Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Περιφέρεια Πελοποννήσου «Η προστασία της «Φέτας» και της «Ελιάς Καλαμάτας» είναι αδιαπραγμάτευτη»



http://www.argolidaportal.gr/sites/default/files/field/image/feta_elies_1.jpgΜετά τις εξελίξεις για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νότιας Αφρικής για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή τη συμφωνία και καλούμε την κυβέρνηση να κατοχυρώσει  την ελληνικής παραγωγής φέτα, ως Προϊόν Ονομασίας  Προέλευσης (ΠΟΠ) με την ονομασία «φέτα» καθώς επίσης και το εξαιρετικό ΠΟΠ ελληνικό προϊόν με τη διεθνή αναγνώριση ΠΟΠ «ελιάς Καλαμάτας». Πρόκειται για δύο προϊόντα εμβληματικά και απόλυτα ταυτισμένα με τη διατροφική παράδοση και την γαστρονομία της χώρας μας.
Τα δυο αυτά προϊόντα ΠΟΠ είναι βασικά για την παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αποτελούν τις ναυαρχίδες των προϊόντων ΠΟΠ της χώρας. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αι συνεπώς για την αγροτική και εθνική μας οικονομία.
Στη παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία είναι σε εξέλιξη και η Διατλαντική  Συμφωνία, η Συμφωνία με τη Νότια Αφρική αντί να προστατεύει την ελληνική φέτα ως ΠΟΠ προϊόν από τις απομιμήσεις που παράγονται σε εκτός ΕΕ χώρες, όπως ο Καναδάς και η νότια Αφρική, έρχεται να ενθαρρύνει την πρακτική αυτή.

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου