Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής

 
Σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε τη Συμφωνία Ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Το μεγάλο όραμα της ενσωμάτωσης της Ελλάδος στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης είχε γίνει πράξη. Αυτή η μεγάλη κατάκτηση πριν από ένα χρόνο κινδύνευσε να χαθεί. Και σήμερα δυστυχώς ακόμα η πληγή που άνοιξαν οι ολέθριοι χειρισμοί του α’ εξαμήνου του 2015 δεν έχει κλείσει.

Η σημερινή Πολιτική Επιτροπή διεξάγεται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη χώρα.

Οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, επιβεβαιώνουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τις συνέπειες που έχει για την πατρίδα και τους Έλληνες η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και η απερίσκεπτη και αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.



Το 4o συμπληρωματικό Μνημόνιο, το φορολογικό σοκ των 12 δις, ο κόφτης συνδεδεμένος με πολυετή ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας για 99 χρόνια είναι το πρόσθετο βαρύ τίμημα με το οποίο όλοι οι Έλληνες πληρώνουν τον κ. Τσίπρα.

Δεκαεπτά μήνες μετά, η ελληνική κοινωνία έχει πια αντιληφθεί πλήρως τι έγινε και αγανακτεί. Ένα 3ο αχρείαστο Μνημόνιο το οποίο έγινε ακόμα επαχθέστερο με τους τραγικούς διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Απώλεια εθνικού πλούτου για τα έτη 2015 και 2016 21 δις, δηλαδή 5.000 ευρώ ανά οικογένεια. Χιλιάδες νέες κλειστές επιχειρήσεις. Χιλιάδες νέοι άνεργοι. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε απόγνωση. Και την Τρίτη είχαμε ένα Eurogroup, απαγοητευτικό επί της ουσίας για τη χώρα μας.

Ο κ. Τσίπρας «τα έδωσε όλα» και δεν πήρε πρακτικά τίποτα!

Πέρασε κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών που ο ίδιος έβαλε. Καταρχάς η αξιολόγηση δεν έκλεισε ακόμη. Και δεν είναι τεχνικό μόνον το ζήτημα. Κατέστη προφανές ότι τα επαχθή μέτρα που εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή δεν ήταν επαρκή.

Εξακολουθούν και υπάρχουν εκκρεμότητες - τις οποίες ακόμη δεν γνωρίζουμε – η διευθέτηση των οποίων είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε να κλείσει επιτέλους η πρώτη αξιολόγηση του Προγράμματος και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση.

Η δόση που θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπολείπεται σημαντικά του ποσού που είχε προγραμματιστεί να λάβει η Ελλάδα μέχρι σήμερα. Και μάλιστα αυτή θα δοθεί σταδιακά, υπό προϋποθέσεις και νέα προαπαιτούμενα.

Η ρύθμιση για το χρέος παραμένει ασαφής, τελεί υπό προϋποθέσεις και φυσικά παραπέμπεται για το μέλλον. Ενώ τα μέτρα για τους πολίτες, για τα επόμενα αρκετά χρόνια, είναι επώδυνα και συνεχώς αυξάνονται.  Και φυσικά ήδη υλοποιούνται.

Η συμφωνία αυτή θα επιβαρύνει την κατάσταση της οικονομίας. Οδηγεί σε πρόσθετη παραοικονομία και φοροδιαφυγή και θα επιφέρει και νέα μέτρα. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει θετικά για την οικονομία. Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος το παραδέχτηκε χθες. Και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή έρχονται απανωτές δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, του Προέδρου της Βουλής αλλά και της κυβερνητικής εκπροσώπου που χαρακτηρίζουν συγκεκριμένα μέτρα που μόλις την προηγούμενη Κυριακή ψήφισαν ως «άδικα, εγκληματικά, αντισυνταγματικά». Και τολμούν και μένουν στις θέσεις τους;

Με την απίστευτη επίδοσή τους σε ένα αλαλούμ αυταπάτης και ψεμάτων, τα κυβερνητικά στελέχη σκοτώνουν τελικά το βαθύτερο νόημα του δημοκρατικού διαλόγου: τη σημασία των λέξεων, την αξία των νοημάτων.

Μια κυβέρνηση πρόθυμη να υπογράφει Μνημόνια, να συμβιβάζεται και να δεσμεύει τη χώρα με επώδυνα υφεσιακά μέτρα. Μια κυβέρνηση ανίκανη να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση που με τις πολιτικές της κάθε μέρα που περνά βουλιάζει την Ελλάδα βαθύτερα στο τέλμα. Μια κυβέρνηση που με τα διαρκή ψέματά της υπονομεύει τελικά την ίδια τη Δημοκρατία.

Η ελληνική κοινωνία, στη συντριπτική της πλειοψηφία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τα επώδυνα και αναποτελεσματικά μέτρα που ψήφισε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας είναι απελπιστικά απομονωμένος. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η δήθεν διαπραγμάτευση έχει τελικά μεγάλο κόστος για όλους τους πολίτες.

Τους το λέγαμε από την αρχή: Όσο πιο πολύ καθυστερείτε ο λογαριασμός ανεβαίνει. Αισίως ξεπέρασε τα 12 δις.

Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι ο κ. Τσίπρας τους εξαπάτησε συνειδητά.

Έχει σημασία να υπογραμμίσουμε ότι πλέον προσωπικότητες της Αριστεράς αλλά και της πατρίδας μας, αισθάνονται την ανάγκη να διαχωρίσουν απολύτως τη θέση τους απέναντι στον κ. Τσίπρα.

Ο Μ. Γλέζος έχει πει: «Ζητώ συγγνώμη από το λαό που εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα».

Ο Μ. Θεοδωράκης έχει πει: «Στενοχωριέμαι για τον Τσίπρα.  Η Αριστερά, αυτήν τη στιγμή, με αυτές τις συνθήκες είναι τυχοδιωκτισμός» «καταστρέφει το παρόν και το μέλλον της χώρας μας αδίστακτα, άβουλα, υπεροπτικά και χωρίς ντροπή και έχοντας - όπως φαίνεται - συνείδηση, δηλαδή γνωρίζοντας απολύτως το κακό που προκαλεί».


Ο Α. Αλαβάνος που υπήρξε πολιτικός μέντορας του κ. Τσίπρα είπε: «Δεν υπάρχει πιο πουλημένη κυβέρνηση από αυτή».

Και τους κορόιδεψε: Όλες και όλους. Ψυχρά. Και μαζί τους κορόιδεψε και όλο τον ελληνικό λαό.

Οι άνθρωποι αυτοί τον αποκηρύσσουν δημόσια. Μιλούν με τόσο βαριές κουβέντες που δεν έχουν ακουστεί ξανά για πρωθυπουργό εν ενεργεία, και μάλιστα από ανθρώπους κύρους, που ο ίδιος χρησιμοποίησε με θράσος και κυνισμό.

Βεβαίως υπάρχουν ορισμένοι που λένε «Αφήστε τους να καταστραφούν πολιτικά για να έρθετε εσείς πανίσχυροι». Είναι οι θιασώτες της θεωρίας του ώριμου φρούτου.

Σε αυτούς θέλω να απαντήσω ξεκάθαρα: To φρούτο ήδη σάπισε. Και στη σήψη του δεν πρέπει να παρασύρει τη χώρα. 

Κάθε μέρα που παρατείνεται η παραμονή της κυβέρνησης, η χώρα βουλιάζει πιο βαθιά στην ύφεση.  Οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν. Οι αρμοί της δημοκρατίας μας σαπίζουν. 

Το συμφέρον της χώρας επιτάσσει πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό.

