Βελιγράδι, 20 Δεκεμβρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει φρούριο απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο και στα υπαρκτά προβλήματα της εποχής μας, και δεν πρέπει να ενθαρρύνει τις φοβίες που προκαλούν νέα τείχη ανάμεσα σε χώρες και λαούς» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας
«Ιστορική καρικατούρα θα αποτελεί μια Ε.Ε. θεσμοποιημένη σε διαφορετικές ταχύτητες και σε μόνιμους ανισότιμους ρόλους για τις χώρες που σήμερα τη συναποτελούν και γι’ αυτές που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ένταξης ή υποψηφιότητάς τους, αλλά και ευθεία άρνηση των ιδρυτικών συμφωνιών και όσων μέχρι σήμερα έχουν θεσπιστεί και αποτελούν το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης κατά τη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης.
Ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου επισήμανε ότι «κάθε συμμετέχουσα στην Ε.Ε. χώρα, όπως η Ελλάδα, αλλά και κάθε υπό ένταξη χώρα, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να διαμορφώσει πολιτική έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ζωντανή. Να διατηρήσει και να εμπλουτίσει τις ιδρυτικές της αξίες, αλλά και να διαμορφώσει μια νέα αρχιτεκτονική που θα υποστηρίζει τις κοινωνικές συγκλίσεις και θα αποτρέπει την ανισότητα ανάμεσα σε περιοχές και σε χώρες. Να απομακρυνθεί από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας και της απομείωσης των κοινωνικών κεκτημένων, αλλά και να προωθήσει συλλογικά πολιτικές αλληλεγγύης μπροστά στα μεγάλα προβλήματα τόσο των προσφυγικών ροών όσο και των οικονομικών ανισοτήτων, θέτοντας παράλληλα σε προτεραιότητα πολιτικές ανάπτυξης και επενδύσεων. Και βεβαίως να αναδειχθεί, στη βάση των σύγχρονων απαιτήσεων και αναγκών, σε ισχυρό πόλο για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στις ευρύτερες γειτονικές περιοχές μας, της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι σαφές ότι θα αναπτύσσονται τάσεις ακραίου συντηρητικού ευρωσκεπτικισμού, εθνικής αναδίπλωσης και αναβίωσης εθνικιστικών, ξενοφοβικών πολιτικών».
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει φρούριο απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο και στα υπαρκτά προβλήματα της εποχής μας, και δεν πρέπει να ενθαρρύνει τις φοβίες που προκαλούν νέα τείχη ανάμεσα σε χώρες και λαούς» τόνισε ο κ. Βούτσης.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες των Βαλκανίων, ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές και συνεργασία έτσι ώστε να αποτραπούν εν τη γενέσει τους διεθνείς στρατηγικές, ανομολόγητες προς ώρας, για τον διαχωρισμό και την υποβάθμιση περιοχών και περιφερειών της Ευρώπης, με ταυτόχρονη αναβάθμιση και μόνιμο ηγετικό ρόλο στο επίπεδο της οικονομίας -και όχι μόνο- άλλων περιφερειών και χωρών, ιδιαίτερα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της Βουλής:
Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικολάου Βούτση
σε Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας
Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη, οδύνη για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, και των αθώων θυμάτων στο Βερολίνο, μαζί με την οργή για όλες τις πράξεις βίας και τρομοκρατίας.
Εδώ, όμως, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου για την ευκαιρία που μου δίνεται να απευθυνθώ σήμερα σε μέλη της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης και να αναφερθώ σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και τη Σερβία.
Είμαστε σήμερα μαζί και βρεθήκαμε πάντοτε μαζί στους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία.
Η επίσκεψή μου πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία παρατηρείται ιδιαιτέρως αυξητική τάση στην ανταλλαγή επισκέψεων, εκατέρωθεν, με αποκορύφωμα αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη Σερβία, η οποία θα γίνει τον προσεχή μήνα.
Δεδομένων των μακραίωνων αδελφικών σχέσεων και των κοινών μας εμπειριών και αγώνων στην ιστορική διαδρομή της Βαλκανικής, η παρούσα δυναμική δίνει το έναυσμα για περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών πολιτικών αλλά και των οικονομικών μας σχέσεων, οι οποίες δύναται να αποτελέσουν έναν ισχυρό πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή είναι και η κοινή διαπίστωση από όλες τις συνομιλίες μας εδώ, με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και την Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης.
