Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Επερώτηση Ντόρας Μπακογιάννη στον Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή (υπ’ όψιν Αν. Υπουργού κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου)

Πολιτικό Γραφείο
Ντόρας Μπακογιάννη

Αθήνα, 5 Απριλίου 2017 
 
Επερώτηση στον Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Σταύρο Κοντονή (υπ’ όψιν Αν. Υπουργού κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου)
 
ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων

Σημ: Η εν λόγω επερώτηση κατατίθεται σύμφωνα με το άρ. 134 παρ.2 του Κανονισμού της Βουλής, καθώς η απάντηση στην αρχική ερώτηση (2936/27.01.2017) κρίνεται ανεπαρκής.

Σε απάντηση της υπ’ αριθμόν 2936/27-01-2017 ερώτησης που κατέθεσα για τις «πειραγμένες» αντλίες σε μεγάλο αριθμό πρατηρίων καυσίμων», ο αρμόδιος Αν. Υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει ότι με το ν. 4410/2016 ιδρύθηκε Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ. Κύριος σκοπός του ΣΕΚ είναι η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Αρχών για την πάταξη του λαθρεμπορίου, καθώς και η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων, προκειμένου να καταστεί εθνική μονάδα πληροφοριών.
Όμως, στην απάντηση του κ. Αν. Υπουργού, αναφέρεται ότι «η στελέχωση του ΣΕΚ είναι υπό εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», παρόλο που ο σχετικός ν. 4410 ψηφίστηκε πριν από 8 μήνες, το καλοκαίρι του 2016. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το λαθρεμπόριο στο χώρο των καυσίμων «ανθεί και λουλουδίζει», τη στιγμή που η κυβέρνηση καθυστερεί να στελεχώσει το ΣΕΚ και να το θέσει σε πλήρη λειτουργία.

Κατόπιν τούτων, επερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπάρχει σχεδιασμός για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στελέχωσης του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου; Πότε προβλέπεται να είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά έτοιμο;
 


 Η επερωτώσα βουλευτής
  Ντόρα Μπακογιάννη