Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Στις κάλπες 2,5 εκατ. Αλβανοί πολίτες

http://media2.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/12/albania-1300.jpg Περισσότεροι από 2.500.000 Αλβανοί πολίτες προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας.
Η ψηφοφορία άρχισε στις 7.00 το πρωί (τοπική ώρα) και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το βράδυ. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τα μεσάνυχτα ή αύριο.

Στην εκλογική διαδικασία λαμβάνουν μέρος 18 πολιτικά κόμματα, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών για τις 140 έδρες του κοινοβουλίου.
Ανάμεσά τους δεν θα είναι με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά από το 1991, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που αποτελεί την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας και υποστηρίζεται από την οργανωμένη πολιτική της έκφραση «Ομόνοια».
Οι λόγοι της μη αυτόνομης καθόδου του ΚΕΑΔ έχουν να κάνουν με την εκπνοή των προθεσμιών στις καταθέσεις ψηφοδελτίων των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά την ταραχώδη προεκλογική περίοδο, ωστόσο πολλοί υποψήφιοί του θα είναι στη λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών ώστε όσοι εξ αυτών εκλεγούν, να δηλωθούν ως βουλευτές του ΚΕΑΔ.
Σε κάθε περίπτωση Έλληνες μειονοτικοί βουλευτές θα εκλεγούν μέσα από τα ψηφοδέλτια των τριών μεγάλων κομμάτων, Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης και υπολογίζεται ότι θα είναι τουλάχιστον πέντε.

Αν και στην Αλβανία οι δημοσκοπήσεις απέχουν από το να θεωρούνται αξιόπιστες, φέρουν ως πρώτους τους Σοσιαλιστές του Έντι Ράμα (με ποσοστό 41-45%), έναντι του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος (με ποσοστό 34-37%).
Ως τρίτο κόμμα φέρεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (με ποσοστό 10-13%), μολονότι ο ιστορικός ηγέτης του, Ιλίρ Μέτα παρέδωσε τη σκυτάλη μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ωστόσο πιο ψύχραιμοι εκλογικοί αναλυτές αλλά και παράγοντες άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει αυτοδυναμία με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα.