Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Μια νύχτα κόλαση με άγρια επεισόδια σε Σύνταγμα και Εξάρχεια - Ένταση στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σε Σύνταγμα και Εξάρχεια - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Στο ύψος της Γεωργίου Α', μπροστά από τα ξενοδοχεία King George και Μεγάλη Βρετανία, μικρή ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευσε γύρω στις 20:30 μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Οι διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι εκείνη την ώρα στην πλατεία αποσύρθηκαν προς την πλευρά των οδών Όθωνος και Φιλελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές.
Μετά την ένταση αυτή, η παρουσία των διαδηλωτών στο συλλαλητήριο μειώθηκε αισθητά.
Οι διαδηλωτές σταδιακά αποχώρησαν και οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα δόθηκαν στην κυκλοφορία περίπου στις 10:30 το βράδυ.
Προηγήθηκε και επίθεση αντιεξουσιαστών στον δημοσιογράφο του Star Γιώργο Σαραντάκο, τον οποίο χτύπησαν και κλότσησαν.

Επεισόδια στα Εξάρχεια


Αργότερα, επεισόδια ξέσπασαν και στην περιοχή των Εξαρχείων, με κουκουλοφόρους να στήνουν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, να τους βάζουν φωτιά και να πετούν παράλληλα μολότοφ και διάφορα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
Τα επεισόδια, με επίκεντρο την οδό Στουρνάρη, βρίσκονταν σε εξέλιξη το βράδυ της Κυριακής και άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, για να τους απωθήσουν. Μικροένταση σημειώθηκε και στην οδό Πανεπιστημίου, με την αστυνομία να κάνει εκ νέου χρήση κρότου λάμψης και να προχωρά σε μια προσαγωγή. Ένταση ανάμεσα σε διαδηλωτές και ΜΑΤ σημειώθηκε και στην Μπενάκη και υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό διαδηλωτών.
Λίγο αργότερα, διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά και του Γκύζη σύμφωνα με αναρτήσεις χρηστών στα social media, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ σημειώθηκε βλάβη σε δυο γραμμές μέσης τάσης αλλά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.
Άλλες έξι προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ένταση και στη Θεσσαλονίκη


Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της οδού Εγνατία στη διάρκεια πορείας που πραγματοποίησαν άτομα που πρόσκεινται στον ευρύτερο αντεξουσιαστικό χώρο, ενάντια στην ψήφιση του ασφαλιστικού - φορολογικού.
Ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε από την πορεία και εκτόξευσε βόμβα μολότοφ και διάφορα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών που είχαν παραταχθεί κοντά στο κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών με αποτέλεσμα να τους απομακρύνουν από την περιοχή και στη συνέχεια και να εκτονωθεί η ένταση.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές του αντεξουσιαστικού χώρου είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.
Με συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 21:00 στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, κάτω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του νοτίου Έβρου, εν όψει της αποψινής ψήφισης στη βουλή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Οι συγκεντρωμένοι πολίτες, στην πλειονότητά τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, κρατώντας αναμμένα κεριά και μοιράζοντας κόλλυβα εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την αντίθεσή τους στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο εκτιμούν ότι θα επιφέρει καίριο χτύπημα στις «αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, τους αξιοπρεπείς μισθούς, την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την παιδεία καθώς και στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο».