Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Οι καναλάρχες του νέου τηλεοπτικού τοπίου

 marinakhsalafouzos
kalogritsas-1300ħ쯰񡳟ᠣ顠鲠�屩򠴧륯𴩪ݲ ܤ婥򬠴筠Աߴ砳0 u㯽󴯵 2016, 󴧭 å�ޠñᬬᴥߡ ŭ笝񹳧򮊨EUROKINISSI/ӔŋɏӠӔŖMϕ)
Τελείωσε πριν από λίγα λεπτά η μαραθώνια όπως αποδείχθηκε διαδικασία δημοπράτησης των 4 τηλεοπτικών αδειών.
Oι τέσσερις νέοι καναλάρχες που κατάφεραν και εξασφάλισαν την άδεια από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης,  ο Γιάννης Αλαφόυζος, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας και η οικογένεια Κυριακού, Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία ξεκίνησε την Τρίτη 30/8 και τελείωσε σήμερα, σχεδόν 2,5 μέρες μετά. Ποιοι είναι όμως οι νέοι καναλάρχες που θα ελέγχουν το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα;
Το προφίλ των νέων καναλαρχών

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 30 Ιουλίου 1967. Είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, εφοπλιστή και πολιτικού, και της Ειρήνης Καρακατσάνη. Μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου ο πατέρας του είχε αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική και πολιτική δράση ενώ συμμετείχε και στην χρηματοδότηση του Ολυμπιακού. Σπούδασε διοίκηση διεθνών επιχειρήσεων στο Λονδίνο, όπου πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα Διεθνών Σχέσεων. Είναι παντρεμένος με την Αθανασία Κασσιώτη και έχουν δύο παιδιά, τον Μιλτιάδη και την Ειρήνη.
Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp και από το 2010 πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Διετέλεσε από το Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2014 πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Product Partners LP, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο (Nasdaq:CPLP). Aπό το Μάρτιο του 2010 Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Crude Carriers Corp., εταιρίας συνδεδεμένης με την Capital Maritime, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονταν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υορκης (NYSE:CRU) έως τη συγχώνευσή της με την Capital Product Partners L.P. το Σεπτέμβριο του 2011. Πέραν και άλλων στη ναυτιλία, σημαντικές επενδύσεις διαθέτει ακόμα στους κλάδους ενέργειας και real estate.
Είναι ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές παγκοσμίως. Η βρετανική έκδοση Lloyd’s List «Power 100» σχετικά με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, τον κατέταξε το 2015 στην 65η θέση, το 2014 στην 67η θέση το 2013 στην 73η θέση και το 2012 στην 84η θέση. Αντίστοιχα, η νορβηγική ναυτιλιακή εφημερίδα TradeWinds κατέταξε τον Μαρινάκη στην 31η θέση το 2012 στην έκδοση «Power 2012» με τους «50 πιο Σημαντικούς Ιδιοκτήτες και Διαχειριστές Πλοίων Παγκόσμια» («Top 50 Owners and Operators»), ενώ το 2010 τον είχε συμπεριλάβει στην έκδοση «Power 100» με τις 100 εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας στην 75η θέση. Στα ετήσια βρετανικά ναυτιλιακά βραβεία Lloyd’s List Greek Shipping Awards τα 2010 και 2014, ο Βαγγέλης Μαρινάκης βραβεύτηκε ως «Greek Shipping Newsmaker of the Year», ενώ το 2009 η εταιρία του Capital Ship Management Corp. εξελέγη ως «Tanker Company of the Year».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Είναι γιος του επιχειρηματία και εκδότη Αριστείδη Αλαφούζου. Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει μαζί με την σύζυγό του τρία παιδιά. Σήμερα είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΪ, που περιλαμβάνει τον ελληνικό ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ και 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα το Νέο Φάληρο της Αττικής, τον ΣΚΑΪ 100.3, τον Μελωδία 99.2 και τον ΣΠΟΡ FM 94.6.
Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει κομβικό ρόλο στην επιχειρηματική δράση της οικογενείας του, γνωρίζει άριστα την αγορά έχοντας χτίσει πανίσχυρους δεσμούς με τις αγορές της Απω Ανατολής. Η οικογένεια Αλαφούζου διαθέτει έξι ναυτιλιακές εταιρίες, (τη μητρική «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» και τη διαχειρίστριά της «Kyklades Maritime Corporation», τις θυγατρικές της «Sea Shell Enterprises Ltd», «Sea Pearl Enterprises Ltd», «Zenith Maritime» και «Corporation Bigal Shipping Corporation»), όπως και την κατασκευαστική εταιρία «ΕΡΓΑΣ».
Τον Μάιο του 2012, ίδρυσε μαζί με άλλους παράγοντες και φίλους του συλλόγου την Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012, η οποία και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του αθλητικού σωματείου στο ποδόσφαιρο, στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή στην ιστορία της ομάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και εξυγίανση του συλλόγου.

ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ

Όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την εμφάνισή του και ο κατασκευαστής, ο «εργολάβος της αριστεράς» όπως τον αποκαλούν κάποιοι ο Χρήστος Καλογρίτσας. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα πριν από 68 χρόνια και είχε και στο παρελθόν σχέση με τα media.
Τον Απρίλιο του 1986 έφτιαξε την εφημερίδα «Πρώτη», η οποία σταμάτησε την κυκλοφορία της το Σεπτέμβριο του 1990.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας ασχολήθηκε με τα δημόσια έργα και κατάφερε σταδιακά να καθιερωθεί στο χώρο.
Παράλληλα η εταιρία του συμμετέχει σε μια συγχώνευση εταιριών, μεταξύ των οποίων και η εταιρία Τοξότης που τίθεται επικεφαλής του σχήματος. Η εταιρία Τοξότης εν συνεχεία εξαγοράζει μια άλλη κατασκευαστική εταιρία, την Μέδουσα με τον κόσμο των κατασκευών να γνωρίζει πως αυτό είναι το νέο όνομα της εταιρίας Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του πρωθυπουργού, απ’ όταν αυτός αποχώρησε από το εταιρικό σχήμα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Ο Θοδωρής Κυριακού είναι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Συμβούλου του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, μια εταιρία που ίδρυσε ο πατέρας του Μίνωας.
Η οικογένεια Κυριακού στο τέλος της δεκαετίας του 80’ δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των media και της τηλεόρασης με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97.2 (σήμερα Easy 97.2) στην Αθήνα. Το 1989, ένα έτος μετά την εμφάνιση του ραδιοφωνικού σταθμού, εγκαινιάζεται η τηλεόραση του ΑΝΤ1 η οποία ως σήμερα συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον χώρο της τηλεόρασης. Ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999, σήμερα δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Το 1993, ο Όμιλος διεύρυνε ακόμη μια φορά, αυτή τη φορά διεθνώς τις δραστηριότητες του, με την έναρξη των απόδημων τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ1 Satellite και ΑΝΤ1 Pacific για την αναμετάδοση του προγράμματος του ΑΝΤ1 στο εξωτερικό. Ο ΑΝΤ1 Satellite ήταν το πρώτο ελληνικό δίκτυο στη Βόρεια Αμερική, ενώ ο ΑΝΤ1 Pacific έφερε το «καλύτερο» πρόγραμμα του ΑΝΤ1 στην Αυστραλία και στις χώρες του Ειρηνικού.
Κατά τα επόμενα έτη ο Όμιλος ANT1 έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του πέρα από τον κόσμο των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένου της υπηρεσίας Antenna Internet (παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο internet, κατέβασμα μουσικής και την κλήση σε μεγάλες αποστάσεις), της Audiotex Α.Ε. (εταιρία τηλεπικοινωνιών), της Δάφνη Επικοινωνίες Α.Ε. (εκδοτική εταιρεία), της Νίκη Εκδόσεις (εκτυπωτική εταιρεία), της Heaven Music (δισκογραφική εταιρία) και της ANTEL (ασύρματη μετάδοση).
Πριν ασχοληθεί με τον χώρο των media η οικογένεια Κυριακού το 1976, ίδρυσε δύο εταιρείες Εμπορίου Πετρελαιοειδών, την Bacoil International και την Athenian Oil Trading Inc., οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της εμπορίας προϊόντων πετρελαίου.

eleftherostypos.gr