Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ Γ.ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ.

O Βουλευτής Κορινθίας, κ. Γιώργος Ψυχογιός, ορίσθηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Ν.Δ. με θέμα την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Προσφυγικό στην Ολομέλεια της Βουλής , τη Δευτέρα 18 Ιουλίου. Στην Ομιλία του αναφέρθηκε κυρίως στα εξής:
«Μέσα από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων Υπουργών σκιαγραφήθηκε με τον πληρέστερο τρόπο η τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει αυτή η Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή προσφυγική κρίση.

Παρόλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να εθελοτυφλεί και αρέσκεται στο να καταθέτει επίκαιρες επερωτήσεις που αφορούν στην προσφυγική - μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει αρχικά να συνειδητοποιήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας υπερνικήσει δυσθεώρητα αντικειμενικά εμπόδια, έχει καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα το τελευταίο διάστημα. Με δεδομένη και την οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, η Ελλάδα κλήθηκε να υποδεχτεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων στην πιο δύσκολη γι’ αυτήν οικονομική συγκυρία.
Όλα αυτά, βέβαια με την καθοριστική συμβολή του ελληνικού λαού, ενός λαού που όλους αυτούς τους μήνες έχει επιδείξει πρωτοφανή αλληλεγγύη κόντρα στην κινδυνολογία, την παραπληροφόρηση και τη συντονισμένη προσπάθεια μετάδοσης φόβου, ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Όσον αφορά στο έργο της Κυβέρνησης, η άκρως βελτιωμένη εικόνα της αναλογίας προσφύγων και θέσεων στις δομές είναι απόρροια μιας συντονισμένης υπερπροσπάθειας των Υπουργείων, τα οποία δημιούργησαν 20.000 νέες θέσεις σε δομές μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ εκκενώθηκε και η Ειδομένη επιτυχώς χωρίς συμπλοκές και βία.
Οι μέχρι τώρα αιτήσεις ασύλου- και μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας - έχουν εξεταστεί επαρκώς και εξατομικευμένα, σύμφωνα με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Η νεοσύστατη Υπηρεσία Ασύλου είναι λειτουργική και σαφώς πιο γρήγορη.
Ειδικότερα ως προς το θέμα της απορρόφησης των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι αρμόδιοι Υπουργοί αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε συγκεκριμένα νούμερα και στοιχεία. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές, όσον αφορά στην έκτακτη χρηματοδότηση, είναι ο πολύ αυστηρός έλεγχος για την έγκρισή της. Είναι γνωστό, άλλωστε, αυτό που και ο κ. Μοσκοβισί παραδέχθηκε πριν από λίγο στην αρμόδια Επιτροπή, ότι δηλαδή υπάρχουν γραφειοκρατικές και δαιδαλώδεις διαδικασίες, οι οποίες καθυστερούν την εκταμίευση συγκεκριμένων κονδυλίων.
Επίσης, κατά τη δική σας περίοδο διακυβέρνησης παρατηρήθηκε αδράνεια και έλλειψη οργάνωσης τόσο ως προς την απορρόφηση κονδυλίων, όσο και ως προς τον καταμερισμό τους. Η τεράστια προσφυγική κρίση ήρθε σε ένα σημείο που ο κρατικός μηχανισμός είχε υπηρεσίες υποστελεχωμένες και αποδιαρθρωμένες.
Αντίθετα, η δική μας Κυβέρνηση ενήργησε άμεσα για να διορθώσει την κατάσταση που παραλάβαμε ως προς τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Προς την καλύτερη δυνατή διαχείριση των πόρων, συστάθηκε η Διαχειριστική Αρχή για τα Ταμεία Μετανάστευσης – Ασύλου (ΤΑΜΕ) και Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) με Ειδική Γραμματεία στο Υπουργείο Οικονομίας ενώ γίνεται διαβούλευση για την τροποποίηση των προγραμμάτων των δύο αυτών Ταμείων.
Επομένως, η κατηγορία ότι δεν απορροφούμε χρήματα δεν ευσταθεί επ’ ουδενί και καταδεικνύει το ρόλο της Ν.Δ. στο προσφυγικό ως αμέτοχου θεατή ή αυστηρού επικριτή, χωρίς όμως συγκεκριμένη πρόταση για όλες τις πτυχές του.
Τέλος, κύριοι συνάδελφοι, μπορεί ιδεολογικά να μας χωρίζουν μεγάλες διαφορές σε πολλά ζητήματα, όπως η διαχείριση του προσφυγικού, αλλά πρόκειται για μία κατάσταση με εθνικές διαστάσεις που θα πρέπει από κοινού να την αντιμετωπίζουμε και να διεκδικούμε χωρίς μικροπολιτική.
Όσον αφορά τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε αδιάκοπα τις συντονισμένες προσπάθειες για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος, πιέζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και οικονομικά και ως προς τη μετεγκατάσταση, αλλά και υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των προσφύγων».

Κόρινθος, 19.07.2016
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας