Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Τότε που θα μας έφερναν πετρέλαιο και… Δημοκρατία από τη Λατινική Αμερική!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Από το 2007 πάει κι’ έρχεται στη Βενεζουέλα και σε άλλους «παραδείσους» της Λατινικής Αμερικής ο κ. Τσίπρας.
Αυτά υπήρξαν πάντοτε τα πρότυπά του, αυτά παραμένουν και σε αυτά σκοπεύει να μας οδηγήσει μόλις διαπιστώσει πως δεν τα καταφέρνει να κυβερνήσει τη χώρα.
Τον Δεκέμβριο του 2007, πριν ακόμη αναλάβει την ηγεσία του κόμματός του, επιστρέφοντας από τη Βενεζουέλα, έδωσε συνέντευξη στο δημαρχείο της Καισαριανής, παρουσία του τότε δημάρχου Σπύρου Τζόκα, και αναφέρθηκε σε μια ιστορία για τον Σιμόν Μπολιβάρ.
Όπως είπε, όταν πριν από μια σημαντική μάχη είπαν στον Σιμόν Μπολιβάρ πως αν την κέρδιζε θα ήταν για πάντα ο στρατηγός τους, αυτός απάντησε ότι στη μάχη δεν υπάρχουν στρατηγοί, αλλά μόνο στρατιώτες και όποιος επιμένει να είναι στρατηγός, χάνει τον πόλεμο.

Ήταν τότε που θα… μας έφερνε πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα! Τότε που, όπως πολύ σοβαρά είπε, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ πρότεινε στους αρμόδιους υπουργούς της χώρας τη σύναψη συμφωνίας για την προμήθεια στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Καισαριανής «κοινωνικό πετρέλαιο»!
Και είχε προβεί και σε… επεξηγήσεις: Πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή ώστε η διαφορά που θα προκύπτει να διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς! Η πρόταση αυτή, είπε, έτυχε θετικής ανταπόκρισης, αν και διευκρίνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες για την υλοποίησή της!
Παράλληλα, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου και το στέλεχος του ΣΥΝ Κώστας Ήσυχος, που είχαν συμμετάσχει στην αποστολή στη Βενεζουέλα, αναφέρθηκαν στις εντυπώσεις που αποκόμισαν από την εκλογική διαδικασία εκεί, την οποία χαρακτήρισαν απόλυτα δημοκρατική!
(Σημειώστε ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2012, ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον νέο, τότε, πρέσβη της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Φράνκλιν Γκονζάλες, γνωστό πλέον για την υπόθεση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων).
Όπως πληροφορηθήκαμε, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους, οι οποίες διεξάγονται σε πολύ καλό κλίμα, ώστε να εμβαθύνουν την πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο λαών». (Προφανώς αυτό το «πολυεπίπεδη» περιλάμβανε και… ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ειδικότητας του πρέσβη!)
Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι οι Αλ. Τσίπρας και Φρ. Γκονζάλες «συζήτησαν τις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, όπως στον τουρισμό, τις εξαγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, τον ενεργειακό, αγροτικό και διατροφικό τομέα, την ναυτιλία κ.λπ.» και «επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο πλευρών που θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν». (Ε, δεν μπορεί, αυτή η «διεύρυνση» ήταν σημαδιακή)!
Τον Δεκέμβριο του 2012, ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία και είχε συναντηθεί με τη «συντρόφισσα Ντίλμα» (Ρούσεφ, αυτήν που έχει εκπέσει λόγω διαφθοράς).
Και ιδού το ρεπορτάζ της εποχής (για την 19η Δεκεμβρίου 2012):
«Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στη Βραζιλία. Η σημερινή ήταν ημέρα θεσμικών επαφών για την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το πρόγραμμα ήταν γεμάτο με επαφές με κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Βουλής, καθώς και ο ειδικός σύμβουλος της προεδρίας για διεθνή θέματα Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία. Ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως όλοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το ότι δεν κερδίσατε στις εκλογές δεν μας ξάφνιασε», είπε ο κ. Γκαρσία. «Εμείς να δείτε πόσες φορές είχαμε χάσει». Και εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό, τόνισε ότι η πρόεδρος είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένη για το τι γίνεται στην Ευρώπη, γιατί βλέπει να επαναλαμβάνονται τα όσα δεινά βίωσε στο παρελθόν η Βραζιλία.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον ειδικό σύμβουλο της προεδρίας, όχι μόνο για την ψυχολογική ένεση που – όπως είπε - έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί η Ελλάδα βρίσκει στη Βραζιλία μια, παγκόσμιας εμβέλειας, σύμμαχο χώρα.
Η ημέρα ξεκίνησε με τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ, ο όποιος πέρα από τη δεδομένη, όπως είπε, αλληλεγγύη της χώρας του στον ελληνικό λαό, εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να βγει από την κρίση με σεβασμό στις ανάγκες του λαού.
Ο κ. Αμορίμ – ο οποίος επί οκτώ χρόνια διετέλεσε υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση Λούλα – αφού σχολίασε το πόσο γνωστό είναι το πρόσωπο του κ. Τσίπρα σε όλο τον κόσμο, εξέφρασε την ευχή να υπάρξει ουσιαστική περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δυο χωρών και χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις εποχές που διανύουμε, καθώς μπορεί να διακρίνει κανείς και κάτι θετικό μέσα από την κρίση και αυτό αφορά στις ιστορικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται, όπως το άνοιγμα νέων δρόμων.
Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Πατριότα, με τον οποίο συναντήθηκε αμέσως μετά η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε σθεναρά αντίθετος στην πολιτική της λιτότητας και στη μειωμένη πολιτική διορατικότητα που, όπως είπε, τη συνοδεύει. Υπήρξε δε συνεκτίμηση ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν είναι βιώσιμο και ότι η πιθανότητα επέκτασης της ύφεσης στον ευρωπαϊκό νότο ενδεχομένως να έχει συνέπειες και για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον για την λατινική Αμερική δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι είναι ένα κοινωνικό εργαστήρι μετανεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά και γιατί υπάρχουν τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών και της χώρας μας.
Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Δραγασάκης είχε ξεχωριστή, κατ’ ιδίαν, συνάντηση με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με τα οποία και συζήτησε τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών καθώς και τη στρατηγική της Βραζιλίας στο πλαίσιο του ΔΝΤ».
Όλα καλά τα είχε βρει στη Βραζιλία ο κ. Τσίπρας, που μας είπε τότε πως το μήνυμα της Βραζιλίας προς τον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής».
 «Οι επαφές μας με τις πολιτειακές και πολιτικές αρχές της Βραζιλίας, της 5ης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί να βρει ισχυρούς συμμάχους στη γεωπολιτική σκακιέρα αν χαράξει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Επιβεβαιώνει επίσης την ανάλυση μας αλλά και την ανησυχία μας ότι η κρίση μπορεί να γενικευτεί το 2013 αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα η στρατηγική της λιτότητας, αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα η στρατηγική της κ. Μέρκελ στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Μόνο που τη στιγμή που η κ. Μέρκελ απομονώνεται διεθνώς δυστυχώς βρίσκει συμμάχους στην Ελλάδα, τους μερκελιστές των τριών κομμάτων του μνημονίου των τριών κομμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά».
Επόμενος σταθμός της λατινοαμερικάνικης εκστρατείας του κ. Τσίπρα και των συνοδών του ήταν το Μπουένος Άιρες.
Διότι οι άνθρωποι έπρεπε να επισκεφθούν και το άλλο πρότυπό τους, την Αργεντινή. Οπότε διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της 27ης Δεκεμβρίου 2012:
Το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθεί η Αργεντινή – η βασική ιδέα του οποίου συμπυκνώνεται στη λογική «πρόσβαση στα δημόσια αγαθά για όλους» - ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ του αντιπροέδρου της Δημοκρατίας Αρμάνδο Μπουντού και της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μπουένος Άιρες. Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γερουσίας και διήρκεσε περίπου 1 ½ ώρα, αναλύθηκε διεξοδικά το πώς η Αργεντινή απαντά στην κρίση, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων που, όπως επισημάνθηκε, παραμένουν, ακόμα, αναξιοποίητες.
«Ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι κρατάμε εμπειρίες-θετικές και αρνητικές- δυο χωρών που έγιναν πειραματόζωα- πολύ πριν γίνει η χώρα μας- μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Που, όμως, κατάφεραν να ακολουθήσουν εναλλακτικούς δρόμους και να βγουν από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Τέλος, κρατάμε, τις πολύ σημαντικές και αναξιοποίητες, μέχρι τώρα, δυνατότητες διακρατικών συμφωνιών και συνεργασιών της χώρας μας με αυτές τις δύο ισχυρές οικονομίες. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι δυνατότητες θα αξιοποιηθούν στο μέλλον και ας ελπίσουμε πως το ταξίδι μας θα είναι μια καλή αφορμή ώστε αυτό να γίνει πράξη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον το ταξίδι του στην Αργεντινή.
Ο αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Αργεντινής ήταν σαφής ως προς το ότι η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η απασχόληση (μέσω της διασφάλισης αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας), είναι η «καρδιά» της εφαρμοζόμενης πολιτικής στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Το βάθεμα της αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων, η ενίσχυση διακρατικών συμφωνιών, η στροφή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων, η επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία (ειδικά σε νέους τομείς όπως πχ ραντάρ), καθώς και ο ριζικός επανακαθορισμός της έννοιας της δημοκρατίας σε αντιδιαστολή με τους νόμους της αγοράς, είναι, κάποιοι από τους βασικούς πυλώνες αυτής της πολιτικής, σύμφωνα με τους Αργεντινούς αξιωματούχους.
Την εικόνα συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας Αλμπέρτο Σιλεόνι, ο οποίος – κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα – παρουσίασε μία σειρά στοιχείων, στη μετά ΔΝΤ εποχή, σύμφωνα με τα οποία, η ανεργία έπεσε από το 22% στο 7%, οι δαπάνες για την Παιδεία αυξήθηκαν από το 2% στο 6% και το ΑΕΠ τριπλασιάστηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Όπως εξήγησε ο κ. Σιλεόνι, η Παιδεία αποτελεί βασικό πυλώνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και ενδεικτικό αυτού είναι ότι ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια έχει αυξηθεί κατά 22%, ενώ και ο αριθμός των Πανεπιστημίων αυξήθηκε από 54 σε 60.
Είχε προηγηθεί συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Αργεντινής (CTA). «Χαιρόμαστε που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο του κόμματος που συμβολίζει την αντίσταση του ελληνικού λαού», είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Hugo Yasky ο οποίος υπενθύμισε τη διαδήλωση που είχε διοργανωθεί, πριν από λίγες εβδομάδες, έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό.
«Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία που σήμερα, όμως, βρίσκεται σε κίνδυνο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλον τον κόσμο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσφέροντας στην ηγεσία της CTA μια γκραβούρα της Ακρόπολης, «λίκνο» -όπως σημείωσε- «του πολιτισμού που, υπό μία έννοια, συμβολίζει τη διαρκή μάχη της ανθρωπότητας για πρόοδο και προκοπή» . Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για την ανάγκη εντατικοποίησης του αγώνα των λαών «απέναντι στην κυριαρχία των αγορών και του νοεφιλελευθερισμού», ένας αγώνας που, όπως είπε, «είναι ταυτόχρονα αγώνας των δυνάμεων των λαών και των δυνάμεων της εργασίας σε όλο τον πλανήτη για δημοκρατία, προκοπή και κοινωνική δικαιοσύνη».
Στο πλαίσιο εκείνης της επίσκεψης (προς αναζήτησε εναλλακτικών δρόμων), διαβάζουμε πως ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί και με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αργεντινής Κάρλος Τομάδα, τον άνθρωπο που βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2003 – αμέσως μετά την κρίση που βίωσε η χώρα – και που θεωρείται, από πολλούς, ο «αρχιτέκτονας» της πολιτικής ανάκαμψης της οικονομίας. (σ.σ. αυτά μας έλεγαν οι απίθανοι αυτοί τύποι)!
Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, ο κ. Τομάδα ανέλυσε, με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα, το πώς η πολιτική που εφαρμόστηκε και που βασίζεται στο δίπτυχο, δημιουργία θέσεων εργασίας (κατά συνέπεια μείωση της ανεργίας) συν μείωση της ύφεσης μέσω μέτρων που ενισχύουν την εσωτερική αγορά, οδήγησε στη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας της χώρας.
«Βάλατε στόχο να ξανακερδίσετε την εργασία σε μια κατεστραμμένη χώρα και το πετύχατε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κάρλος Τομάδα με τον τελευταίο να απαντά ότι «αυτά είναι από τα πιο ζεστά λόγια που έχω ακούσει».
Σε δηλώσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε: «Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την εμπειρία της Αργεντινής - με τις ομοιότητες αλλά και τις μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Ελλάδας - είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεωκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιλογές του ΔΝΤ. Και ταυτόχρονα να μελετήσουμε σε βάθος τις πολιτικές της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της τόνωσης της κατανάλωσης, που κατάφεραν να οδηγήσουν - από το 2003 και μετά - τη χώρα στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση».
Ως γνωστόν, μετά από όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας ξαναπήγε στην περιοχή τον Μάρτιο του 2013, για να παρευρεθεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο ηγέτη» και «σπουδαίο επαναστάτη», «εμπνευστή των ιδεών της Δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων.
Όπως μας είχε πει, «ο Ούγκο Τσάβες, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μπόρεσε να οδηγήσει το λαό του και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής σε δρόμους δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και κοινωνικής απελευθέρωσης» και «σε καιρούς δύσκολους, έστρεψε τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας σε μία ολόκληρη ήπειρο, που αυτή τη φορά δεν ήταν πειραματόζωο βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά δημιουργικό εργαστήριο δημοκρατικής διακυβέρνησης και εθνικής ανεξαρτησίας».
«Ο Ούγκο Τσάβες εναντιώθηκε στην καταπίεση και υπεράσπισε τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έδωσε μεγάλες μάχες, ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Γι' αυτό και έγινε σύμβολο για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του. Οι άνθρωποι φεύγουν, η σπορά τους όμως μένει. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που, αργά ή γρήγορα, θα πορευτούν και άλλοι λαοί, σε ολόκληρο τον κόσμο»!
Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας ήθελε οπωσδήποτε (αργά ή γρήγορα) να πορευτούμε τον δρόμο του μαρτυρίου που πορεύεται ο λαός της Βενεζουέλας.
Και για να μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι εκεί βρίσκεται ο άνθρωπος, ιδού και τι έγραφε στη Ρούσεφ στις 27 Οκτωβρίου 2014, για την επανεκλογή της:
«Αγαπητή φίλη και συντρόφισσα Ντίλμα,
»Εκ μέρους της ηγεσίας, των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, επίτρεψέ μου να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη νίκη σου. Ο λαός της Βραζιλίας μίλησε, ανταμείβοντας το Εργατικό Κόμμα Βραζιλίας με μία τέταρτη στη σειρά εκλογή. Ο σημαντικός ρόλος της Βραζιλίας στην παγκόσμια σκηνή είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς και για αλληλεγγύη, σταθερότητα και ειρήνη. Οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των κομμάτων μας, των κρατών μας και των λαών μας θα γίνουν ισχυρότερες και πιο αποτελεσματικές».

elzoni.gr