Η κοινή μας προσπάθεια θα πρέπει να στοχεύει στην επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας για τους δύο λαούς, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Η οικονομική μας συνεργασία αποτελεί προνομιακό πεδίο των ελληνοσερβικών σχέσεων.
Η αύξηση του αριθμού των Σέρβων τουριστών αποτελεί σαφή ένδειξη των δυνατοτήτων βελτίωσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Βρίσκονται, επίσης, σε εξέλιξη έργα υποδομής, που θα συμβάλλουν στην καλύτερη διασύνδεση της Σερβίας και της Ελλάδας, στον τομέα των οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.
Παρά, λοιπόν, τη δημοσιονομική συγκυρία, οι οικονομικοί δεσμοί διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ξένους επενδυτές στη Σερβία. Οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα σας συνετέλεσαν στη δημιουργία και στήριξη χιλιάδων θέσεων εργασίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της σερβικής οικονομίας. Τούτο μας προκαλεί εύλογη ικανοποίηση, ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός, ο εμπορικός, ο τομέας των επενδύσεων, του τουρισμού αλλά και της ενέργειας, που θα μπορούσαν να διευρύνουν ακόμη περαιτέρω το πλέγμα των οικονομικών δεσμών μας.
Στην προσπάθεια αυτή, προσδοκούμε στη στήριξή σας για τη συνεχή και λειτουργική παρουσία και δράση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στη Σερβία. Εμείς πρέπει να εργασθούμε για να έχετε ευκαιρίες για εξαγωγές, εμπόριο, επενδύσεις, αλλά και πολιτιστικές ανταλλαγές στη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι,
Όσοι πίστεψαν ότι είχε έλθει το τέλος της ιστορίας είναι σήμερα προφανές ότι έκαναν λάθος. Αυτό όμως δεν είναι το σημαντικό. Το σημαντικό είναι πώς θα διαμορφώσουμε την ιστορία, πώς θα διαμορφώσουμε το μέλλον, το οποίο μάλιστα μοιάζει να εξελίσσεται όλο και με ταχύτερους ρυθμούς. Το σημαντικό είναι να δείξουμε εάν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη των παλαιοτέρων γενεών και εάν είμαστε σε θέση να τα αποφύγουμε. Και μικρά και μεγάλα κράτη έχουν το δικό τους, αναλογικά μικρότερο ή μεγαλύτερο μερίδιο που μπορούν να συνεισφέρουν στην εμπέδωση της ειρήνης, της ευημερίας και στην αναστροφή μιας διαβρωτικής -θα έλεγα- απαισιόδοξης ψυχολογίας που απλώνεται στους λαούς. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας πρέπει να αποτρέψουμε κάθε ιδέα για τυχοδιωκτισμούς, αποσταθεροποίηση, αποσχιστικές κινήσεις και απειλές για πολέμους.
Η Ελλάδα έχει την τελευταία επταετία βρεθεί στο θεματικό επίκεντρο δύο σημαντικότατων κρίσεων: της κρίσης στην ευρωζώνη και της προσφυγικής κρίσης. Και έχει βρεθεί στο γεωγραφικό κέντρο ενός τριγώνου εστιών αστάθειας και συγκρούσεων.
Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα έχει λειτουργήσει κατά βάση ως πόλος σταθερότητας σε ένα περιβάλλον προϊούσας αστάθειας:
Η χώρα μου έχει υποβληθεί σε θυσίες σχεδόν επτά ετών, όχι μόνον ως μέσο για την επίλυση της οικονομικής κρίσης, που δυστυχώς λόγω και πολλών προφανών στο πώς καταρτίσθηκαν τα προγράμματα έχει καθυστερήσει, αλλά και ως γνήσια φιλοευρωπαϊκή επιλογή. Η Ελλάδα φέρει δηλαδή ένα βάρος, όχι μόνον για τη διάσωση της οικονομίας της, αλλά και για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ιδέας, καθώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν θα έπληττε μόνον την ούτως ή άλλως ταλανιζόμενη ελληνική οικονομία, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική, θα έπληττε μια Ευρώπη που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις όλο και περισσότερες δυσκολίες και να παρουσιάσει και στους μεγαλύτερους, αλλά προ πάντων στους νεότερους, ένα πειστικό όραμα για το μέλλον.
