Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοκτόνησε ο πρόεδρος της JETOIL Κ.Μαμιδάκης

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/07/mamidakis-1000.jpg

Σοκ στην αγορά προκάλεσε η είδηση της αυτοκτονίας του 84χρονου Κυριάκου Μαμιδάκη μέσα στο σπίτι του στον Διόνυσο Αττικής, στην οδό Αχιλλέως, λίγες ημέρες μέτα την υπαγωγή της Mamidoil- Jetoil στον πτωχευτικό κώδικα. Τον 84χρονο επιχειρηματία βρήκε νεκρό ο γαμπρός του, τον οποίο είχε ειδοποιήσει ο κηπουρός που άκουσε πυροβολισμούς.
Δίπλα στον 84χρονο υπήρχε ένα πιστολι, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο σημείωμα. Ο επιχειρηματίας φέρει ένα και μοναδικό τραύμα από αριστερά, ενώ άλλη μια βολίδα βρέθηκε στον τοίχο.

Οι αστυνομικοί που έφθασαν άμεσα στην οδό Αχιλλέως, όπου και βρίσκεται το πατρικό της οικογένειας Μαμιδάκη, διαπίστωσαν πως ο ιδρυτής της εταιρείας πετρελαιοειδών έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στην κροταφική χώρα, ενώ δίπλα του βρέθηκε ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών, το οποίο ο αυτόχειρας κατείχε νόμιμα.
Στο σημείο έσπευσε και ο ιατροδικαστής βάρδιας, ο οποίος από την νεκροψία που πραγματοποίησε αποφάνθηκε πως πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση αυτοκτονίας, καθώς ο Κυριάκος Μαμιδάκης έφερε ένα και μοναδικό τραύμα στην κροταφική χώρα, ενώ δίπλα του βρέθηκε το πιστόλι του.
Παράλληλα οι ειδικοί των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι επίσης έφθασαν στην οδό Αχιλλέως στην περιοχή του Διονύσου, διαπίστωσαν ίχνη πυρίτιδας στο χέρι του Κυριάκου Μαμιδάκη, κάτι που δείχνει πως ο ίδιος πυροδότησε την σφαίρα από την θαλάμη του πιστολιού του.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή το χώρο, χωρίς να προκύψει εξωγενής παράγοντας στο εσωτερικό της βίλας και κατά συνέπεια διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ξεκάθαρη αυτοκτονία, με κίνητρο ίσως την οικονομική δυσπραγία, στην οποία είχε περιέλθει το τελευταίο διάστημα η εταιρεία της οικογένειας Μαμιδάκη.
H εταιρία Mamidoil- Jetoil είχε κατέθεσε στις 9 Ιουνίου αίτηση για υπαγωγή στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99.
Το αίτημα της εταιρείας για την λήψη μέτρων προσωρινής προστασίας της από τους πιστωτές έγινε δεκτό από το δικαστήριο μέχρι και τη συζήτηση της ανωτέρω αίτησης την 1η Νοεμβρίου του 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό χρέος της εταιρείας ανέρχεται περίπου στα 340 εκατ. ευρώ.

