Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Οράματα και Χίμαιρες, Διαδρομές ενός Διπλωμάτη


 Εμφάνιση mallias.jpg 

Άρθρο του Πέτρου Καψάσκη

Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Μαλλιά θα παρουσιαστεί στην Κόρινθο την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ώρα 19.00, στο Επιμελητήριο Κορινθίας.
Το βιβλίο «Οράματα και Χίμαιρες», διαδρομές ενός Διπλωμάτη του πρέσβυ ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά αποτελεί ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό, μέσα από το οποίο διακρίνεται έντονα η ικανότητα σύνθεσης και κριτικής ανάλυσης του συγγραφέα καθώς και το θάρρος της γνώμης και η παρρησία της ψυχής που το διακρίνει και
τον ξεχωρίζει. Αρετές οι οποίες τον υποχρεώνουν να «απολογηθεί» ενώπιον της νέας γενιάς για τις αστοχίες και τις παραλείψεις της δικής του. Όχι καλοπιάνοντας τους νέους με λόγους βαρύγδουπους και θωπευτικούς αλλά φέρνοντάς τους ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.
Στους αναγνώστες προσφέρεται μια οξυδερκής, μεστή και διεισδυτική ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας σε σχέση με την Αλβανία, την Τουρκία, τα Σκόπια, τη Λιβύη, τις ΗΠΑ, περιγράφει την εικόνα της σημερινής Ευρώπης και αναδεικνύει με ενάργεια την ανάγκη αναθεώρησης του Χάρτη του ΟΗΕ. Εν τούτοις, το βιβλίο παρουσιάζει ένα σημαντικό μειονέκτημα, πιθανώς ασυγχώρητο για τη σημερινή εποχή. Καταθέτει προτάσεις. Προτάσεις απαλλαγμένες από εμμονές και ψευδαισθήσεις.
Ο πρέσβυς ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, μέσω αυτών των πολυδαίδαλων και πολυάριθμων διαδρομών 37 και πλέον χρόνων υπηρεσίας στο υπουργείο των εξωτερικών, φέρνει την Ελλάδα ενώπιον του καθρέφτη της καλώντας μας να ψάξουμε μέσα μας, να δούμε ποιοι είμαστε αφού πρωτίστως βρούμε ποιοι δεν είμαστε. Τάσσεται υπέρ μιας υπεύθυνης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής με συνέχεια και συνέπεια και αναζητά ηγέτες που στοχάζονται ελεύθερα και μεριμνούν για το κοινό καλό, απαλλαγμένους από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αυθορμητισμούς και συνθηματολογίες οι οποίες έπληξαν κατά καιρούς το κύρος και την αξιοπιστία της ελληνικής διπλωματίας. Ανθρώπους οι οποίοι περισσότερο και από τη γνώση διακρίνονται για την επίγνωση του χρέους τους. «Όσο πιο ελεύθερος νιώθει και όσο πιο άφοβα σκέπτεται και ενεργεί ο Διπλωμάτης, τόσο πιο χρήσιμος είναι για το Υπουργείο του και την Πατρίδα του. Η ομογενοποίηση της σκέψης ειδικά όταν είναι προιόν ατολμίας ή φόβου ουδέν θετικό μπορεί να προσφέρει. Οι εκάστοτε πολιτικοί προϊστάμενοι του Υπουργείου Εξωτερικών θα έπρεπε να εκτιμούν και να επιδοκιμάζουν τη διαφορετική άποψη και εκτίμηση» μας λέει στη σελίδα 253 του βιβλίου του.
Μέσα από τα γραπτά του συγγραφέα είναι πρόδηλη η ανάγκη να βρούμε και να αναδείξουμε ως κοινωνία τον ελεύθερο άνθρωπο. Δηλαδή, τον κριτικά σκεπτόμενο• όχι τον εκ πεποιθήσεως αντιδραστικό αλλά τον εξ ανάγκης φιλαλήθη. Αυτός είναι ο άνθρωπος ο οποίος υποδεικνύεται ως ο κατάλληλος να κάνει το Όραμα από Χίμαιρα που μοιάζει στις μέρες μας, να μετουσιωθεί σε χειροπιαστή πραγματικότητα. Με την πραγματικότητα εδώ να ζει μέσα στη διάψευση της βεβαιωμένης αλήθειας. Εκεί βρίσκεται και η αλλαγή την οποία ζητάμε.
Πέτρος Καψάσκης
Υπ. Διδάκτωρ Πολιτιστικής Διπλωματίας και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

V.Balafas