Η χώρα μου σήκωσε και το βάρος μιας μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης που αφορούσε τη Μέση Ανατολή και όλη την Ευρώπη. Παρά την οικονομική δυσπραγία ο ελληνικός λαός δίνει κάθε μέρα την ίδια απάντηση: ότι είναι ανθρώπινο καθήκον μας να βοηθήσουμε όσους πρόσφυγες χρειάζονται τη βοήθειά μας. Αυτήν την απάντηση έδωσε ο μέσος Έλληνας όταν 1 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα μας. Αυτήν την απάντηση έδωσε και για τους περίπου 60.000 εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες. Την ίδια απάντηση δίνουμε προσπαθώντας να υποστηρίξουμε και αυτούς που συνεχίζουν να έρχονται. Οι στρατηγικές επιπτώσεις των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή, οι οποίες ενισχύονται από την άνευ προηγουμένου μεταναστευτική/προσφυγική κρίση, καθιστούν αναγκαία την επιδίωξη μιας στενότερης συνεργασίας και πιο συντονισμένης διάδρασης σε επιμέρους σημαντικούς τομείς.
Όπως απεδείχθη περίτρανα, προσφάτως, οι δυνατότητες που διαθέτουν χώρες, σε εθνικό επίπεδο, δεν είναι αρκετές για μια ολιστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Για τον λόγο αυτό, κατέστη αναγκαία η υλοποίηση μιας κοινής και συντονισμένης προσέγγισης με σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και αποφάσεων, και σε πνεύμα αλληλεγγύης. Όμως, αυτή η κοινή προσπάθεια και αλληλεγγύη εμποδίζεται βίαια και συστηματικά από μια σειρά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Από πλευράς μας αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην επίδειξη αλληλεγγύης, καθώς και στον σεβασμό των σχετικών αποφάσεων και δεσμεύσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρούμε, επίσης, αναγκαίο τον συντονισμό των αρχών των εμπλεκομένων χωρών, με σκοπό τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
Οι σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η ανάγκη ανθρωπιστικής προσέγγισης της προσφυγικής κρίσης, δοκιμάζουν τις κοινές αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Για την Ελλάδα η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγικό περιφερειακό στόχο. Η χώρα μας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων ιδιαίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής Θεσσαλονίκης το 2003, μέχρι και σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει στηρίξει και εξακολουθεί να στηρίζει έμπρακτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η οποία δικαιούται να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι απλά δικαιούται, αλλά υπάρχουν πολλαπλές και ηθικές υποχρεώσεις για τη ταχεία και ισότιμη ένταξη της χώρας σας.
Πιστεύουμε ότι η ένταξη της Σερβίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα αποτελέσει πολύ σημαντικό βήμα για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
Εκφράζουμε, λοιπόν, την πλήρη στήριξη της χώρας στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Σερβίας. Η χώρα μας εννοείται ότι είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους τεχνογνωσία που θα της ζητηθεί από τη Σερβία σχετικά με τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.
Οι παραπάνω είναι πάγιες θέσεις της χώρας μας που, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχουν επιβεβαιωθεί διαχρονικά και ενισχύονται με συντονισμένες ενέργειες των κυβερνήσεων και βέβαια των ηγεσιών των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μας. Επιτρέψτε μου λοιπόν να αναφερθώ και σε δύο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στρατηγικά ζητήματα που μας αφορούν ως χώρες σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρώτον, θα ήθελα να επισημάνω ότι κάθε συμμετέχουσα ήδη χώρα, όπως π.χ. η Ελλάδα που ήταν το 10ομέλος της Ε.Ε., αλλά και κάθε υπό ένταξη χώρα, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, να διαμορφώσει και να ασκήσει πολιτική έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ζωντανή. Να διατηρήσει και να εμπλουτίσει τις ιδρυτικές της αξίες. Να διαμορφώσει μια νέα αρχιτεκτονική που θα υποστηρίζει τις κοινωνικές συγκλίσεις και θα αποτρέπει την ανισότητα ανάμεσα σε περιοχές και σε χώρες. Να απομακρυνθεί από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας και της απομείωσης των κοινωνικών κεκτημένων. Θα πρέπει να προωθήσει συλλογικά πολιτικές αλληλεγγύης μπροστά στα μεγάλα προβλήματα τόσο των προσφυγικών ροών όσο και των οικονομικών ανισοτήτων. Να θέσει σε προτεραιότητα πολιτικές ανάπτυξης και επενδύσεων. Βεβαίως δε να διαμορφωθεί, στη βάση των σύγχρονων απαιτήσεων και αναγκών, σε ισχυρό και σημαντικό πόλο για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στις ευρύτερες γειτονικές περιοχές μας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Σε διαφορετική περίπτωση είναι σαφές ότι θα αναπτύσσονται τάσεις ακραίου συντηρητικού ευρωσκεπτικισμού, εθνικής αναδίπλωσης και αναβίωσης εθνικιστικών ξενοφοβικών πολιτικών. Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει φρούριο απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο και στα υπαρκτά προβλήματα της εποχής μας, και δεν πρέπει να ενθαρρύνει τις φοβίες που προκαλούν νέα τείχη ανάμεσα σε χώρες και λαούς.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά ειδικότερα στις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων. Μέσα από την πολύ μεγάλη εμπειρία, την οποία έχουμε αποκομίσει από τις πολιτικές που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη χώρα μας, σημειώνω ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές και συνεργασία έτσι ώστε να αποτραπούν εν τη γενέσει τους διεθνείς στρατηγικές, ανομολόγητες προς ώρας, για τον διαχωρισμό και την υποβάθμιση περιοχών και περιφερειών της Ευρώπης, με ταυτόχρονη αναβάθμιση και μόνιμο ηγετικό ρόλο στο επίπεδο της οικονομίας και όχι μόνο σε άλλες περιφέρειες και χώρες, ιδιαίτερα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Μια Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμοποιημένη σε διαφορετικές ταχύτητες και σε μόνιμους ανισότιμους ρόλους για τις χώρες που σήμερα τη συναποτελούν, και γι’ αυτές που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ένταξης ή υποψηφιότητάς τους για ένταξη, θα αποτελεί μια ιστορική καρικατούρα και μια ευθεία άρνηση των ιδρυτικών συμφωνιών και όσων μέχρι σήμερα έχουν θεσπιστεί και αποτελούν το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Οι παραπάνω σκέψεις αποτελούν εκτιμήσεις από τη σκοπιά της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αποσόβησης των πολλαπλών αδιεξόδων τα οποία έχουν συσσωρευτεί. Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτήν την απόφαση έχουμε πάρει και από αυτή τη σκοπιά αρνηθήκαμε τις πιέσεις και τη στρατηγική του Grexit προς τη χώρα μας.
Η Ελλάδα έχει σταθεί στο πλευρό της Σερβίας και του σερβικού λαού σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Διατηρώντας και επιμένοντας στις εθνικές απόψεις μας, όσον αφορά στο καθεστώς του Κοσόβου, που δεν το έχουμε αναγνωρίσει, πολιτευόμαστε με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή. Η στάση μας πιστεύουμε ότι διευκολύνει και τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων.
Με γνώμονα τον σεβασμό των αρχών και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, και σεβόμενοι την ιστορία, οι δύο χώρες μας καλούνται να θέσουν τις βάσεις της μελλοντικής τους συνεργασίας αλλά και μιας ευρύτερης συναντίληψης και σε επιμέρους θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, και εν όψει της συμπλήρωσης 150 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας, θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεκτιμήσουμε και ενδεχομένως να επαναπροσδιορίσουμε βασικές πτυχές της διμερούς μας συνεργασίας, με σκοπό τη βελτίωση και περαιτέρω ώθησή της.
Επίσης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί η δέουσα έμφαση και στον ρόλο που η κοινοβουλευτική διπλωματία δύναται να διαδραματίσει, ως ένα ακόμη εργαλείο για την υλοποίηση της πολιτικής ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Έχουμε εμπειρία για να υλοποιήσουμε το πρωτόκολλο συνεργασίας ως συνέχεια της τεχνικής βοήθειας που δόθηκε σε όλα τα επίπεδα πριν 5 χρόνια.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου πεποίθηση ότι το σημερινό εξαιρετικό κλίμα που χαρακτηρίζει τη διμερή μας συνεργασία, θα αποτελέσει τη στέρεα βάση για την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επιμέρους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τις δύο πλευρές.
Σας ευχαριστώ θερμά.