Οι χαριεντισμοί στη Νίσυρο (όπου όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε γεννήθηκε πριν από πολλά χρόνια το ειδύλλιο των αριστεροδεξιών μπούληδων και πλουσιόπαιδων) και οι απόψεις περί «εκδημοκρατισμού» της Χρυσής Αυγής αποτελούν τις δύο τυχοδιωκτικές όψεις του ίδιου νομίσματος: Το όνομά του… Ιησουιτισμός. Αξίωμά του, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε και αξιοποιεί και τους δύο παράδοξους συμμάχους. Με κίνητρο όχι την «έγνοια για την πατρίδα», όπως είπε ο κ. Τσίπρας και με σκοπό όχι «να πάει μπροστά ο τόπος», όπως επίσης είχε, αλλά την καρέκλα της εξουσίας.
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή συνέπραξαν μετά το 2012, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους: Μαζί ψήφιζαν στη Βουλή, συναριθμώντας τις ψήφους για να φαίνονται περισσότερες στο τέλος της ημέρας, μαζί σηκώνονταν στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, μαζί φωνασκούσαν, μαζί κατήγγελλαν, μαζί αποκαλούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους «προδότες» και «Τσολάκογλου» και «Γερμανοτσολιάδες», στις επετείους της 21ης Απριλίου και στις 24ης Ιουλίου δεν μπορούσες καν να ξεχωρίσεις τις ανακοινώσεις τους, που ουδόλως διαφοροποιούνταν.
Για μνημονιακή πολιτική, αυταρχισμό, καταστολή και περιορισμό της Δημοκρατίας μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για «χούντα του μνημονίου» μιλούσαν οι Χρυσαυγίτες.
Για μαριονέτες των Ευρωπαίων μιλούσε ο κ. Τσίπρας, για υποτακτικούς των δανειστών η Χ.Α.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας (ομιλία στην Κ.Ε., 18 Μαΐου 2013) είχε πει:
«Η Δημοκρατία δεν απειλείται μόνο από όσους είδαν φως και μπήκαν, από τους μισαλλόδοξους που έλεγαν πως είναι παιδιά των ηττημένων του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και τώρα λένε ότι είναι τα παιδιά των νικητών του εμφυλίου, σπέρνοντας μίσος και διχασμό στη χώρα, αλλά και από αυτούς που την μετέτρεψαν, με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, σε δημοκρατία αλά καρτ». Και:
«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που δεν έχουμε κίνδυνο να γυρίσουμε στο αλήστου μνήμης “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”, αλλά στο “Ελλάς Ελλήνων Επιστρατευμένων”».
Με λίγα λόγια, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έβαζε στο ίδιο τσουβάλι τη Χρυσή Αυγή και τα δημοκρατικά κόμματα της χώρας.
Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιμνημονιακό μέτωπο, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ έδωσαν από την αρχή κοινοβουλευτική, πολιτική και ηθική νομιμοποίηση στη Χρυσή Αυγή.
Το Ιστορικό της ανίερης Συμμαχίας
-4 Οκτωβρίου 2012. Συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συμπαρατάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΑΝ.ΕΛ που υπερψήφισαν την πρόταση
-Στις 10 Οκτωβρίου, η Χρυσή Αυγή (αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες) υπερψήφισαν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ (στο νομοσχέδιο για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την τροπολογία για την ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων) με την οποία προτεινόταν να χαριστούν όλα αδιακρίτως τα δάνεια.
-Στις 12 Οκτωβρίου, κατά τη συζήτηση Επερώτησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τους ΟΤΑ, η Χρυσή Αυγή έσπευσε να συμφωνήσει, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία.
-Στις 30 Οκτωβρίου, ψήφισαν όλοι μαζί υπέρ της κλήτευσης του Γ. Παπανδρέου για τη Λίστα Λαγκάρντ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
-Στις 7 Νοεμβρίου, κατά τη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, όλοι μαζί αποφάσισαν να… καταργήσουν την Αρχή της Δεδηλωμένης κατά την ένσταση αντισυνταγματικότητας.
-Στις 29 Νοεμβρίου, υπερψήφισαν (άλλοι μετά πολλών επαίνων και άλλοι μετά… κριτικής) την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για το Μνημόνιο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έτσι θα παραγράφονταν και όσα δεν είχαν παραγραφεί – εδώ είχαμε και σύμπραξη του ΚΚΕ, αν και… διαφωνούσε.
-Στις 6 Δεκεμβρίου 2012. Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. ψηφίζουν μαζί υπέρ της συνέχισης εξέτασης μαρτύρων για τη Λίστα Λαγκάρντ.
-Στις 12 Δεκεμβρίου 2012. Στην Τελετή για τους Ολυμπιονίκες. Όλοι την έζησαν σαν μια μέρα γιορτής, πλην ΣΥΡΙΖΑ που προέβη σε καταγγελίες για σκάνδαλα και Χρυσής Αυγής που επιτέθηκε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και στο κοινοβούλιο.
-8 Ιανουαρίου 2013. Ένσταση αντισυνταγματικότητας. Ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, Χ.Α, ΚΚΕ.
-9 Ιανουαρίου 2013. Το ίδιο στην ονομαστική ψηφοφορία.
-9 Ιανουαρίου 2013. Κοινή πρόταση Χ.Α. και ΑΝ.ΕΛ για να στηθεί κάλπη για τον Παπανδρέου σχετικά με Λίστα Λαγκάρντ. Οι βουλευτές τους ένωσαν τις υπογραφές τους για να συγκεντρώσουν τον αναγκαίο αριθμό υπογραφών.
-10 Ιανουαρίου 2013. Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το φορολογικό. Σηκώνονται μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, Χ.Α., ΚΚΕ.
-16 Απριλίου 2013. Επιτροπή για Λίστα Λαγκάρντ. Χ.Α. και ΑΝ.ΕΛ υπέρ της βίαιης προσαγωγής Παπανδρέου στην Επιτροπή. Καταψήφισαν οι άλλοι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απέχει.
-2 Μαΐου 2013. Επίθεση Γερμενή κατά Καμίνη για τα συσσίτια. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει ανακοίνωση με την οποία κρατά ίσες αποστάσεις.
-1 Ιουλίου 2013. Η προκαταρκτική για τη Λίστα Λαγκάρντ ολοκληρώνει τις εργασίες της. ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α., ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ ψηφίζουν υπέρ της παράτασης των εργασιών της.
-16 Ιουλίου 2013. Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το Πολυνομοσχέδιο. Το μέτωπο παρόν.
-25 Ιουλίου 2013. Ένσταση αντισυνταγματικότητας για Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων. Το ίδιο.
-31 Ιουλίου 2013. Νομοσχέδιο για αυθαίρετα. Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, Χ.Α, ΚΚΕ.
-9 Αυγούστου 2013. Πριν καν ολοκληρωθεί το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ και ενώ ο ίδιος βρίσκεται ακόμη στο εξωτερικό, εκδίδουν αρνητικές ανακοινώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «υποχωρητική στάση της κυβέρνησης» και η Χ.Α. για «πολιτική απόλυτης υποταγής στις ΗΠΑ».
-30 Οκτωβρίου 2013. Συζήτηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ΕΑΣ (για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι) στην αρμόδια Επιτροπή. Υπερψηφίζουν όλοι, πλην ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. που επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στον Ολομέλεια.
-10 Νοεμβρίου 2013. Πρόταση δυσπιστίας για την ΕΡΤ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρυσή Αυγή σπεύδει να δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει και ζητά να δοθεί η άδεια να ψηφίσουν και οι τρεις (τότε) κρατούμενοι του Κορυδαλλού. Κατά της κυβέρνησης ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α. ΑΝ.ΕΛ και ΚΚΕ (το τελευταίο διαφοροποιούμενο).
-13 Νοεμβρίου 2013. ΠΝΠ για ΕΑΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει (προφανώς μετά από πιέσεις των εργαζομένων που ήθελαν να πληρωθούν). Χ.Α. λέει «όχι», το ίδιο και ΑΝ.ΕΛ (που στην Επιτροπή είχαν συμφωνήσει).
-27 Νοεμβρίου 2013. Ψηφοφορία για μείωση της τιμής των φαρμάκων. Η Χ.Α. αποχωρεί με τη Ζαρούλια να φωνάζει «είστε παράνομοι». ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει ανακοίνωση λέγοντας ότι η ψηφοφορία είναι παράνομη, αντικανονιστική, αντισυνταγματική και αυθαίρετη. ΑΝ.ΕΛ αποχωρούν και ΚΚΕ ψηφίζει «παρών».
-27 Νοεμβρίου 2013. Κύρωση μνημονίου συνεργασίας με την Τουρκία σε θέματα τεχνολογίας. Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α., ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ. Κύρωση Συμφωνίας Εναερίου Χώρου (Blue Med), που είχε υπογραφεί στη Λεμεσό και άρα είχε την έγκριση της Κύπρου. Έξαρση πατριδοκαπηλίας. Όχι από Χ.Α., ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ και «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ.
-27 Νοεμβρίου 2013. Συζήτηση στην Επιτροπή για αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ναι από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α., ΚΚΕ (το τελευταίο με διαφοροποίηση σχετιζόμενη με τον φόβο αντικομουνισμού).