Η ψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ του 3ου και του 4ου Μνημονίου, ασφαλώς διαμορφώνει νέα δεδομένα. Πρώτα απ’ όλα ακυρώνει στην πράξη το ψεύτικο δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» το οποίο κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια και έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η έξοδος απ’ την κρίση απαιτεί τη συνεννόηση με τους εταίρους, με τους δανειστές. Οι ψευτοπαλικαρισμοί οδηγούν στην καταστροφή. Η αξιοπρέπεια και η ελευθερία των Ελλήνων περνά μέσα απ’ την αξιοπιστία μας. Αυτό που δεν διαθέτει καθόλου ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας χτίζει με ταχύτατους ρυθμούς ένα κράτος στην υπηρεσία του τυχοδιωκτισμού του και των εμμονών του. Για να κρύψει την αποτυχία του, για να μειώσει τις εντυπώσεις από την επώδυνη και αδιέξοδη κριτική του, βάζει μπροστά άλλους μηχανισμούς.

Το μηχανισμό προπαγάνδας επιχειρώντας τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ μέσα από τη νέα διαπλοκή που ο ίδιος οικοδομεί.

Επεμβαίνει στη Δικαιοσύνη με τρόπο που υποσκάπτει  το κύρος των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας. Η ισχυρή παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, συμβολίζει την αποφασιστικότητά μας να ελέγξουμε και να εμποδίσουμε τις προκλητικές παρεμβάσεις.

Δεν θα αφήσουμε τον κ. Τσίπρα να διαλύσει και τη Δικαιοσύνη.

Ορισμένοι θεώρησαν ότι η ψήφιση Μνημονίων απ’ τον κ. Τσίπρα, σημαίνει ότι προσχώρησε στο χώρο των μεταρρυθμίσεων, ότι κάνει στροφή προς το κέντρο και τη σοσιαλδημοκρατία,  ή όπως αλλιώς ο καθένας μπορεί να περιγράψει αυτά που κάνει ο κ. Τσίπρας.

Δεν ξέρω πόσες στροφές ακριβώς κάνει ο κ. Τσίπρας και πόσο ζαλισμένος είναι απ’ αυτές.

Το σίγουρο είναι ότι αυτά που κάνει δεν είναι μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν την κοινωνία και την οικονομία.  Απαξιώνει με τις επιλογές του την ίδια την έννοια της μεταρρύθμισης.

Είναι μεταρρύθμιση να παίρνεις απ’ τους ελεύθερους επαγγελματίες το 70% του εισοδήματός τους και να τους διώχνεις απ’ την δημιουργική οικονομία;

Είναι μεταρρύθμιση να παίρνεις απ’ τους συνταξιούχους που ζουν με το ΕΚΑΣ, το τμήμα στη σύνταξη που τους κρατά στη ζωή; Να τους καταδικάζεις σε αναξιοπρεπή ζωή;

Είναι μεταρρύθμιση να στραγγαλίζεις την οικονομία με την υπερφορολόγηση;

Είναι μεταρρύθμιση να κοροϊδεύεις τους πάντες;

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, γιατί δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Δεν γνωρίζει τι πρέπει να γίνει στη χώρα, για να βγούμε απ’ την κρίση. Είναι ένας τυχοδιώκτης, που κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία, όσο γίνεται περισσότερο. Είναι απολύτως αναξιόπιστος και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και αυτό κάνει τους εταίρους μας πολύ αυστηρούς και απαιτητικούς.

Γι’ αυτό δένουν πισθάγκωνα τον κ. Τσίπρα, με τρόπο ευτελιστικό, αλλά δυστυχώς αυτό το πληρώνει βαριά η χώρα και ο λαός μας.

Αν θέλουμε αυτή η χώρα να βαδίσει στο δρόμο της ανάπτυξης η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει.

Έχουμε ζητήσει εκλογές για αυτόν το λόγο.

Το αίτημά μας, αποτελεί και μια προειδοποίηση προς την ελληνική κοινωνία. Ενώ η χώρα μπορεί πλέον, με τις κατάλληλες πολιτικές, να πετύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας, αυτή η κυβέρνηση την καθηλώνει. Όσο περισσότερο μείνουν τόση περισσότερη ζημιά θα κάνουν.

Και θα αυξάνονται διαρκώς οι πολίτες που νομίζουν ότι για όλα αυτά φταίνε οι «κακοί ξένοι». Θα αυξάνεται ένας επιπόλαιος αρνητισμός. Για αυτό ζητάμε και θα ζητάμε εκλογές. Είναι η μόνη λύση στο αδιέξοδο της χώρας.

Και ο λαός το αντιλαμβάνεται αυτό. Οι πολίτες θέλουν εκλογές. Διότι δεν αντέχουν άλλο Τσίπρα. Και αναγνωρίζουν επίσης ότι όποτε και αν αυτές γίνουν, η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει. Η χθεσινή δημοσκόπηση το επιβεβαιώνει πανηγυρικά.

Αυτό αυξάνει τις απαιτήσεις των πολιτών από τη Νέα Δημοκρατία. Και επιβάλλει να αξιοποιήσουμε τον όποιο χρόνο διαθέτουμε μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση για να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν μας αρκεί να εισπράττουμε απλά τη φθορά της κυβέρνησης. Και δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί παρατηρητές της κυβερνητικής απαξίωσης.

Έχω πει πολλές φορές ότι οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση. Η δουλειά που θα κάνουμε τώρα βάζει τα θεμέλια για την επόμενη μέρα. 

Γιατί εμείς δεν θα είμαστε ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των μνημονιακών κυβερνήσεων.  Θα είμαστε η κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα έξω από την κρίση και θα τη βάλει στο δρόμο της ευημερίας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε απλώς διαφορές σε ό,τι αφορά την διαχειριστική επάρκεια σε θέματα διακυβέρνησης, ούτε σε ζητήματα αστικής ευγένειας.

Εμείς πιστεύουμε στις ιδέες μας. Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι πεποίθησή μας. Υπηρετούμε με συνέπεια ιδέες και αξίες, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.  Ο προγραμματικός μας λόγος απορρέει από αυτές τις αξίες. Στηριζόμαστε στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της αλληλεγγύης και προτείνουμε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες μια Συμφωνία Αλήθειας και μεταρρυθμίσεων.

Στην πολιτική του διχασμού, της πόλωσης και του κοινωνικού μίσους που καλλιεργεί η κυβέρνηση, εμείς αντιπαραθέτουμε την ανάγκη για ομοψυχία, για διαταξική συνεννόηση, για συμφωνία των γενεών.

Θυμίζω στον κ. Τσίπρα και στον πραγματικό εκφραστή των ιδεών του, τον κ. Κυρίτση, ότι όλοι οι Έλληνες υποφέρουν από την τραγική αποτυχία του κ. Τσίπρα.  Είτε ψήφισαν ναι είτε όχι στο δημοψήφισμα.

Εμείς επιδιώκουμε ο άνεργος, ο εργαζόμενος και ο επιχειρηματίας να κατανοήσουν ότι το συμφέρον τους της εξόδου από την κρίση είναι κοινό.  Εμείς επιδιώκουμε ο νέος, ο μεσήλικας και ο ηλικιωμένος, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός υπάλληλος, ο αγρότης και ο ελεύθερος επαγγελματίας να κατανοήσουν ότι η ανάπτυξη αφορά όλους, ιδίως τους πιο αδύναμους. Έρχεται για όλους ή λείπει από όλους.

Σήμερα είναι περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ μια νέα ισχυρή εθνική ομοψυχία που θα στηριχθεί σε αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά και τη δίκαιη κατανομή βαρών ανάμεσα στους πολίτες. Δεν θέλουμε τους παππούδες να συντηρούν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια. Ούτε όμως και παππούδες που να εξαρτώνται αποκλειστικά από το εισόδημα των παιδιών και των εγγονιών τους. Για αυτό χρειάζεται η πλατιά κοινωνική συμφωνία αλήθειας.

Η πρότασή μας στηρίζεται στην ελπίδα που δημιουργεί η αλήθεια. Μόνο έτσι θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα δημιουργήσουμε την πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα πάει την Ελλάδα μπροστά.

