Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τον αντιδικτατορικό και δημοκρατικό αγώνα

 Εμφάνιση 21042017 EAT ESA   IMG_8769.jpg
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εμφάνιση 21042017 EAT ESA   IMG_8889.jpg«Σήμερα το μάθημα της Δημοκρατίας δεν είναι άλλο από ένα: Ο διχασμός φέρνει δεινά» ανέφερε κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, εκ μέρους του Προεδρείου της Βουλής, ο Προεδρεύων Αντιπρόεδρος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, προσθέτοντας ότι «οι σημερινές συνθήκες που βιώνουμε επιβάλλουν όσο ποτέ ξανά τη σύμπνοια και την ενότητα των Ελλήνων. Απαιτούν να πορευόμαστε με σύνεση και ομόνοια σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον».
Εμφάνιση 21042017 EAT ESA   IMG_8799.jpgΕκ μέρους του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση, η Γ΄ Αντιπρόεδρος κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου μετέβη εξάλλου στο Πάρκο Ελευθερίας και κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του αγωνιστή αξιωματικού Σπύρου Μουστακλή, σύμβολο της Αντιδικτατορικής και Δημοκρατικής Αντίστασης.
Το μήνυμα εκ μέρους του Προεδρείου της Βουλής, που ανέγνωσε για την ημέρα ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, έχει ως εξής:
«Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από εκείνη τη μοιραία νύχτα όπου η κατάλυση της Δημοκρατίας από τη χούντα των συνταγματαρχών έβαλε την Ελλάδα στο γύψο για μια επταετία. Η μέρα αυτή
ξυπνά εφιαλτικές μνήμες με μια σειρά από δραματικά γεγονότα που θα κορυφωθούν με τον Αττίλα και την εισβολή στην Κύπρο και θα λήξουν με την επιστροφή του μεγάλου πολιτικού της νεότερης Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος με τη βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων εκείνης της εποχής οδήγησε τη χώρα μας και τη Δημοκρατία στην αποκατάστασή της αναίμακτα.
Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, όλες και όλους που έδωσαν τη μάχη για την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος,
Οι σημερινές συνθήκες που βιώνουμε επιβάλλουν όσο ποτέ ξανά τη σύμπνοια και την ενότητα των Ελλήνων. Απαιτούν να πορευόμαστε με σύνεση και ομόνοια σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Καλούμαστε όλοι οι Έλληνες να προασπίσουμε τη σύγχρονη Δημοκρατία, που από το 1974, όλοι μαζί, έως σήμερα οικοδομήσαμε με δυσκολίες, συγκρούσεις και προβλήματα. Ταυτόχρονα όμως, να δίνουμε κι έναν καθημερινό αγώνα για τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας και της προάσπισης των θεσμών της, απομονώνοντας ταυτόχρονα κάθε διχαστική αντίληψη και όποιον την υποβλέπει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 50 χρόνια μετά, η Ελλάδα σήμερα αποτελεί σημείο σταθερότητας και πρότυπο δημοκρατίας για τη γειτονιά μας. Είμαστε μια χώρα που επάξια έχει κερδίσει τον ρόλο της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και με τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε, αποτελούμε ισχυρό και ισότιμο μέλος της Ένωσης. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διαμόρφωση, μαζί με τους εταίρους μας, ενός καλύτερου μέλλοντος που θα βασίζεται στις αξίες της ειρήνης, της προόδου, της ασφάλειας και της δημοκρατίας.
Σήμερα το μάθημα της Δημοκρατίας δεν είναι άλλο από ένα: Ο διχασμός φέρνει δεινά. Η Δημοκρατία μόνο αποτελεί το φωτεινό μονοπάτι που οδηγεί στον δρόμο της προόδου και της διάκρισης με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και με συνεχή προσπάθεια για ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις.
Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον θεματοφύλακα και τη βάση της διαφύλαξης αυτών των αρχών και αξιών και ο ρόλος καθεμίας και καθενός από εμάς στο Κοινοβούλιο αποτελεί την ύψιστη υπηρεσία προς τη Δημοκρατία και το έθνος.
Αιωνία η μνήμη όλων όσων έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας». 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης