Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Η Χορωδία Φιλαρμονία στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών “Ion Vidu”



Τηλ.: 2743301208
email: theorvi@yahoo.gr                                                        Ξυλόκαστρο, 18/07/2016

Δελτίο Τύπου

Η χορωδία Φιλαρμονία, μέλος του Ιδρύματος Γραμμάτων και Τεχνών Πολιτών του Κορινθιακού Κόλπου ΗΩΣ, πήρε μέρος στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών “Ion Vidu”, που έλαβε χώρα στην πόλη Lugoj της Ρουμανίας από 08 – 10 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση που της απεύθυνε η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Ανδρέα Χασάπη.
Συμμετείχαν ακόμα τα χορωδιακά σχήματα “Harul” και “Bunavestire” από τη Ρουμανία, η χορωδία “dr. Mihálka György” από την Ουγγαρία, καθώς και η επαγγελματική χορωδία “Ion Vidu” με έτος ίδρυσης το 1810 και συνεχή καλλιτεχνική και δισκογραφική παρουσία τα τελευταία 45 χρόνια.

Η χορωδία μας εμφανίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο “Traian GrozăvescuLugoj με ένα πλούσιο πρόγραμμα από διασκευασμένες παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια Ελλήνων συνθετών. Επίσης, παρουσίασε στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό “Învierea Domnului” ένα σύνολο Ελληνικών Εκκλησιαστικών Ύμνων, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής, παρουσία τοπικών εκκλησιαστικών αρχόντων.
Στα πλαίσια του φεστιβάλ, αν και αυτό δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα, απενεμήθει στη χορωδία μας για την εμφάνισή της το Ειδικό Τιμητικό Μουσικό Βραβείο στη μνήμη του Ρουμάνου – Γερμανού συνθέτη Walter Mihai Klepper, από μουσουργούς και μέλη της οικογένειάς του που παρακολούθησαν τη συναυλία.
Η Κορινθία διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια στενούς δεσμούς φιλίας με την πόλη του Lugoj. Η συνεργασία και η συνέργεια ανάμεσα σε πολιτιστικές ομάδες των δύο περιοχών από τους χώρους της μουσικής, του θεάτρου και του χορού είναι συνεχής. Οι εμφανίσεις σε αντίστοιχα φεστιβάλ πολλές. Το 2004 επήλθε η αδελφοποίηση ανάμεσα στο Δήμο του Lugoj και τον πρώην Δήμο Άσσου – Λεχαίου.
Η παρουσία της χορωδίας Φιλαρμονία στο παρόν φεστιβάλ ήρθε να επισφραγίσει αυτή τη σχέση και να ανοίξει νέους δρόμους προς τη θέσπιση ενός αντίστοιχου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών στην περιοχή της Κορινθίας, με την υποστήριξη της πολιτείας και των τοπικών φορέων.
Τα Δ.Σ. της Χορωδίας και του Ιδρύματος θα ήθελαν να ευχαριστήσουν την οργανωτική επιτροπή του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών “Ion Vidu” για μία άψογη διοργάνωση και ένθερμη φιλοξενία. Τον πολιτιστικό σύλλογο Απόλλων και το Θέατρο Περιγιαλίου για το ρόλο τους στην ανάπτυξη δεσμών με την πόλη του Lugoj, καθώς και το Σύλλογο Διμηνιού Η Αναγέννηση για τη συνολική συνεισφορά του.
Και φυσικά όλους τους φίλους συνοδούς που συντρόφευσαν τη χορωδία, ψυχή τε και σώματι, σε αυτό το μεγάλο της ταξίδι. Είθε να είναι πάντα κοντά μας και να γίνουν ακόμα περισσότεροι.
Γιατί η τέχνη και ο πολιτισμός γυρεύουν πάντα συντροφιά…

Andreas Xardavelas