Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε... τη γκλίτσα του στο 37ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Σαρακατσάνους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε... τη γκλίτσα του. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς καθώς έδωσε το παρόν στο 37ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι.
Το φετινό αντάμωμα είναι αφιερωμένο στα ξενιτεμένα νιάτα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε ειδικά σε αυτή την ανάγκη να επιστρέψουν τα δημιουργικά μυαλά στη χώρα μας και δεσμεύτηκε να ασκήσει πολιτική προς αυτή τη κατεύθυνση ως μέλλουσα Κυβέρνηση.
O χαιρετισμός του K. Μητσοτάκη:
«Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, φίλες και φίλοι, Σαρακατσάνισσες και Σαρακατσαναίοι, είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ συγκινημένος που είμαι σήμερα μαζί σας στο φετινό Αντάμωμά σας.

Είχα ακούσει πολλά για αυτό το μεγάλο πανηγύρι και είχα χρόνια την επιθυμία να έρθω και να το γιορτάσω μαζί σας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε βρεθεί μαζί σας πριν από 22 χρόνια. Το 1995. Μου έλεγε, πάντα, πρέπει να πας στο Αντάμωμα. Tο έφερε έτσι η ζωή να έρθω λίγες εβδομάδες αφότου έφυγε από τη ζωή.
Θέλω να σας εκφράσω την αγάπη και το θαυμασμό μου. Αποτελείτε ένα πραγματικά εκλεκτό κομμάτι του ελληνικού λαού. Ξεχωρίσατε μέσα από το πέρασμα του χρόνου για την εργατικότητά σας, για τη θέλησή σας. Προκόψατε και δημιουργήσατε. Αφήσατε το αποτύπωμά σας στην λαϊκή τέχνη, στα γράμματα, στην παράδοση αυτού του τόπου. Οι παλαιότερες γενιές Σαρακατσαναίων, αντιμετώπιζαν τις μεγάλες δυσκολίες του νομά κτηνοτρόφου με δύναμη και σταθερότητα. Αυτές οι αρετές αποτυπώνονται στα έθιμά σας, στην παράδοσή σας που με τόσο σεβασμό κρατάτε, σήμερα, ζωντανή. Και δεν σας κρύβω ότι τις αρετές αυτές, τη δύναμη, τη σταθερότητα, τις θαυμάζω. Είναι προσόντα πολύτιμα για κάθε άντρα, για κάθε γυναίκα, είναι αξίες εξαιρετικά χρήσιμες στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας.
Χρειαζόμαστε αυτήν τη θέληση, αυτό το πείσμα, αυτήν τη δύναμη για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξανασταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι, δυνατοί και υπερήφανοι. Όπως χρειαζόμαστε αυτήν την ενότητα. Ενότητα στηριγμένη στην αλήθεια και την αξιοπιστία. Όχι σε ψέματα και όχι σε αυταπάτες. Και χαίρομαι πολύ που είστε σήμερα εδώ όλοι μαζί, ενωμένοι. Σαρακατσάνοι από όλες τις άκρες της Ελλάδας, αλλά και από τη Βουλγαρία, όλοι εμείς είμαστε μαζί σας, μοιραζόμαστε τη σημερινή σας, μεγάλη χαρά.
Θέλω, αγαπητέ Πρόεδρε, να σας συγχαρώ και για το ζήτημα στο οποίο επιλέξατε να αφιερώσετε το φετινό σας Αντάμωμα. Στα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα, επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν μια δουλειά στην πατρίδα μας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που, δυστυχώς, δημιούργησε η κρίση των τελευταίων ετών, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την πατρίδα μας, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Θέλω να σας δώσω το λόγο μου ότι είναι βασική μου προτεραιότητα, να γυρίσουν αυτά τα παιδιά και πάλι πίσω στην πατρίδα μας. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν φέρουμε επενδύσεις, εάν δημιουργήσουμε νέες δουλειές, καλές δουλειές, να κρατήσουμε εδώ τους νέους που αναζητούν το δρόμο τους και να φέρουμε πίσω αυτούς που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Το χρωστάμε σε αυτούς και το χρωστάμε στον τόπο μας.
Φίλες και φίλοι, η σημερινή μέρα είναι πραγματικά μια σπουδαία μέρα για μένα, δεν θα την ξεχάσω. Παίρνω και εγώ δύναμη από σας. Από αυτά τα ψηλά βουνά, τα οποία από μικρός και εγώ έμαθα να αγαπώ και να περπατώ, συχνά μαζί με τον πατέρα μου, που λάτρευε τις ορεινές πεζοπορίες. Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ ως Κρητικός, αισθάνομαι ανάμεσα στους ορεινούς μεγάλη άνεση και μεγάλη οικειότητα.
Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Δήμαρχε. Θαυμάζω αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι Κρητικοί και οι Σαρακατσαναίοι. Τη λεβεντιά σας, το πείσμα σας. Το σθένος, τη δύναμη να μην το βάζουν κάτω, παλεύοντας πάντα με την ίδια τη φύση. Εύχομαι να γιορτάζετε για πολλά χρόνια αυτό το όμορφο Aντάμωμα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η παράδοση που μέχρι σήμερα κρατήσατε ζωντανή θα συνεχιστεί. Και απευθύνομαι ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Αυτά τα παιδιά τα οποία πρέπει να μάθουν να σέβονται και να τιμούν αυτήν την όμορφη στολή την οποία φοράνε, διότι έρχεται από πολύ μακριά, αγαπητέ Πρόεδρε, και θα πάει πολύ μακριά. Και την εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ξεχωριστές παραδόσεις του ελληνισμού, αυτές είναι που κάνουν την Ελλάδα ξεχωριστή, δυνατή και ικανή να ξεχωρίσει σε έναν κόσμο που αλλάζει συνέχεια.
Να τιμάτε, λοιπόν, ειδικά οι νέοι, αυτές τις παραδόσεις των μεγαλύτερων. Και να θυμάστε κάθε φορά που αφιερώνετε χρόνο να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο και να ανακαλείτε τις χαρές της τεχνολογίας, ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος και άλλα ήθη και έθιμα που έρχονται από πολλούς αιώνες πίσω. Έχετε εσείς - ειδικότερα εδώ η νεότερη γενιά - μια υποχρέωση να τα κρατήσετε ζωντανά και να τα περάσετε στους επόμενους, όπως έκαναν οι παππούδες σας και όπως έκαναν οι πατεράδες σας.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσετε αυτήν την ωραία διαδρομή μέσα στο χρόνο, δίνοντας ο καθένας από εσάς τις δικές του προσωπικές μάχες. Όπως, δεν έχω καμία αμφιβολία, φίλες και φίλοι, ότι και η χώρα θα ξαναβρεί το δρόμο της και θα ξαναβαδίσει μπροστά σταθερά και με υπερηφάνεια.
Να’ στε όλοι καλά. Πάντα σε χαρές να σμίγουμε, λέμε στον τόπο μας στην Κρήτη και εύχομαι χαρά και ευτυχία σε σας και στις οικογένειές σας και να είστε σίγουροι, αγαπητέ Πρόεδρε, ότι θα ξαναβρεθούμε σύντομα. Να’ στε καλά. Γεια σας. Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε να βρεθώ σήμερα μαζί σας».