Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας καταγγέλλει τη στάση τού Δημάρχου Κορινθίων σ το θέμα των εργαζομένων στην καθαριότητα με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η άκαμπτη στάση του Δημάρχου Κορινθίων κ. Πνευματικού σχετικά με το θέμα των εργαζομένων στην καθαριότητα με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Θα ανέμενε κανείς από τον κ. Δήμαρχο, αλλά και από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία αλλά και συμμόρφωση προς τις αποφάσεις της κυβέρνησης και όχι αναιτιολόγητη κήρυξη «εμπόλεμης κατάστασης», με δεδομένο μάλιστα ότι από τους 325 Δήμους της χώρας οι 321 έχουν ήδη συμμορφωθεί, ως όφειλαν, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ο Δήμος Κορινθίων είναι ένας από τους 4 εναπομείναντες Δήμους της χώρας πού εφαρμόζει τους νόμους αποφασίζοντας ο ίδιος κατά πόσον είναι ή όχι συνταγματικός ένας νόμος ή μία διάταξη.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων οφείλει να εκτελεί τα καθήκοντά του και να ασκεί τις αρμοδιότητές τους με βάση τους νόμους και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αντί να επιδίδεται σε πολιτικά παίγνια που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα ήθη τα οποία δεν τιμούν το δημοκρατικό πολίτευμα και τις αρχές της χρηστής διοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτό οφείλει να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα και να προχωρήσει άμεσα στην επαναπρόσληψη των εργαζόμενων στην καθαριότητα, καταβάλλοντας τα δεδουλευμένα τους. Οφείλει να κινηθεί με αμεροληψία και κοινωνική ευαισθησία, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις και τους νόμους του κράτους χωρίς να προβάλλει δήθεν προσχήματα περί αντισυνταγματικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει, εκτός από την παραβίαση των ισχυόντων νόμων, να αναλάβει το πολιτικό και ηθικό κόστος που συνεπάγονται οι επιλογές του οι οποίες αναιρούν  επί της ουσίας τον ρόλο του ως Δημάρχου που έχει εκλεγεί για να υπηρετεί το σύνολο των Κορινθίων.
Ουδείς άλλωστε μπορεί να αμφισβητήσει πως η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λαμβάνει μέτρα με βασικό στόχο την προστασία των εργαζομένων και την επίλυση του θέματος. Γι’ αυτό άλλωστε παρατάθηκε η ισχύς των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα μέχρι 31-12-2017, ενώ ο πρόσφατος νόμος 4456/2017 για την περίπτωση των ΟΤΑ Α΄ βαθμού προέβλεψε ότι οι δαπάνες που αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες εκκαθαρίζονται κατά προτεραιότητα από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και αν αυτά δεν επαρκούν, τότε η πληρωμή θα γίνεται από κάθε είδους έσοδα, έστω και αν αυτά δεν προορίζονται για την κάλυψη των δαπανών αυτών.
Η στάση του κ. Δημάρχου συνιστά ευθεία παραβίαση του νόμου και καταδικάζει τους εργαζομένους στην εξαθλίωση, σε μια εποχή πού τέτοια ζητήματα πρέπει να επιλύονται άμεσα και ταχύτατα, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητας και τακτικισμούς.
Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας καταγγέλλει την πολιτικά καί νομικά απαράδεκτη στάση τού Δημάρχου και της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής, διότι καταδικάζει σε ομηρία μια ομάδα εργαζομένων συμπολιτών μας αντί να είναι συμπαραστάτης στα προβλήματά και τις διεκδικητικές της προσπάθειες.
Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Γραφείο Τύπου