Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΥΝΙΚΟΙ...



KKE-logo

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τρίπολη, 04-07-2016

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΥΝΙΚΟΙ
Ο Υφυπουργός Εργασίας
και ο
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Μετά τον Υφυπουργό Εργασίας, που προκλητικά και κυνικά προς τους συνταξιούχους, μιλάει για «αποκατάσταση των αδικιών» με το τσάκισμα των συντάξεων, για «προστασία των χαμηλών συντάξεων» όταν κόβει το ΕΚΑΣ, χτύπησε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την Παρασκευή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή για τους πληγέντες στην Αρκαδίας, δήλωσε κυνικά και προκλητικά ότι «δεν είναι δυνατόν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή να είναι ευθύνη της κυβέρνησης». Στα συγκεκριμένα αιτήματα των πληγέντων που έθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή απάντησε «θα δούμε», «θα εκτιμήσουμε», «θα κάνουμε», θα ράνουμε, «αν επιτρέπουν οι κανονισμοί», «αν το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση». Δίνουμε τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή στη δημοσιότητα και καλούμε τους αγρότες, τους πληγέντες μα κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση του βιός τους, της παραγωγής τους, να διεκδικήσουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.



Εισερχόμαστε στην τέταρτη με αριθμό 1058/28.6.2016 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Αχαΐας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων σε περιοχές της Πελοποννήσου από τις πλημμύρες και το χαλάζι της 25ης Ιουνίου 2016.
Κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Η ερώτηση αυτή δεν είναι κάτι το πρωτότυπο, γιατί τουλάχιστον οι περιοχές Ηλείας, Αρκαδίας, Αργολίδας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια λόγω των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των νέων πυρκαγιών, των νέων πλημμυρών.
Βεβαίως, για αυτή την κατάσταση δεν φταίει το κακό το ριζικό τους ούτε ο Θεός που τους μισεί! Φταίνε διαχρονικά οι επιλογές των κυβερνήσεων, που δεν παίρνουν απολύτως κανένα μέτρο θωράκισης, αξιοποίησης της επιστήμης και της τεχνολογίας για να προστατευτούν οι περιοχές και οι περιουσίες από τις θεομηνίες.
Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να παρθούν, όπως και πάρα πολλές προτάσεις. Όμως, είναι άλλες οι προτεραιότητες. Αντί να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Μεγαλόπολη, ανασκεύασαν την πλατεία. Αντί να θωρακιστεί το Άργος, έφτιαξαν την κεντρική πλατεία με 5 εκατομμύρια. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες.
Το ζήτημα είναι αν η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ακολουθεί την πεπατημένη και των προηγούμενων -δεν έχει κανένα σχεδιασμό- θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα, πρώτον καταγραφής συνολικά των ζημιών, δεύτερον αποζημίωσης στο 100% -παρά αυτά που προβλέπουν οι διάφοροι κανονισμοί- του συνόλου των καταστροφών που υπέστησαν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι γεωργικές εγκαταστάσεις και άλλες δραστηριότητες, οι οικοσκευές, με άμεση χρηματοδότηση, με παροχή έκτακτης βοήθειας στους πλημμυροπαθείς.
Και, βεβαίως, θα πρέπει να απαλλαγούν -με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης- από μια σειρά υποχρεώσεων που έχουν σε εφορίες και τράπεζες για το διάστημα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μπορέσει να υπάρξει μια ομαλοποίηση της κατάστασης. Διότι, βεβαίως, δεν είναι μόνο οι πλημμύρες. Οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν την επιδρομή των τελευταίων χρόνων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, στη φορολογία.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι απελπιστική κατάσταση διαμόρφωσαν οι πρόσφατες πλημμύρες.
Η ερώτηση, λοιπόν, είναι σαφέστατη και περιμένουμε από την Κυβέρνηση, όχι θεωρητικολογίες και «θα», αλλά συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης των ζημιών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, αυτά που θα σας πω δεν θα είναι θεωρητικολογίες, διότι δεν είναι δυνατόν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή να είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.
Σε αυτό που ευθύνεται η Κυβέρνηση είναι κατά πόσο λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός και οι φορείς ευρύτερα του δημοσίου για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ζημιές. Η αρμοδιότητα, λοιπόν, κάλυψης των ζημιών στη χώρα μας ανήκει στον ΕΛΓΑ.
Όταν προξενούνται οι ζημιές, την επόμενη μέρα έχουμε τις αναγγελίες των ζημιών, τις υποβολές των σχετικών δηλώσεων και οι εκτιμητές μπαίνουν στη διαδικασία εκτίμησης των συγκεκριμένων ζημιών. Από εκεί και πέρα, όπως είναι η πραγματικότητα, με βάση το οργανόγραμμα και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αν καλύπτονται αυτές οι ζημιές, γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες εξατομίκευσης και μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα για την κάλυψη τους, για την αποζημίωσή τους.

