Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Νέο κύμα με χιόνια και καταιγίδες – Η χώρα στη "κατάψυξη"


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Τετάρτη (11/01/2017) και την Πέμπτη (12/01/2017) θα σημειωθούν:
στα δυτικά σήμερα, ενώ τα φαινόμενα αργότερα μέσα στην ημέρα θα πλήξουν και τα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.

Α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης.
Γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι.
Το θερμόμετρο θα παραμείνει αρκετά κάτω από τους μηδέν βαθμούς κάνοντας την κατάσταση ακόμη χειρότερη.

Ο παγετός μένει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όμως στα νότια η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο. Την ίδια ώρα όμως έρχονται και βροχές και καταιγίδες
Σήμερα Τετάρτη ο Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Στερεά και την Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.Ανεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.Θερμοκρασια: από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που πρόσκαιρα θα είναι ισχυρά βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με παροδικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Στερεά. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Ανεμοι: στα δυτικά και βόρεια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασια: σε άνοδο. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.