Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Περιφέρεια Πελοποννήσου «Ορόσημο για την Επίδαυρο το Φεστιβάλ Αγροτουρισμού»

Την έναρξη του 19ου Φεστιβάλ Αγροτουρισμού 2016 στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου κήρυξε ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Κωνσταντίνος Γκάτζιος, την Παρασκευή 1 Ιουλίου.
Το σημαντικό αυτό γεγονός συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Επιδαύρου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Βασική επιδίωξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω της συμμετοχής της ως συνδιοργανωτής αποτελεί η ανάδειξη των Πελοποννησιακών Προϊόντων και της Πελοποννησιακής Γαστρονομίας σε βασικούς παράγοντες, οι οποίοι προσθέτουν υπεραξία στο σύνολο της Πελοποννησιακής Οικονομίας.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη.

Η κα. Νικολάκου αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του σημαντικού αυτού γεγονότος το οποίο εμπεριέχει ένα διεθνές brand όπως η Επίδαυρος, τονίζοντας την ανάγκη διασύνδεσης του με τους υπόλοιπους σημαντικούς πυλώνες του πολιτισμού και της αγροδιατροφής, ανακοινώνοντας παράλληλα την ένταξη του κατά προτεραιότητα σε δράσεις του νέου ΣΕΣ. Αναφέρθηκε επίσης στο έργο σημαία για την περιοχή την αναβάθμιση του λιμανιού της Αρχαίας Επιδαύρου, το οποίο έθεσε ως προτεραιότητα και ο Δήμαρχος Επιδαύρου αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα, σημειώνοντας πως η Περιφερειακή Αρχή αναμένει την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων και των μελετών, ώστε σε συνεργασία με το Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου. Η κα. Νικολάκου επεσήμανε και τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου από την περίοδο ακόμη που ήταν Υφυπουργός Πολιτισμού κάτι το οποίο επιβεβαίωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) Δρα. Αγγελική Σίμωσι κατά το χαιρετισμό της. Η κα. Νικολάκου απευθυνόμενη στους τρεις βουλευτές της Αργολίδας, οι οποίοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια, τους επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης η οποία έχει αποδείξει ότι δίνει λύσεις σε σοβαρά προβλήματα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αργολίδας κ. Χειβιδόπουλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο εξίσου σημαντικό έργο υποδομών που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας για την ανάπτυξη σύγχρονων οδικών αξόνων, τα δίκτυα του Αναβάλου και συνολικά στις συνδυασμένες δράσεις ανάδειξης της Επιδαύρου.
 Οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, κ.κ. Θεοφάνης Στεφανόπουλος και Βασίλειος Σιδέρης καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι οι οποίοι παρευρέθηκαν κα. Ελένη Παναγιωτοπούλου, Ιωάννης Σαρρής, Τζανής Αναστάσιος, επεσήμαναν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Επιδαύριας Γης και τις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής σε μια περιοχή με ιδιαίτερο ιστορικό, πολιτιστικό και τουριστικό απόθεμα. Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι ήρθε η ώρα η Επίδαυρος και το Φεστιβάλ να κάνουν το επόμενο βήμα σε ένα πνεύμα καινοτόμο, βιώσιμο και ενταγμένο στην κοινωνία συνδυάζοντας τα ποιοτικά προϊόντα, τον ιστορικό ρόλο του Ασκληπιείου και το αρχαίο λιμάνι, αναδεικνύοντας και προστατεύοντας τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.
Ο Αγροτουρισμός Επιδαύρου 2016 λαμβάνει μέρος κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από 01 έως 31 Ιουλίου στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου συγκεντρώνει παραγωγούς, οικοτεχνίες, συνεταιρισμούς, βιοτέχνες, καλλιτέχνες και εμπόρους παραδοσιακών προϊόντων από την Επίδαυρο, την Πελοπόννησο και ολόκληρη τη χώρα με στόχο τη γνωριμία των επισκεπτών με προϊόντα της ελληνικής γης, τη στήριξη των ντόπιων παραγωγών και τη μύησή τους στο πνεύμα και τις αξίες που πρεσβεύει ο αγροτουρισμός.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος μια σειρά από πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις. Σημαντικό γεγονός θα αποτελέσει και η συναυλία των Δημήτρη Μπάση – Ελένη Πέτα την Κυριακή 17 Ιουλίου και ώρα 21.00 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό που διοργανώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης του Φεστιβάλ με το Δήμο Επιδαύρου. Τέλος στις 29, 30 Ιουλίου θα λάβουν μέρος γαστρονομικές εκδηλώσεις με διάσημο σεφ ενώ το Φεστιβάλ θα κλείσει με συναυλία από σχήμα της Επιδαύρου.