Αν αυτές οι ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, αυτό που έχουμε ως δυνατότητα να κάνουμε είναι να εξετάσουμε κατά πόσον αυτές οι ζημιές μπορούν να καλυφθούν από κρατικές ενισχύσεις ή να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος από το γνωστό «deminimis». Λειτουργώντας, βεβαίως, μέσα στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής –εσείς διαφωνείτε, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε μέσα σ’ αυτήν την πραγματικότητα- θα δούμε κατά πόσον θα εγκριθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συγκεκριμένη κάλυψη δαπανών που δεν μπορεί να καλύψει ο ΕΛΓΑ ή στην προκειμένη περίπτωση κατά πόσον δημοσιονομικά επιτρέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός να υπάρξει η αντίστοιχη κάλυψη. Αυτό είναι που λέμε «κρατικές ενισχύσεις» ή «deminimis» που αφορά την απώλεια εισοδήματος.
Αυτές είναι οι διαδικασίες τις οποίες σήμερα τουλάχιστον δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Αυτό σας το λέω διότι δεν μπορεί την ίδια ώρα όλοι μας να επιμένουμε και να λέμε γιατί απ’ αυτούς τους κοινοτικούς πόρους δεν παίρνουμε τις ενισχύσεις ή το ένα και το άλλο, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει ένας κίνδυνος. Προσέξτε να δείτε το επικίνδυνο, το οποίο αναπτύσσεται αυτήν την ώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζει να δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τα «deminimis», την κρατική βοήθεια δηλαδή πάνω στο χώρο, που σημαίνει ότι οι αδύναμες χώρες κάποια στιγμή θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα «θέλετε να δίνετε κρατικές ενισχύσεις εσείς, για να καλύπτετε όπως όλοι λέμε, τις ανάγκες» που σημαίνει ταυτόχρονα ότι αφαιρούνται κοινοτικές ενισχύσεις.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το δίλημμα είναι πάρα πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Τι θέλουμε; Θέλουμε να δίνουμε εμείς ενισχύσεις που σημαίνει ότι θα έχουμε απώλεια από την άλλη πλευρά ή όσο το δυνατόν να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κομμάτι μέσα από τις ενισχύσεις, γιατί οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι τέτοιες και ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν το επιτρέπει; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Καραθανασόπουλε, ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς, με επιβεβαιώσατε. Σας είπα συγκεκριμένα πράγματα να μας απαντήσετε. Αυτές είναι συγκεκριμένες απαντήσεις; Είναι συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά σε ποιους απευθύνεστε; Αυτή η συζήτηση αφορά τους πλημμυροπαθείς αυτών των περιοχών. Τι τους είπατε, δηλαδή; Είπατε κάτι και δεν το κατάλαβα; Λέτε «θα δούμε», «θα εκτιμήσουμε», «θα κάνουμε», «θα ράνουμε», «αν επιτρέπουν οι κανονισμοί», «αν το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση».
Πείτε συγκεκριμένα πράγματα, όταν τα συγκεκριμένα πράγματα είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικά. Για ποιον ΕΛΓΑ μιλάτε και για ποιες αποζημιώσεις; Μιλάτε σοβαρά τώρα ή λέτε ψέματα στον κόσμο; Το ξέρετε ότι ο ΕΛΓΑ χρωστά 80 εκατομμύρια ευρώ, γιατί έχουν υποβληθεί εκατόν δέκα χιλιάδες δηλώσεις με ύψος που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ μόνο το 2016 και δεν έχει δώσει τίποτα; Το ξέρετε ότι ακόμα δεν έχει κάνει εξατομίκευση, γιατί οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ βρίσκονται σε αποχή; Το ξέρετε ότι ο ΕΛΓΑ για το 2015 χρωστά 30 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις;
Αυτά τα πράγματα τα ξέρετε πάρα πολύ καλά. Σας είναι γνωστά. Ξέρετε πολύ καλά, επίσης, ότι ο ΕΛΓΑ δεν χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Είναι ανταποδοτικός. Οι αγρότες δίνουν 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο όσον αφορά τα τέλη εκτίμησης, δηλαδή τις δηλώσεις που κάνουν για να τους εκτιμήσουν. Οι εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ είναι 140 εκατομμύρια ευρώ. Τι δώσατε απ’ αυτά; Περνά ο καιρός. Ποια αντικειμενική εκτίμηση των καταστροφών θα κάνουνοι εκτιμητές, όποτε πάνε, για καταστροφές που έγιναν τον Μάρτη, τον Φλεβάρη, τον Μάη;
Δεύτερον, ξέρετε πολύ καλά ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός έχει αποθεματικό για να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις. Τι θα δώσετε απ’ αυτό για οικοσκευές και όλα τα υπόλοιπα;
Τρίτον, σοβαρά η Κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για τις καταστροφές; Σε ποιον τα λέτε αυτά; Πήρε μέτρα για να προστατεύσει; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για αντιπλημμυρική προστασία στην Ελλάδα; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για αντιπυρική προστασία ή για αντισεισμική προστασία; Υπάρχει κανένα σχέδιο; Τίνος είναι αυτή η ευθύνη, του Θεούλη που θα το ρίξει από πάνω; Δεν είναι ευθύνη των κυβερνήσεων;
Μετά κλαίγεστε και λυπάστε και συμπονάτε τον κόσμο που καταστράφηκε από τους σεισμούς, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες; Πολιτική τσίπα δεν έχετε, όταν δίνετε δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους, σε εξοπλιστικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ και τους υπόλοιπους; Και λέτε πού θα βρείτε τα χρήματα; Πόσα δίνει η ΔΕΗ από το τέλος του λιγνίτη στη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή; Πού πάνε αυτά τα χρήματα; Σε πεζοδρόμια και σε πλατείες, σε έργα φιέστας και ομορφιάς και όχι στις πραγματικές ανάγκες που πρέπει να καλύψουν.
Άρα, τα χρήματα υπάρχουν. Με ευθύνη των κυβερνήσεων, των περιφερειών και των δημοτικών αρχών κατασπαταλούνται δεξιά και αριστερά για έργα βιτρίνας και όχι για έργα ουσίας. Και έχετε τεράστια και εσείς ευθύνη που έχετε αποδεχθεί την ίδια λογική των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το GAP, για τα ΠΣΕΑ, για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που δεν χρηματοδοτούν αυτά τα έργα και δεν διεκδικείτε να βρεθούν πόροι για να χρηματοδοτηθούν ανάγκες αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):Ορίστε, κύριε Αποστόλου, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, απάντησα στη δική σας θεωρητική τοποθέτηση. Οπωσδήποτε έγιναν ζημιές στις 25 Ιουνίου του 2016.  Ζημιές, όμως, υπήρχαν και πιο μπροστά και τον Ιούνιο και τον Μάιο. Για όλα αυτά έχουν αρχίσει ήδη οι απαραίτητες επισημάνσεις. Βρισκόμαστε αυτή την ώρα όντως σε μια κατάσταση όπου οι εκτιμητές απέχουν από τα καθήκοντά τους. Τους είπαμε προχθές -και το επαναλαμβάνω και αυτή την ώρα- ότι αρχές της εβδομάδας κατατίθεται σχετική τροπολογία που καλύπτει τις επιπλέον δαπάνες των οδοιπορικών που έχουν.
Άρα, οφείλουν άμεσα -για το καλό κυρίως του αγροτικού χώρου που υπηρετούν- να πάνε στις σχετικές περιοχές και να κάνουν τις εκτιμήσεις. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι εκτιμήσεις θα γίνουν κανονικά. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, μέσα από μια διαδικασία που προβλέπεται, θα εξατομικευτούν οι ζημιές και όσες –επαναλαμβάνω- καλύπτει από πλευράς του ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν τις διαδικασίες που σας είπα, τις οποίες δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Είναι μονόδρομος.
Ως προς το ότι γίνονται ζημιές σε αυτές τις περιοχές, εγώ σας λέω ότι όσον αφορά στις ζημιές του 2015 ήδη έχει πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος. Πιστεύουμε ότι μέσα στους επόμενους δυο, τρεις μήνες ένα υπόλοιπο που υπάρχει θα πληρωθεί. Πάντα η διαδικασία πληρωμών των αποζημιώσεων έχει μια καθυστέρηση εξαιτίας των διαδικασιών που γίνονται για την εκτίμηση, την εξατομίκευση, όλα αυτά. Πληρώνουμε κανονικά τον αγροτικό χώρο.
Από εκεί και πέρα, επειδή διαρκώς αναφέρεστε σε σπατάλες, στο ότι λεφτά υπάρχουν για πλατείες κ.λπ., να ξέρετε πως όταν υπάρχει κάποια κανονιστική διαδικασία μέσα στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δεν μπορούμε εμείς τα χρήματα να τα χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε. Υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός πώς θα χρησιμοποιούνται. Διότι όσες φορές έχουμε επιχειρήσει να κάνουμε τέτοιες διαδικασίες, τα πληρώνουμε τρεις και πέντε φορές περισσότερο, με τα πρόστιμα και τις ανακτήσεις που ζητούνται.
Άρα, εγώ δεν έχω καμμία αντίρρηση. Μπορεί να λέτε εσείς τις απόψεις σας, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
Εμείς, λοιπόν, σχεδιάζουμε να δούμε το οργανόγραμμα και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ σε μια καινούργια βάση, διότι όντως υπάρχουν πάρα πολλές ζημιές που δεν καλύπτονται σήμερα από τον ΕΛΓΑ. Χρειάζονται, όμως, αναλογιστικές μελέτες για κάθε είδος ζημιάς, για κάθε είδος προϊόντος που καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Αυτά οπωσδήποτε τα εξετάζουμε. Και επειδή ιδιαίτερα αυτή την ώρα οι καιρικές συνθήκες εξαιτίας τις κλιματικής αλλαγής που υπάρχει, έχουν επιπτώσεις και στον αγροτικό χώρο, είναι σε εξέλιξη μια ολόκληρη διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μήπως τυχόν δούμε και αυτό το κομμάτι, δηλαδή της κάλυψης με αποζημιώσεις, ενισχύσεις ιδιαίτερα των επιπτώσεων που υπάρχουν από την κλιματική αλλαγή στην αγροτική παραγωγή. Όμως, δεν μπορούμε να σας πούμε αυτή την ώρα ότι είναι σίγουρο πως θα καλυφθούν.