίκη της Τουρκίας επί της Ισλανδίας η οποία θα μείνει στους 16 βαθμούς και παίζοντας στο φινάλε με το τελευταίο Κόσοβο θα φτάσει τους 19 άρα με την αφαίρεση 13, αλλά η διαφορά τερμάτων της θα είναι χειρότερη της εθνικής μας.
Βέβαια, οι Τούρκοι μετά γίνονται αυτοί απειλητικοί και τελευταία αγωνιστική παίζουν στη Φινλανδία όπου θα θέλουν μόνο νίκη. Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν και την τελευταία αγωνιστική αλλά η νίκη της Τουρκίας και η γκέλα της Ουκρανίας στο Κόσοβο δεν θα… χαλούσε την Εθνική μας.
Τα μάτια της Εθνικής λοιπόν σε τρεις ομίλους όπου τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν με ευχάριστο τρόπο για την ομάδα μας, η οποία οφείλει να κάνει το 2 στα 2 για αρχή και με όσο το δυνατόν ευρύτερη νίκη κόντρα στην Κύπρο ώστε στη συνέχεια να… ελπίζει.
 sdna.gr