Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΔΡΑΣΗ Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα

8/7/2016

Δελτίο Τύπου

Όλα τα ζώα/πολίτες είναι ίσα,
αλλά μερικά ζώα/δημόσιοι υπάλληλοι είναι πιο ίσα από τα άλλα

Την ίδια στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ και που οι εφορίες προχωρούν σε μαζικές κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς ιδιοκτησιών ιδιωτών για φορολογικά χρέη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες χαριστικές ρυθμίσεις για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς δημοσίους υπαλλήλους. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαχωρίζουν τους πολίτες σε πατρικίους-εντός του συστήματος και πληβίους-φορολογικά υποζύγια: η κυβέρνηση έχει απλώσει το χέρι της στο πορτοφόλι των υποζυγίων και αρπάζει ό,τι θέλει υπέρ της αγαπημένης και πιο ευνοημένης ομάδας πελατών. «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα».


Η ρύθμιση ωστόσο θα ήταν ενδεχομένως καλοδεχούμενη, αν ταυτόχρονα βλέπαμε μία σοβαρή προσπάθεια μείωσης του κόστους του χρήματος και για όλους τους άλλους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις, που δεν έχουν πρόσβαση στο ΤΠκΔ, και αύξησης των εισοδημάτων τους. Αλλά τίποτα τέτοιο δεν γίνεται· αντιθέτως, η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος παραμένει προβληματική, με αποκλειστική υπαιατιότητα της κυβέρνησης, η ανεργία είναι στα ύψη και οι φορολογικές και εισφοροδοτικές επιβαρύνσεις είναι οι υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Να σημειωθεί ότι χθες ήταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, δηλαδή η πρώτη ημέρα κατά την οποία οι Έλληνες μπορούν να απολαύσουν οι ίδιοι το εισόδημα της εργασίας τους. Μέχρι χθες, όλα τα εισοδήματα που είχαν αποκτήσει μέσα στο 2016 πήγαν αποκλειστικά στο κράτος μέσω της φορολογίας. Οι Έλληνες δηλαδή δουλεύουν κάτι περισσότερο από τον μισό χρόνο για να πληρώνουν μεταξύ άλλων και τις χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης υπέρ των ημετέρων και των χρεοκοπημένων εταιρειών του Δημοσίου (π.χ. ΕΒΖ, ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες, κλπ).