Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

«Πνιγηκαν» η Καλαματα, η Λακωνια, ο Θερμαϊκος κ.α Στο έλεος της θεομηνίας όλη η χώρα – Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και μία αγνοείται

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/09/plummires-theominia-1000.jpg
Τέσσερις νεκροί στη Μεσσηνία και τη Λακωνία και μια αγνοούμενη στη Θεσσαλονίκη είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει τη χώρα μας και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχιστεί.
Στην περιοχή Πήδημα της Καλαμάτας μια γυναίκα 63 ετών με κινητικά προβλήματα εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική νεκρή μέσα στο σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της στο κέντρο της πόλης και μια 80χρονη γυναίκα. Νεκρός στο σπίτι του στην περιοχή Θουρία βρέθηκε κι ένας άνδρας 90 ετών, αλλά ο θάνατός του αποδίδεται σε παθολογικά αίτια. Μαζί του βρέθηκε, κατά στην υγεία της και η γυναίκα που τον πρόσεχε. Το σπίτι του άτυχου άνδρα δεν είχε πλημμυρίσει.

Επίσης, λίγο πριν τις 16:00 ανασύρθηκε νεκρός από χείμαρρο ο 73χρονος βοσκός που αγνοούνταν στη Λακωνία.

Η ολονύχτια πολύ δυνατή βροχή έχει μετατρέψει τους δρόμους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας σε ποτάμια. Άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί με τα αυτοκίνητά τους σε πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ η Πυροσβεστική δεν προλαβαίνει να δέχεται κλήσεις για παροχή βοήθειας (απάντληση υδάτων, απεγκλωβισμό κ.λπ.). Πάρα πολλά αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί και έχουν προκληθεί και συγκρούσεις.
Οι καταστροφές είναι τόσο μεγάλες και τα πλημμυρισμένα σπίτια εκατοντάδες που αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην περιοχή με 20 αντλίες από Αθήνα, 12 από Τρίπολη και ένα ερπυστριοφόρο όχημα.Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.
Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.


Προβλήματα στην κυκλοφορία
Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διακοπεί ή διεξάγεται με δυσχέρεια.
Από την κακοκαιρία υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 232 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων.
Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων.
Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον ‘Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων.
Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ στη Στούπα της Μάνης, ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί μέσα στη θάλασσα.
Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στη Λακωνία με το σοβαρότερο να εστιάζεται στην εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 24 μέχρι το 26 χιλιόμετρο λόγω συσσώρευσης υδάτων και η κυκλοφορία για Γύθειο γίνεται μέσω Σκάλας.
Σκάφη βγήκαν στην στεριά!
Στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων βρέθηκε δυο φορές χθες το το λιμάνι του Κατάκολου, με τους ανεμοστρόβιλους να προκαλούν ζημιές σε καταστήματα, επιχειρήσεις και σπίτια. Ο δεύτερος ανεμοστρόβιλος που χτύπησε τη μαρίνα της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν από τους δυνατούς ανέμους ιστιοφόρα που βρίσκονταν προς φύλαξη ή επισκευές στη χερσαία ζώνη. Τα μικρότερα σκάφη χτύπησαν τα μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές.Από την κακοκαιρία έπεσαν δέντρα, παρασύρθηκαν είδη εξοπλισμού, ομπρέλες, καρέκλες, ακόμα και παγκάκια. Μεγάλοι κορμοί διέλυσαν μάντρες και έσπασαν τοίχους προκαλώντας αρκετά μεγάλες ζημιές σε σπίτια των κατοίκων

 Σε έκτακτη ανάγκη κηρύχθηκαν όλες οι πληγείσες περιοχές της Μεσσηνίας
Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί στη Μεσσηνία από τη θεομηνία, που μετρά τις πληγές της σε πολλά σημεία του νομού, κυρίως όμως στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε έως τις 10 Σεπτεμβρίου ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης και δεν εκτελούνται σήμερα όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας, για λόγους ασφαλείας. 
Στο διοικητήριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού κλιμακίου, που βρίσκεται από το μεσημέρι στην Μεσσηνία.
Επί της ουσίας, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.

Ακόμη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, έθεσε μετ' επιτάσεως το ζήτημα με τα προβλήματα συσσώρευσης υδάτων στον αυτοκινητόδρομο που είναι κλειστός, επισημαίνοντας ότι ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να είναι ανοικτός ο εθνικός δρόμος συνεχώς και, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο υπουργός Υποδομών συμφώνησε με τον περιφερειάρχη και σημείωσε πως θα ελέγξει το ζήτημα αυτό και θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται.
Ακόμη δόθηκε εντολή να συγκροτηθούν άμεσα συνεργεία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

 Επίσης, με εντολή που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, που βρίσκεται από νωρίς σήμερα στην Καλαμάτα, κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, η Καλαμάτα και όλες οι περιοχές του νομού Μεσσηνίας, όπου σημειώθηκαν καταστροφές από τη θεομηνία και υπήρχε σχετικό αίτημα από τις δημοτικές αρχές.
Επιπλέον, στη σύσκεψη εξετάστηκαν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ώρες με την κακοκαιρία στην περιοχή της Λακωνίας και όπως δήλωσε η κ. Νικολάκου, υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του περιφερειάρχη και του υπουργού Υποδομών και θα ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης ακόμη και χρόνιων προβλημάτων της περιοχής του Ευρώτα.


Μετρά τις πληγές της η Λακωνία

Αποκλεισμένα είναι τρία χωριά στον δήμο Ευρώτα και υπάρχουν πολλά προβλήματα από τη θεομηνία που έπληξε, περίπου στις 9:00, τη Λακωνία και ιδιαίτερα την περιοχή του δήμου Ευρώτα.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, πρόκειται για τα χωριά Ταξιάρχες, Έλος και Λεήμονα στον κάμπο του δήμου Ευρώτα, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και σε αγροτικές καλλιέργειες.
Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι εκτός από τον ποταμό Ευρώτα υπερχείλισαν όλοι οι χείμαρροι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία εστιάζονται στη Σκάλα, το Βλαχιώτη και τη Γλυκόβρυση, όπου υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα, σπίτια, ιατρεία και επιχειρήσεις.
Όπως σημείωσε η κ. Τζανετέα, ένας 75χρονος παρασύρθηκε από τον χείμαρρο μπροστά στα μάτια της γυναίκας του, που δεν μπορούσε να τον βοηθήσει, ενώ κινδύνεψαν πολλά άτομα στην περιοχή του δήμου Ευρώτα. Επίσης, εξήρε τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και των ανθρώπων της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτούς, κυρίως στο σούπερ μάρκετ LIDL, μέσα στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί 25 άτομα, με το νερό έξω από το κατάστημα να φτάνει το ένα μέτρο και 80 εκατοστά και στον εσωτερικό χώρο τα 50 εκατοστά. Μεταξύ των διασωθέντων είναι και τρία ζευγάρια τουρίστες, οι οποίοι περνούσαν τυχαία από την περιοχή και σταμάτησαν στο σούπερ μάρκετ για να κάνουν αγορές. Τα ζευγάρια των τουριστών φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στη Σκάλα.
Ακόμη, βρέθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους μία γυναίκα με τα δύο παιδιά της που αγνοούνταν, ενώ απεγκλωβίστηκε ένα άτομο, το οποίο στην προσπάθεία του να σωθεί από τα ορμητικά νερά ανέβηκε σε ένα δένδρο στη Σκάλα και παρέμεινε εκεί για πολλές ώρες μέχρι να τον εντοπίσουν τα σωστικά συνεργεία.
Επιπλέον, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, έχει υποστεί ζημιές ο δρόμος Σκάλας-Βλαχιώτη και η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριο και με δυσχέρεια, ενώ αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στον δρόμο προς Καστάνια-Παναγία Γιάτρισσα, που σήμερα γιορτάζει και η κίνηση των οχημάτων προς το μοναστήρι είναι μεγάλη.


Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, λόγω της έντονης βροχόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διακοπεί ή διεξάγεται με δυσχέρεια, στα εξής σημεία: Στη Μεσσηνία έχει διακοπεί η κυκλοφορία:
α) 222 χιλιόμετρο Νέου Αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Τρίπολης- Καλαμάτας, στο ύψος του Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο. Καλαμάτας-Τρίπολης.
β) 1 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Ασπροχώματος- Πύλου .
γ) 5 χιλιόμετρο Ασπροχώματος-Πύλου (είσοδος Μεσσήνης) γέφυρα Παμίσου.
δ) Επ. Ο. Αγίου Νικολάου-Τραχήλας.

Στο Νομό της Λακωνίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία:
α) 19 - 21,5 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Τάραψας - Μονεμβασιάς (Περιοχή Σκάλας) από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι την περιοχή Βλαχιώτη και παρακείμενων επαρχιακών και δημοτικών οδών.
β)13 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Σκάλας-Γερακίου.
γ) 1 έως 1,3 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Απιδέας- Αγίου Δημητρίου Ζάρακος.
δ) 1 έως 4 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βλαχιώτη - Γούβες.

Με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία από το 43 έως το 43,2 χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Σπάρτης - Αγίου Δημητρίου.
Τέλος αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον δρόμο Σπάρτης- Γυθείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