Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Δημόσιο: Τι σκηνικό διαμορφώνεται στις προσλήψεις μονίμων & συμβασιούχων έως το 2021 (πίνακας)

Περίπου 40.000 προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για τα επόμενα πέντε χρόνια περιλαμβάνει ως πρόβλεψη, το βασικό σενάριο που αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής από φέτος μέχρι και το 2021.
Το ΜΠΔΣ, το οποίο περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της δεύτερης
αξιολόγησης περιλαμβάνει για πρώτη φορά, μετά το 2010, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προσλήψεων για την πενταετία 2017 -2021.
Όσον αφορά την πρόβλεψη του προγράμματος έχουν προγραμματιστεί 24.031 προσλήψεις σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς και 5.978 προσλήψεις σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ΔΕΚΟ.
proslipseis 2017-2021
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι οι προσλήψεις εντός του ορίου του προγράμματος που δεν θα γίνουν σε μια χρονιά θα μεταφέρονται στην επόμενη.
Τη βάση για τις προσλήψεις δίνει η χαλάρωση του κανόνα, ο οποίος ίσχυε από το 2010 και προέβλεπε 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με στόχο να μειωθεί ο κανόνας των δημοσίων υπαλλήλων και να μειωθεί και το αντίστοιχο μισθολογικό κονδύλι.
Ο κανόνας του 2017 είναι ο 1:4 με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος 8.498 νέες προσλήψεις και 11.140 αποχωρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει η πρόβλεψη να μένουν εκτός περιορισμών οι προσλήψεις που είχαν προβλεφθεί σε προηγούμενα έτη, αλλά δεν υλοποιήθηκαν, καθώς και οι προσλήψεις που υπακούουν σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.Το 2018, ο κανόνας προσλήψεων θα γίνει ως εξής: μια πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις . Οι νέες προσλήψεις θα είναι 4.393 και οι αποχωρήσεις 11.143.
Το 2019, ο κανόνας θα χαλαρώσει περαιτέρω, σε μια πρόσληψη για κάθε δύο αποχωρήσεις με αποτέλεσμα να έχουμε 3.687 προσλήψεις έναντι 11. 143 αποχωρήσεις.
Το 2020, ο κανόνας γίνεται μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση με αποτέλεσμα να έχουμε 11.832 προσλήψεις έναντι 11.052 απολύσεων.
Το 2021, με τον κανόνα προσλήψεων να παραμένει στο 1:1 θα έχουμε 11.409 προσλήψεις έναντι 10.023 αποχωρήσεων.
Στελέχωση
Με βάση όσα αναφέρονται το κείμενο του μεσοπρόθεσμου, μέρος των προσλήψεων θα καλύψουν όσους αποφοιτούν από τις παραγωγικές σχολές των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Οι υπόλοιπες θα είναι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο υπουργείο Υγείας, εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας και δικαστικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα, σχεδιάζεται να καλυφθούν και θέσεις που είναι κενές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη για την απορρόφηση κενών θέσεων σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του έτους 1998.
Μάλιστα, στο κείμενο αναφέρεται το ενδεχόμενο οι αριθμοί ανά υποτομέα να αλλάξουν ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και τις προτεραιότητες στελέχωσης που θα υπάρχουν κάθε χρόνο.
Συμβασιούχοι
Οι εν λόγω προβλέψεις στα συμφωνηθέντα μεαξύ κυβέρνησης και δανειστών έχουν σαφή στόχο τη διατήρηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την μισθοδοσία (μονίμων και άλλων) υπαλλήλων στα υφιστάμενα επίπεδα, ή ακόμα και στην μείωσή τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των συμβασιούχων που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο αριθμός τους, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων, απαιτείται να μείνει στα σημερινά επίπεδα που προσεγγίζουν τους 50.000 εργαζόμενους. Αυτός ο αριθμός έχει συμφωνηθεί να μην ξεπεραστεί, πλην τριών εξαιρέσεων τομέων, στους οποίους μπορούν να υλποιούνται προσλήψεις που δεν υπακούουν σε περιορισμούς.
Αυτοί οι τομείς είναι:
  • Προσφυγικό / Μεταναστευτικό
  • Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών
  • Αντιμετώπιση Ανθρωπιστικής Κρίσης

Δείτε αναλυτικότερα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου :
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  

aftodioikisi.gr