Όπως προαναφέραμε, τον 84χρονο ιδρυτή της εταιρείας Jet Oil βρήκε νεκρό ο γαμπρός του, ο οποίος έπαιρνε τηλέφωνο τον πεθερό του από το βράδυ του Σαββάτου, χωρίς όμως να έχει λάβει κάποια απάντηση.
Έτσι το πρωί της Κυριακής, πήγε στην βίλα του πεθερού του στην περιοχή του Διονύσου, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το τραγικό περιστατικό.
 Το τελευταίο διάστημα, το δημιούργημα του Κυριάκου Μαμιδάκη και του αδελφού του Νίκου, η Jet Oil δηλαδή, σημείωνε συνεχώς μείωση στα έσοδα και αύξηση των χρεών προς πιστωτές, με αποτέλεσμα πολλά από τα πρατήρια της εταιρείας σε Πελοπόννησο και Αττική, να έχουν κλείσει, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα τροφοδότησής τους με καύσιμα.
Στις 9 Ιουνίου, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στην πτωχευτική διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 99. Παράλληλα ζητήθηκε από το Δ.Σ της Jet Oil δικαστική προστασία από τους πιστωτές της, ένα αίτημα το οποίο τελικά έγινε δεκτό.
Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης
Γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη.
Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.
Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη JETOIL
Η ιστορία του ομίλου Μαμιδάκη
Η δυναστεία Μαμιδάκη ξεκίνησε από την Ανώσκελη Χανίων, ένα χωριό της επαρχίας Κισσάμου, που το χειμώνα μετράει- δεν μετράει δέκα κατοίκους.
Ο πατριάρχης της οικογένειας και του Ομίλου, ο Γιώργος Μαμιδάκης, λέγεται ότι πριν ασχοληθεί με τα πετρελαιοειδή, πουλούσε ροδέλαιο. Μετά την κατοχή, ίδρυσε την εταιρεία που θα γινόταν η αρχή για τον Όμιλο  Mamidoil- Jetoil.
Εκμεταλλευόμενος την κρίση του Σουέζ στράφηκε στην Ανατολή και έχοντας καλή σχέση με τους Ρώσους έκλεισε συνεργασία για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των πετρελαίων τους μέχρι το 1981.
Η εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια.
Ταυτοχρόνως, η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού.
Εδώ και πολλά χρόνια, επτά αδέρφια τρέχουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο Κυριάκος (ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του σήμερα σε ηλικία 84 ετών), ο Νίκος, ο Μανόλης, η Κατερίνα, η Ερασμία, η Ελευθερία και ο Γιώργος (ο οποίος δεν είναι στη ζωή). Αποκτούν δέκα εφτά παιδιά και είκοσι τέσσερα εγγόνια. Σχεδόν όλοι ασχολούνται με τις επιχειρήσεις. Στο τιμόνι, βρισκόταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης και μαζί του ο Νίκος, ο ισχυρός άνδρας της Jet Oil.
Η αρχή των προβλημάτων
Τα οικονομικά προβλήματα για τη Jet Oil εμφανίζονται το 2008. Τα κέρδη γίνονται ζημίες ύψους 538.000 ευρώ το 2009.
Ταυτόχρονα, οι αδελφοί Μαμιδάκη προσπαθούν να ξεμπλοκάρουν μια μεγάλη επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη Σούδα της Κρήτης, που έχει κολλήσει από το 2006.
Ωστόσο, τα μεγάλα προβλήματα για τη Jet Oil αρχίζουν πέρυσι, όταν η εταιρεία αναγκάζεται να διακόψει την τροφοδοσία στη Νότια Ελλάδα και τα πρατήρια αλλάζουν σήμα. Η εταιρεία προσπαθεί να κρατήσει το δίκτυο της βόρειας Ελλάδας και των νησιών, αλλά τα προβλήματα κορυφώνονται στο τέλος τους περασμένου χρόνου, με αποτέλεσμα το δίκτυο να την εγκαταλείπει με ταχείς ρυθμούς.
Τα ξενοδοχεία M- hotels
Η εμπλοκή της οικογένειας με τα ξενοδοχεία αρχίζει το 1996, όταν αποκτά το Coral στον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια το Ermis, δύο από τις παλαιότερες αλλά πλήρως ανακαινισμένες μονάδες που λειτουργούν όλον τον χρόνο.
Στη συνέχεια έρχονται και τα άλλα: τα Miramare Wonderland στη Ρόδο και Arina Sand στην Κρήτη και η αλυσίδα Aquis Hotels & Resort. Σε συνεργασία με ένα ισχυρό εταίρο από το εξωτερικό, την Iberostar, αποκτούν και τον έλεγχό των «Mirabello Hotel» και «Mirabello Village».
Η Μαριλένα Μαμιδάκη, εκτός από τα ξενοδοχεία επένδυσε και στον πολιτισμό. Ο πολυχώρος «Αθηναΐς» στο Γκάζι, που ανήκει στον όμιλο Μαμιδάκη φιλοξένησε πολιτιστικά δρώμενα διεθνούς εμβέλειας, φιλοξενώντας εκθέσεις και εκδηλώσεις υψηλού κύρους. Η επένδυση ήταν ύψους 15 εκατ. ευρώ, ώστε να ανακαινιστούν όλοι οι χώροι.
Τέλος, μια άγνωστη δραστηριότητα της οικογένειας είναι η παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία κρασιού και ελαιόλαδου από τη γενέτειρά τους, την Κρήτη, μέσω της εταιρείας «Ανώσκελη», που δίνει και το όνομα στα προϊόντα.

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Κυριάκου Μαμιδάκη εξέφρασε με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα τον άδικο χαμό του Κυριάκου Μαμιδάκη. Ο Κυριάκος Μαμιδάκης υπήρξε ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος. Αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή για το καλό της εταιρίας του. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.