Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Αστεροειδής στο μέγεθος λεωφορείου πέρασε «ξυστά» από την Γη (Βίντεο)

Αστεροειδής στο μέγεθος λεωφορείου πέρασε «ξυστά» από την Γη (Βίντεο)
Ένας νεοανακαλυφθέν αστεροειδής στο μέγεθος λεωφορείου πέρασε πολύ κοντά από την Γη την Τρίτη (24 του Γενάρη), λίγες μόλις μέρες μετά την ανακάλυψή του.
Ο αστεροειδής 2017 BX πέρασε από τη Γη σε απόσταση 261.119 χιλιόμετρα -περίπου 30 τοις εκατό πιο κοντά από την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης- στις 11:54 μ.μ. EST (0454 GMT της Τρίτης), σύμφωνα με το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο Slooh, που οι επιστήμονες του παρακολουθούσαν το αντικείμενο σε ζωντανή μετάδοση. Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το space.com.
Η σχετικά αμυδρή φωτεινότητα του αστεροειδή και η ταχύτητά του (27.358 χλμ/ώρα) κατέστησε πολύ δύσκολο στο τηλεσκόπιο του Slooh για να τον εντοπίσουν.
«Το μέγεθος του είναι αυτό μιας φάλαινας δολοφόνου», δήλωσε ο αστρονόμος Eric Edelman κατά τη διάρκεια της ζωντανής παρακολούθησης του περάσματος του αστεροειδούς. «Ψάχνουμε για μια φάλαινα δολοφόνο που πλανάται στο χώρο με πάνω από 100.000 μίλια μακριά από εμάς.»
Ο αστεροειδής 2017 BX επισημάνθηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 του παρατηρητηρίου Pan-STARRS που βρίσκεται στην κορυφή του Χαλεακάλα στο Μάουι της Χαβάης. Οι επιστήμονες και οι ερευνητές της NASA χρησιμοποιούν τακτικά το παρατηρητήριο για να παρακολουθούν αστεροειδείς και άλλους διαστημικούς βράχους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη Γη.