Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Ράπτης

raptis_sotiris_stogia.jpg
Απεβίωσε ο καθηγητής και ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) Σωτήρης Ράπτης. Οι ασθενείς με διαβήτη χρωστούν πολλά στον εκλιπόντα, τόσο στο επίπεδο της αντιμετώπισης, όσο και της εκπαίδευσης γύρω από τη νόσο.

Ο Σωτήρης Ράπτης γεννήθηκε στην Αθήνα και το 1955 εισήχθη δεύτερος στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Από το 1962 ως το 1977 σπούδασε και εργάστηκε σε χώρες της Ευρώπης. Αρχικά εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός στην Β΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Το 1967 έλαβε την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουλμ Γερμανίας και τρία χρόνια αργότερα εξελέγη Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1977 έλαβε την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας  και ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα. Τότε, ανέλαβε διευθυντής του Διαβητoλογικού Κέντρου της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Αλεξάνδρα». Το 1982 εξελέγη καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανέλαβε τη διεύθυνση της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» έως τον Νοέμβριο του 2003 και στη συνέχεια και μέχρι το 2005 υπηρέτησε στο «Αττικόν».
Το 1993 με ενέργειές του ιδρύθηκε το Ε.ΚΕ.ΔΙ., του οποίου υπήρξε έκτοτε πρόεδρος. Πρόκειται για Κοινωφελές Ίδρυμα με σκοπό τη συστηματική αντιμετώπιση και παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση των ενεργειών για την έρευνα σε όλα τα επίπεδα, την πρόληψη και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη και των επιπλοκών του.
Ο Σωτήρης Ράπτης υπήρξε -μεταξύ άλλων – γιατρός της Μαρίκας Μητσοτάκη και του Χρήστου Λαμπράκη, ενώ ο ίδιος είχε λάβει πλήθος διεθνών τιμητικών διακρίσεων για την προσφορά του στην ιατρική επιστήμη. Είχε  διοργανώσει από το 1980 22 Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα και ένα μεγάλο αριθμό από Ελληνικά Συνέδρια, Συμπόσια και Σεμινάρια στα πεδία της Εσωτερικής Παθολογίας, του Σακχαρώδη Διαβήτη, του Μεταβολισμού, της Γαστρεντερολογίας, της Ενδοκρινολογίας, της Μεταμόσχευσης Οργάνων και των Τεχνητών Οργάνων.
Η προσφορά του υπήρξε πολυσχιδής: Ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη ξεκίνησε τη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, σχετικά με τη λειτουργία των Διαβητολογικών Κέντρων στην Ελλάδα, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παροχής φροντίδας στους ασθενείς με διαβήτη.
Ο εκλιπών ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που οργάνωσε δομημένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη από το 1978.  Σήμερα πανελλαδικά λειτουργούν συνολικά 82 Διαβητολογικά Κέντρα και Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία
«Φτωχότερη από σήμερα η οικογένεια του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών αλλά και η Ελληνική Ιατρική και επιστημονική κοινότητα. Ο καθηγητής Σωτήρης Ράπτης υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία και ένας πανάξιος και πολυδιάστατος άνθρωπος και επιστήμονας με ένα βιογραφικό που λίγοι Έλληνες διαθέτουν. Ιδιαίτερα αγαπητός και καλός φίλος της οικογένειας μου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αγαπητή μας οικογένεια του. Αντίο καθηγητά μου…» είναι η ανάρτηση με την οποία τον «αποχαιρετά» ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών – όπου τα τελευταία χρόνια ο εκλιπών ιατρός ήταν υπεύθυνος για το Διαβητολογικό τμήμα.
sdryhsertyhrte.png
Αθήνα, 11.05.17
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, εκπροσωπώντας τα μέλη της, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Καθηγητή Σωτηρίου Ράπτη, αγαπημένου ιατρού και συναδέλφου. Για περισσότερα από 40 χρόνια, ο Καθηγητής ήταν κορυφαία εμβληματική προσωπικότητα για την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία  αλλά και για τη διαβητολογική κοινότητα της χώρας μας. Υπήρξε σημαντικός δάσκαλος για όλους εμάς και ήταν από τους βασικούς θεμελιωτές της νέας εποχής του διαβήτη που συνδύαζε την έρευνα με την τεκμηριωμένη κλινική πρακτική. 
Η επιστημονική του διαδρομή ταυτίσθηκε με την αφοσίωση του για την ανάδειξη της σημαντικότητας του σακχαρώδους διαβήτη στη χώρα μας και την ευόδωση της συστηματικής, επιστημονικής και κοινωνικής αντιμετώπισής του. Έβαλε τις βάσεις για τα Διαβητολογικά Κέντρα και θεμελίωσε τη συστηματική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στον σακχαρώδη διαβήτη.
Η επιστημονική διαβητολογική κοινότητα και η κοινότητα των διαβητικών ασθενών του οφείλουν τα μέγιστα. Η τελική συμβολική πράξη και επιθυμία της οικογένειάς του, να κατατίθενται χρήματα αντί στεφάνου για την υποτροφία νέων επιστημόνων της ΕΔΕ, αναδεικνύει τη μεγαλοσύνη του ανδρός.
Εκ μέρους της εταιρείας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγαπητού μας συναδέλφου και δασκάλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας
       Ο Πρόεδρος                      Ο Γεν.Γραμματέας
Γεώργιος Δημητριάδης               Ανδρέας Μελιδώνης