Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με την Πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εμφάνιση 07062017  Gutrum Moslem Torstrom     040A1283.JPG
Η συνεισφορά των Δήμων και των Περιφερειών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και η συμβολή τους στην ευρεία συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, με την Πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρία Gudrun Mosler Törnström.


Εμφάνιση 07062017  Gutrum Moslem Torstrom 040A1305.JPG
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αναστάσιος Κουράκης, η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας σε αυτό, κ. Αννέτα Καββαδία, και ο επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Βουλής, Πρέσβης ε.τ., κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος. Την κυρία Törnström συνόδευαν η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, η Πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα κ. Andrea Ikic-Böhm, ο κ. Andreas Kiefer, Γενικός Γραμματέας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, και η κ. Stephanie Poirel, Γραμματέας της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κογκρέσου.  Εμφάνιση 07062017  Gutrum Moslem Torstrom 040A1445.JPG
Καλωσορίζοντας την Πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε:
«Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε στο ελληνικό Κοινοβούλιο την κυρία Törnström, γιατί ο ρόλος της, όπως και ο ρόλος των Περιφερειών, είναι πάρα πολύ σημαντικός και στο σημερινό γίγνεσθαι της Ευρώπης αλλά και στη σοβαρή συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεισφορά που μπορεί να έχει η εμπειρία των Περιφερειών και των Δήμων, σε όλη τη συζήτηση η οποία αφορά την κοινωνική και οικονομική σύγκλιση της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να ορθώσει φραγμό στις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης και κυριαρχίας παλαιών αντιλήψεων των κρατών-εθνών στα πλαίσια της υπερεθνικής αυτής ενότητας.
Σε όλα τα μεγάλα θέματα της ατζέντας που συζητούνται, δηλαδή τα ζητήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τα θέματα της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης και της ανατροπής της πολιτικής της λιτότητας, όπως και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, η εμπειρία των Περιφερειών και η εμπειρία των λαών μπορούν, με έναν πολύ πιο αυθεντικό τρόπο, να έρχονται στην επιφάνεια. Γι’ αυτό προσδίδουμε μεγάλη σημασία στο σήμερα και στο αύριο του θεσμού τον οποίο εκπροσωπεί η κυρία Törnström».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη συνάντηση, επισήμανε τα εξής:
«Το Κογκρέσο έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ελληνικές αρχές, απόδειξη τούτου είναι ότι έχω ήδη συναντηθεί με τον Πρόεδρο δύο φορές, μάλιστα η προηγούμενη ήταν πριν από δύο εβδομάδες στην Αθήνα. Είμαι προσωπική φίλη λοιπόν της Ελλάδας, ήμουν μάλιστα και εισηγήτρια σχετικά με την Ελλάδα, άρα γνωρίζω πολύ καλά τη χώρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα οποία έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο και συμφωνώ απολύτως μαζί του ότι η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση. Το Κογκρέσο προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο, διότι το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στους λαούς, εγγύτερα στους ανθρώπους. Επομένως, γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα των ανθρώπων και τι χρειάζεται για να επιλυθούν. Όλα λοιπόν ξεκινούν από το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, το οποίο σημαίνει ότι αν μπορέσουν ν’ ακολουθηθούν σωστές πολιτικές σε αυτό μπορεί να επιτύχει και το εθνικό επίπεδο.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Περιφερειάρχη Αττικής, κυρία Ρένα Δούρου, η οποία είναι ένα πολύ αφοσιωμένο μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο. Την ευχαριστώ, επίσης, για το Συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα από την Περιφέρεια Αττικής αυτές τις δύο ημέρες, το οποίο είναι αφιερωμένο στον προκάτοχό μου Jean-Claude Frecon και πολύ χαίρομαι που θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω σε αυτό. Στη διημερίδα αυτή θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά τις τροποποιήσεις στην ελληνική νομοθεσία, τι χρειάζεται δηλαδή ν’ αλλάξει σε αυτή, θα εξετάσουμε τη μεταρρύθμιση “Καλλικράτης”, θα συζητήσουμε τα ευρήματα της παρακολούθησης, θα σας ενημερώσουμε πώς βλέπουμε εμείς, στο Κογκρέσο, την κατάσταση, και πώς το Κογκρέσο μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα ν’ αναπτυχθεί περισσότερο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος, δηλαδή και εμείς ν’ αντλήσουμε από τη δική σας εμπειρία και εσείς από τη δική μας».

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης