Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Grexit, Fexit, Auxit και άλλα δεινά: Οι επίφοβες χώρες για έξοδο από την ΕΕ σε ένα χάρτη

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/06/eu-flag-1000.jpg 
Η Βρετανία «μίλησε» και αποφάσισε την έξοδό της από την ΕΕ. Το δημοψήφισμα της Πέμπτης προκάλεσε την παραίτηση ενός πρωθυπουργού, την κατακρύμνιση ενός νομίσματος ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά οι συνέπειες του Brexit, δεν σταματούν εκεί, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent.
Ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος με ενθουσιασμό. εξετάζοντας ήδη και οι ίδιοι για τις χώρες τους το ενδεχόμενο της εξόδου από την ΕΕ.

Οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για έξοδο σε ένα χάρτη:
map-esoterikos


Fexit
Το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας δέχτηκε με ενθουσιασμό το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, την ίδια στιγμή που η πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν άλλαζε την εικόνα προφίλ της στο Twitter με μια σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και αναρτούσε στο λογαριασμό της πως το brexit ήταν μια «νίκη για την ελευθερία. Όπως έχω πει εδώ και χρόνια, τώρα πρέπει να έχουν το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ».
Αξίζει να αναφερθεί πως μια πρόσφατη δημοσκόπηση τοποθετεί τη Λεπέν πιο ψηλά σε δημοτικότητα από τον Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ.

Nexit
Η Ολλανδή πολιτικός Γκερτ Γουάιλντερς που έχει εκφραστεί πολλάκις κατά της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής γλυκοκοιτάζει επίσης ένα δημοψήφισμα, στον απόηχο του Brexit.
«Θέλουμε να είναι υπεύθυνοι για τη δική μας χώρα, τα χρήματά μας, τα δικά μας σύνορα, και τη δική μας μεταναστευτική πολιτική.
Όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι Ολλανδοί θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Εν τω μεταξύ, δημοσκοπική έρευνα από το Κέντρο Ερευνών Pew έδειξε πως το 46% των Ολλανδών είχε δυσμενή άποψη για την ΕΕ, ενώ μια άλλη πρόσφατη έρευνα στη χώρα καταδείκνυε πως το 54% των πολιτών θα επιθυμούσε ένα δημοψήφισμα.

Grexit
Μια έξοδος που δεν θα αποτελούσε έκπληξη κατά τον Independent, δεδομένης της ελληνικής κρίσης, της διάσωσης της χώρας την τελευταία στιγμή, των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και του γεγονότος πως το 71% των πολιτών στην Ελλάδα δεν τρέφουν καλά αισθήματα για την Ένωση.

Iexit
Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λίγκας του Βορρά, του αντιμεταναστευτικού κόμματος της Ιταλίας, έγραψε σε ένα tweet για το Brexit:
«Ζήτω για το θάρρος των ελεύθερων πολιτών! Η καρδιά, το μυαλό και η υπερηφάνεια νίκησαν τα ψέματα, τις απειλές και τους εκβιασμούς. Ευχαριστούμε Ηνωμένο Βασίλειο, τώρα είναι η σειρά μας».

G-exit
Η Μπέατριξ βον Στορχ του κόμματος AFD της Γερμανίας, αποκάλεσε την ημέρα του Brexit «ημέρα Ανεξαρτησίας για τη Μ. Βρετανία» και ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί προτείνοντας το ίδιο και στο «αφεντικό» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Το μόνο που θέλω να πω: Σας ευχαριστώ!! #NigelFarage Για #Brexit και #Independenceday» έγραψε και στο twitter.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Pew, το 48% των Γερμανών δεν βλέπει με συμπάθεια την ΕΕ.

Fexit
Στη Φινλανδία οι ηγέτες των κομμάτων συγκεντρώθηκαν να συζητήσουν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Alexander Stubb, παραλλήλισε την έξοδο της Βρετανίας με το οικονομικό κραχ της Lehman Brothers.
Πάντως, οι ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί της χώρας συμφώνησαν πως η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί την ψηφοφορία της Βρετανίας και να αποφευχθούν αντίποινα στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Dexit
Ο Δανός Kristian Thulesen Dahl, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας δήλωσε ότι ένα δημοψήφισμα στη χώρα θα είναι «ένα καλό δημοκρατικό έθιμο».

Auxit
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 40% των Αυστριακών θέλουν το δικό τους δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, ενώ το 38% είναι υπέρ μιας εξόδου από την ΕΕ.

Άλλες χώρες
Ο ευρωσκεπτικισμός πάντως σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να κερδίζει έδαφος με τον καιρό ενώ η γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών για την ευρωπαϊκή οικογένεια, δείχνει πως κάποιοι λαοί, δεν θα είναι δύσκολο να πειστούν για μια έξοδο

PM_2016.06.07_brexit-01
«Είναι όλα λίγο τρομακτικό, πραγματικά» σημειώνει ο συντάκτης.

eleftherostypos.gr