-27 Νοεμβρίου 2013. Συζήτηση στην Επιτροπή για τα πρόστιμα σε εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν. Όχι από ΣΥΡΙΖΑ (με την δικαιολογία ότι θα πάνε στον προϋπολογισμό και όχι στο ΙΚΑ). Χ.Α. και ΑΝ.ΕΛ ζητούν ο υπολογισμός να γίνει βάσει του τζίρου.
-28 Νοεμβρίου 2013. Τροπολογία για να δώσουν όλοι οι φοιτητές όλα τα μαθήματα που οφείλουν (για να περιοριστούν τα έξοδα των οικογενειών). Παρών από ΑΝ.ΕΛ. Όχι από Χ.Α., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ.
-29 Νοεμβρίου 2013. ΠΝΠ για κατασχέσεις σε νυχτερινά μαγαζιά που χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ και για ελέγχους και τα σαββατοκύριακα και τον Αύγουστο. Παρών από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ. Όχι από Χ.Α, ΑΝ.ΕΛ, ΔΗΜΑΡ.
-3 Δεκεμβρίου 2013. Επιτροπή. Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο. Ναι από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Όχι από Χ.Α. και ΚΚΕ. Επιφυλάξεις από ΑΝ.ΕΛ.
-17 Δεκεμβρίου 2013. ΠΝΠ για Ερρίκος Ντυνάν (για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να δοθεί ασφαλιστική ενημερότητα. Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ, Χ.Α.
-19 Μαρτίου 2014. Συζήτηση στην Επιτροπή για Μεταναστευτικό Κώδικα. Παρών από ΣΥΡΙΖΑ, όχι από ΑΝ.ΕΛ, Χ.Α., ΚΚΕ.
-30 Μαρτίου 2014. Πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα. Η Χ.Α. δηλώνει πως «στηρίζουμε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Συμφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ (το τελευταίο με διαφοροποίηση επειδή είναι αντίθετο με την συνολική πολιτική της κυβέρνησης).
-31 Μαρτίου 2014. Πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής. Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, X.A., ενώ το ΚΚΕ απείχε.
-Ιούλιος 2014. Με αφορμή το νόμο για τη ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να ανοίξει η Βουλή (που είχε κλείσει για το καλοκαίρι και λειτουργούσαν ήδη τα θερινά τμήματα) προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ. Ως γνωστόν, η ψηφοφορία αυτή μπορούσε να γίνει μόνο στην Ολομέλεια και απαιτούσε τις ψήφους 120 βουλευτών. Αυτοί δεν υπήρχαν, εκτός και αν συναθροίζονταν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής. Κάτι τέτοιο είχε γίνει αποδεκτό από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, που μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (26 Ιουλίου 2014, όπου ζήτησε να εκκινήσει νωρίτερα η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας), είπε επί λέξει: «Ιδού η Ρόδος. Αν είναι τόσο σίγουρος ότι τους έχει, ας μην περιμένει τον Φλεβάρη. Ωστόσο, όταν αρνείσαι να ανοίξεις τη Βουλή στο αίτημα 139 βουλευτών για την υπόθεση της ΔΕΗ, χωρίς να διστάζεις να παραβιάσεις το ίδιο το Σύνταγμα, μόνο και μόνο επειδή θα χάσεις τη Δεδηλωμένη, είναι αστείο να επικαλείσαι ότι έχεις εξασφαλίσει 180 για την προεδρική εκλογή». Επομένως, συναριθμούσε τις ψήφους της Χ.Α. Είχε προηγηθεί (11 Ιουλίου) η ψηφοφορία στο Α΄ Θερινό Τμήμα στη διάρκεια της οποίας απορρίφθηκε το αίτημα συζήτησης στην Ολομέλεια για πρόταση δημοψηφίσματος, με την αντιπολίτευση να απουσιάζει.
Μιλώντας στη Βουλή, στις 9 Ιουλίου 2014, επί του νομοσχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ», ο κ. Τσίπρας είπε: «Εμείς μεταφέραμε αυτό το αίτημα και στη Βουλή και στην κοινωνία και στα κόμματα και στους Βουλευτές, το αίτημα με το οποίο, με βάση το άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος, μαζεύονται οι υπογραφές για να διεξαχθεί η κανονική συζήτηση στην Ολομέλεια με το ερώτημα να πάει το ψηφισμένο, αν ψηφίσετε σήμερα, νομοσχέδιο στην ετυμηγορία του λαού» / «Οι Βουλευτές που ζητούν να ανοίξει η Ολομέλεια για το θέμα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ είναι ήδη πολύ περισσότεροι από τις απαιτούμενες εκατόν είκοσι». (Άρα… συναριθμούσε της ψήφους της Χ.Α. και σε καμία περίπτωση και με καμία δήλωση δεν τις αφαίρεσε).
Δυο μέρες πριν, στις 7 Ιουλίου, το ρεπορτάζ από κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ (Αθηναϊκό Πρακτορείο), ανέφερε ότι υπήρχε κλίμα αισιοδοξίας για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών και ότι «πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές με τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές διαδραματίζουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Βούτσης».
-27 Αυγούστου 2014. Πανομοιότυπες δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής, σχετικά με δηλώσεις Σόιμπλε. ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι αρκετά εύλογη η προσπάθεια του κ. Σόιμπλε να διαφημίσει τα “επιτεύγματα” του μνημονίου. Αυτό που δεν μπορεί κανένας όμως να δικαιολογήσει είναι τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει στην ίδια συνταγή λιτότητας, παρά τις τραγικές της συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία. Και οι δύο φαίνεται ότι κάνουν την ίδια δουλειά, ο καθένας από διαφορετικό μετερίζι». Χ.Α: «Ο Γερμανός αρχιτοκογλύφος άρχισε την προπαγάνδα υπέρ Σαμαρά και Βενιζέλου που είναι τα πιο πειθήνια όργανά του και ξεπουλούν την Ελλάδα».
-14 Οκτωβρίου 2014. Πανομοιότυπες ανακοινώσεις και δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής για την εξαγγελία της κυβέρνησης για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Ο τότε υπεύθυνος της ΕΚΚΕ Εργασίας, βουλευτής (και μετέπειτα υπουργός) Δ. Στρατούλης δηλώνει ότι «το μόνο που εγγυάται η κυβέρνηση είναι η φτώχεια για όλο και περισσότερους», μιλώντας για «ψίχουλα κρατικής φιλανθρωπίας, για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν οι ανθρωποκτόνες πολιτικές τους». Και η Χρυσή Αυγή: «Το μόνο που πετυχαίνει η διαλυμένη συγκυβέρνηση με την ξενόδουλη πολιτική της είναι να εξαθλιώνει τους Έλληνες και να ερημώνει τη χώρα».
-Νοέμβριος 2014. Η συναίνεση στον δημόσιο διάλογο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια των στελεχών του αποκλείει κάθε τέτοια περίπτωση, υποστηρίζοντας πως ο μόνος λόγος για τον οποίο θα επισκεπτόταν ο κ. Τσίπρας τον κ. Σαμαρά ήταν για να του ζητήσει να παραιτηθεί. Η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της ζητά να «τελειώσουν τα παραμύθια περί συναίνεσης».
-14 Νοεμβρίου 2014. Ονομαστικές ψηφοφορίες για τα κόκκινα δάνεια των επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ενώ από τη Χ.Α. είχαμε ένα «όχι» και ένα «παρών».
-7 Δεκεμβρίου 2014. Καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό και την επομένη, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως «η χθεσινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό απέδειξε ότι δεν προκύπτει κυβερνητική πλειοψηφία αντίστοιχη του ελάχιστου αριθμού των 180 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας». Δηλαδή, δέχονταν ευχαρίστως να συναθροίσουν τις ψήφους τους για τον προϋπολογισμό με αυτές της Χ.Α. ως πρόκριμα για την ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. (Το καταπληκτικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ρωτώντας για ποιον λόγο η τότε κυβέρνηση επέσπευσε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ίδια ανακοίνωση ανέφερε: «Η επίσπευση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς φέρνει πιο κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία»)! Την ίδια μέρα, 8 Δεκεμβρίου, ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Χρυσή Αυγή: «Καμία ελπίδα δεν έχει ο Σαμαράς να συγκεντρώσει 180 βουλευτές». Και ο Τέρενς Κουίκ: «Δεν θα βρουν τους 180. Χαιρόμαστε που επισπεύδονται οι κάλπες που τις θέλαμε χθες».
-Δεκέμβριος 2014. Καταψηφίζουν σε όλες τις ψηφοφορίες (μαζί με τη ΔΗΜΑΡ) την υποψηφιότητα Δήμα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προηγουμένως απείχαν από τη συγκρότηση σε Σώμα της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.
-28 Ιουνίου 2015. Την πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά στην πρόταση Γιουνκέρ υπερψηφίζουν στην Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή. Καταψηφίζουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
-Ιούλιος 2015. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή τοποθετούνται υπέρ του «Όχι». «Το ΟΧΙ θα είναι μια πράξη εθνικής υπερηφάνειας και ένας θρίαμβος», λέει ο κ. Μιχαλολιάκος στη Real News. Στα διαγγέλματά τους προς τον ελληνικό λαό, οι αρχηγοί των τον κομμάτων τον καλούν να πει «Όχι» στην πρόταση Γιουνκέρ (που στο μεταξύ είχε… αποσυρθεί).
Μετά από όλα αυτά, στις 31 Ιανουαρίου 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας σύμπραξη στις αγροτικές κινητοποιήσεις συνδικαλιστών της Ν.Δ και της Χ.Α.
elzoni.gr