Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Κανένας συμβασιούχος στην ΠΟΕ-ΟΤΑ –Τι αποφάσισε το Συνέδριο


«Μία τρύπα στο νερό» έκαναν, κατά την έκφραση έμπειρου συνδικαλιστικού στελέχους, οι παρατάξεις στην ΠΟΕ-ΟΤΑ στο εν εξελίξει 44ο Καταστατικό-Οργανωτικό Συνέδριο, αναφορικά με το δικαίωμα των συμβασιούχων να εγγραφούν και, άρα, να καλύπτονται από την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους δήμους. Συγκεκριμένα, λόγω ασυμφωνίας μεταξύ των πέντε παρατάξεων
(Συνδικαλιστική Ανατροπή –πρώην ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ, ΔΑΣ-ΠΑΜΕ, Αγωνιστικές Συσπειρώσεις), το Καταστατικό της ΠΟΕ-ΟΤΑ παραμένει ως έχει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγγραφεί κανένας συμβασιούχος στην Ομοσπονδία.
Οι δυο “γραμμές”
Όπως έγραψε το μεσημέρι της Δευτέρας η aftodioikisi.gr, αρχικά στο Συνέδριο υπήρχαν δύο «γραμμές»: Αυτή της πρώην ΠΑΣΚΕ που μαζί με τη ΔΑΚΕ ζητούσαν να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ μόνο όσοι συμβασιούχοι έχουν δύο συνεχόμενα οκτάμηνα εργασίας στους δήμους (σ.σ. πρακτικά μόνο οι συμβασιούχοι καθαριότητας που προσελήφθησαν το 2015 και έχουν παραταθεί οι συμβάσεις τους με τις ρυθμίσεις Κατρούγκαλου και Βερναρδάκη) και στα Νομικά τους Πρόσωπα και όσοι εργάζονται στις Κοινωνικές Δομές μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, Παιδικοί σταθμοί κλπ) άνω των δύο ετών.
Αντιθέτως οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΜΕΤΑ, ΔΑΣ-ΠΑΜΕ και Αγωνιστικές Συσπειρώσεις) ζητούν να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Ομοσπονδία όλοι οι συμβασιούχοι που έχουν συμπληρώσει δύο μήνες εργασία, όπως, άλλωστε, προβλέπει το άρθρο 7 το Νόμου 1264/82 «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων».
Προσπάθεια για συμφωνία αλλά…
Ωστόσο, μετά το δημοσίευμα της aftodioikisi.gr που αποκάλυπτε την συμμαχία με τους «γαλάζιους» της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η πρώην ΠΑΣΚΕ φάνηκε να ρίχνει «νερό στο κρασί» της και μετά από πιέσεις κυρίως του ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) να συμφωνεί σε μια ενδιάμεση πρόταση η οποία έδινε το δικαίωμα εγγραφής στην Ομοσπονδία:
-Στους εργαζόμενους μέσω ΕΣΠΑ στις Κοινωνικές Δομές  (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, Παιδικοί σταθμοί κλπ) που είχαν πάνω από μία (σ.σ. συνήθως 10μηνη) σύμβαση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα είχαν το δικαίωμα ένταξης σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν παραπάνω από μία συμβάσεις.
-Στους συμβασιούχους που με τις ρυθμίσεις Κατρούγκαλου και Βερναρδάκη πήραν παράταση των συμβάσεών τους
-Σε όσους έχουν προσληφθεί με προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ
-Σε όσους έχουν δικαιωθεί από δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, με την πρόταση αυτή συμφώνησε, τελικώς, το ΜΕΤΑ, ωστόσο την καταψήφισαν τόσο η ΔΑΚΕ που επέμεινε στην αρχική κοινή πρόταση που είχαν κάνει με την πρώην ΠΑΣΚΕ αλλά και η ΔΑΣ-ΠΑΜΕ  που, τελικώς, ζήτησε να δίνεται το δικαίωμα εγγραφής στην ΠΟΕ-ΟΤΑ όλων των συμβασιούχων άνω των πέντε μηνών και οι Αγωνιστικές Συσπειρώσεις που πρότειναν να εντάσσονται στην Ομοσπονδία όλοι, ανεξαιρέτως, οι συμβασιούχοι.
aftodioikisi.gr