Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η Budestang αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων - Ανακαλεί τον πρέσβη της στη Γερμανία η Τουρκία!

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/06/budenstag-1000.jpg

Η γερμανική βουλή ενέκρινε την απόφαση με την οποία χαρακτηρίζονται «γενοκτονία» οι σφαγές των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις.
Μόλις χθες ο Πρόεδρος της Αρμενίας προέτρεψε τους Γερμανούς να μην ενδώσουν στην Τουρκία και να αναγνωρίσουν την Αρμενική γενοκτονία, ενώ την Τρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε, στο τηλέφωνο, την «ανησυχία» του στην Άνγκελα Μέρκελ για διαταραχή των σχέσεων με τη Γερμανία ενόψει της ψηφοφορίας..

Μόνο λίγη ώρα μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής να εγκρίνει την απόφαση με την οποία χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" οι σφαγές των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις, η Τουρκία αντέδρασε και μάλιστα κηρύσσοντας "διπλωματικό πόλεμο" στο Βερολίνο. Επικαλούμενο τουρκικά ΜΜΕ, το Russia Today μεταδίδει ότι η Άγκυρα έδωσε εντολή στον πρέσβη της στο Βερολίνο Huseyin Avni Karslioglu να εγκαταλείψει τη Γερμανία!
Το ψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τους Τούρκους πέρασε σχεδόν ομόφωνα από την γερμανική Βουλή, απουσία (πάντως) της Άνγκελα Μέρκελ, του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (της καγκελαρίου και του αντικαγκελάριου δηλαδή) καθώς επίσης και του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φραντς Βάλτερ Στάινμαγερ. Μόνο ένας βουλευτής καταψήφισε και άλλος ένας ήταν απών. Το συγκεκριμένο ψήφισμα είχε την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ
 Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε δηλώσεις του από το Ναϊρόμπι όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής για τη γενοκτονία των Αρμενίων θα έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα εξετάσει πολύ σοβαρά την απάντησή της. Από την πλευρά της, η Μέρκελ στην πρώτη της αντίδραση δήλωσε ότι το ψήφισμα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις.

Ως γενοκτονία των Αρμενίων  αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εντολές για εκκαθαρίσεις Αρμενίων είχαν δοθεί νωρίτερα από το Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ (1894-96), ωστόσο η κύρια ευθύνη για τις πλέον εκτεταμένες σφαγές τους αποδίδεται στο κίνημα των Νεότουρκων. Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.
Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος 1.500.000 Αρμενίων το 1915, από το γερμανικό Κοινοβούλιο, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, χαιρετίζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτήν την απόφασή της, η Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εκείνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα σε βάρος του αρμενικού λαού. «Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του "σουλτάνου" Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα», αναφέρει η Επιτροπή. «Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν. Ο Αρμενικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι που η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις συνέπειες του εγκλήματός της. Σ' ευχαριστούμε Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.