Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Α.Π.: «Όχι» στη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών


Δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν, όπως αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Υπενθυμίζεται ότι για τους οκτώ Τούρκους είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις. Κατά συνέπεια και στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.
Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των οκτώ.
Συγκεκριμένα, οι τρεις αντεισαγγελείς είπαν ότι κινδυνεύει η ζωή των οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, ενώ υποστήριξαν ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.
Ν.Δ.: Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας
Θετικά αξιολογεί την απόφαση της Δικαιοσύνης για τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς η Ν.Δ. διά του τομεάρχη Νίκου Παναγιωτόπουλου,  υπογραμμίζοντας  σε ανακοίνωσή της ότι «απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των στρατιωτικών, η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη «αποφάνθηκε με βάση το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες Κράτους Δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας».
Ανδρ. Λοβέρδος: Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη
«Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη.
 Πιστεύουμε στη Δημοκρατία» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