Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Νέα δημοσκόπηση! Μεγαλώνει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -Στις 12,5 μονάδες η διαφορά

skai_prothesi
 Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου με επίσημη διαρροή στρεφόταν εναντίον των δημοσκόπων και των αποτελεσμάτων των ερευνών, ήρθε άλλη μία δημοσκόπηση στο φως της δημοσιότητας από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.
Στη δημοσκόπηση φαίνεται πως διευρύνεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες από τις 10 μονάδες που ήταν στην προηγούμενη έρευνα.

Από την ίδια μέτρηση, προκύπτει πως πάνω από επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (73,5%) είναι δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ τέσσερις στους δέκα (40,5%) απαντούν ότι δεν μπορεί πλέον να προσφέρει στη χώρα.
 Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,5% (από 27,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ 16% (από 17,5%). Ακολουθούν με 7,5% η ΧΑ, με 5,5% το ΚΚΕ και με 4,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στην πρόθεση ψήφου, φαίνεται πως τα μικρότερα κόμματα “τσακίζονται”, αφού
Από 2% συγκεντρώνουν ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ από 1,5% καταγράφουν Το Ποτάμι και η ΛΑΕ. Ποσοστό 6,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα ενώ το 20,5% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία έχει μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διαφορά φτάνει στις 49 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 62% πως στις επόμενες εκλογές θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία και μόλις το 135 θεωρεί πως θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.(62% έναντι 13%), «άλλο κόμμα» αναφέρει 5% και 20% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά η εικόνα της κυβέρνησης φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 86,5% των πολιτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, το 8% δηλώνουν “ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι και μόλις το 5,5% δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα ποσοστά ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι παρόμοια. Το 73,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις, ενώ το ποσοστό των ικανοποιημένων φτάνει το 14,5%.
Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ακόμα να προσφέρουν στη χώρα, το 69,5% των ερωτηθέντων διαφωνεί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όσων συμφωνούν είναι 15,5% συνολικά. Η ίδια ερώτηση μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 40,5% διαφωνούν πως η παρούσα κυβέρνηση έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο στη χώρα, ενώ συμφωνούν με αυτή την προοπτική το 40% των ερωτηθέντων.
 Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν και στην εξαγγελία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% το 81% συνολικά των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι ένα πολύ σημαντικό (53%) ή σημαντικό ζήτημα (28%), 9% κρίνει ότι δεν είναι πολύ σημαντικό, 7,5% θεωρεί τη μείωση ασήμαντη ενώ 2,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Εντούτοις, 60,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός δεν θα τηρήσει τη δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ, 27% εκτιμά ότι θα την τηρήσει ενώ 12,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Επιπλέον, 86,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, 8% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι και 5,5% δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Μάλιστα, επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (73,5%) είναι δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, 14,5% είναι ικανοποιημένοι, και 12% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.

Διαβάστε αναλυτικά την δημοσκόπηση εδώ