Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Εκτός από τις θριαμβολογίες υπάρχει και η πραγματικότητα


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Οι ανακοινώσεις είναι ξεκάθαρες και διαψεύδουν όλες τις κυβερνητικές θριαμβολογίες και όλα τα κυβερνητικά ψεύδη περί ανάπτυξης.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, καταγράφεται υποχώρηση της πορείας του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Μάιο, καθώς υποχωρεί στις 93,2 μονάδες από τις 94,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Και αυτό δεν είναι το χειρότερο. Σύμφωνα με τη Markit, οι λειτουργικές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα εξακολούθησαν να επιδεινώνονται τον Μάιο, αν και σε ασθενέστερο βαθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η τελευταία περίοδος ύφεσης οφειλόταν στην περαιτέρω μείωση των νέων παραγγελιών, η οποία οδήγησε σε επιπλέον πτώση της παραγωγής.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI® ) – ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– υπέδειξε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του Μαΐου, υποχωρώντας κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων. 
Η πρόσφατη τιμή των 49.6 μονάδων του Μαΐου, υψηλότερη από τις 48.2 μονάδες του Απριλίου, υπέδειξε την ένατη συνεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Σύμφωνα με την Markit, οι Έλληνες κατασκευαστές περιόρισαν την παραγωγή τους για ένατη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες στη διάρκεια του Μαΐου, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών.
Ακολουθώντας την τάση της παραγωγής, ο όγκος των νέων εργασιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε για ένατο συνεχή μήνα τον Μάιο, μολονότι στον μικρότερο βαθμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής για το 2017. H υποχώρηση ήταν ευρύτερα αισθητή στην αγορά αγαθών τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
Έχοντας να διεκπεραιώσουν λιγότερες νέες εργασίες, οι επιχειρήσεις περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα για πέμπτη φορά σε ισάριθμους μήνες κατά τη διάρκεια του Μαΐου.
Η μείωση των αγορών εισροών είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση των αποθεμάτων προμηθειών. Επίσης:
Ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκε για όγδοο συνεχή μήνα. Η καθυστέρηση πληρωμής των προμηθευτών οφειλόταν στην έλλειψη ρευστότητας.
Οι επιχειρήσεις μείωσαν τις μέσες τιμές πώλησης τον Μάιο, λόγω των ισχυρών ανταγωνιστικών πιέσεων και της εξασθενημένης ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, η επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε περαιτέρω, αλλά με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει σημειωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.
Σημειώστε ότι η μεταποίηση στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε το Μάιο με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον έξι χρόνων. Οι δραστηριότητες στον τομέα αυξήθηκαν, καθώς οι αυξήσεις τιμών δεν κατάφεραν να επιβραδύνουν τις νέες παραγγελίες, όπως καταδεικνύει ο PMI για τον τομέα.
Ο PMI της Markit για την μεταποίηση ενισχύθηκε το Μάιο σε 57 από 56,7 τον Απρίλιοαγγίζοντας τα υψηλότερά του από τον Απρίλιο του 2011.
Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή επίσης κινήθηκε ανοδικά και άγγιξε το 58,3, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από έξι χρόνια.
Ο υποδείκτης για τις νέες παραγγελίες αυξήθηκε σε 57,8 από 57,7 τον Απρίλιο, δηλαδή στα υψηλότερα από το Μάρτιο του 2011. Η άνοδος αυτή σημειώθηκε παρότι οι εταιρίες αύξησαν τις τιμές τον περασμένο μήνα.

Ελεύθερη Ζώνη