Τα 5 Άλφα αποτελούν τους αξιακούς πυλώνες από τους οποίους απορρέουν όλες οι πολιτικές μας προτάσεις: Η Ανάπτυξη, η Αξιοκρατία, η Αλληλεγγύη, η Αριστεία, η Αξιοπιστία.

Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αρχίσει να δουλεύει ξανά! Να αρχίσει πάλι να παράγει. Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά, τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό επειδή εδώ δεν έχουν προοπτική.

Ανάπτυξη για μας σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία, σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει στήριξη του έντιμου και ευσυνείδητου επιχειρηματία, σημαίνει απενοχοποίηση της έννοιας του κέρδους και της αμοιβής. Σημαίνει στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και του ελεύθερου επαγγελματία, σημαίνει στήριξη της εργασίας και της αξίας της, του σκληρά εργαζόμενου. Σημαίνει ίσες επιχειρηματικές ευκαιρίες για όλους, σημαίνει άρση των εμποδίων, αλλά και έλεγχο τομέων της αγοράς με ελλιπή ανταγωνισμό.

Στη δική μας εθνική πρόταση για Ανάπτυξη, αυτή η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει την φοροκαταιγίδα, τον κόφτη -συνδεδεμένο με ανέφικτα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα- και την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο Υπερταμείο! Στη δική μας αντίληψη η Αξιοκρατία είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική, αλλά και στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας.

Στην αντίληψή μας για την Αξιοκρατία, που εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τη νομιμοποίηση στην πράξη των πλαστών πτυχίων! Ό,τι κι αν η προπαγάνδα τους σερβίρει, η αλήθεια είναι μία. Εμείς αναδείξαμε και αντιμετωπίσαμε στην πράξη το πρόβλημα με αυτούς που είχαν μπει στο Δημόσιο με παράτυπους και πλαστούς τίτλους.
Αυτοί κάνουν τα στραβά μάτια. Προκαλούν τη νέα γενιά, προκαλούν και προσβάλλουν τους ευσυνείδητους Έλληνες πολίτες. Καταρρακώνουν στην πράξη κάθε έννοια αξιοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,

Η Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας.  Για να έχει η καθεμία και ο καθένας μας την πεποίθηση ότι το κράτος στηρίζει αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.  Για εμάς η Αλληλεγγύη δεν εξαντλείται στην αναδιανομή του εισοδήματος και την επιδότηση των μη προνομιούχων.

Στο σύγχρονο κόσμο η κοινωνική συνοχή εξασφαλίζεται με ένα πλέγμα πολιτικών που παρέχει ποιοτικά εφόδια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες και δημιουργεί ένα στοχευμένο δίχτυ προστασίας προς τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Στη δική μας πρόταση για την άμεση και καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει αοριστίες και φρούδες υποσχέσεις περί ανθρωπιστικής βοήθειας και ίδρυσης νέου κοινωνικού ταμείου στο μέλλον. Η αριστεία στην παιδεία, είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας πρότασης. Μόνο μια υψηλού επιπέδου Παιδεία για όλους μπορεί να εγγυηθεί κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα ευκαιριών για κάθε Ελληνόπουλο.

Χρειαζόμαστε μια παιδεία ελεύθερη και πλουραλιστική σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με αξιοκρατία στην επιλογή των δασκάλων και των καθηγητών, με σύγχρονη οργάνωση και πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης. Μια παιδεία βασισμένη στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ πολλαπλών επιλογών, με γνώμονα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στη δική μας πρόταση, η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τον συστηματικό εξισωτισμό προς τα κάτω. Αυτό είναι το πνεύμα των δικών της θέσεων. Μέσα από μια καρικατούρα διαλόγου ετοιμάζουν άλλη μία συρραφή με τις ιδεοληψίες τους. Τα αριστερά γονίδια της κυβέρνησης εκφράζονται με όλη τους της ένταση στο νευραλγικό χώρο της παιδείας. Να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν απέναντι.

Η Αξιοπιστία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για κάθε χώρα στην προάσπιση των συμφερόντων της. Αποδεικνύεται αυτό σε κάθε επαφή που έχει η χώρα μας με τους δανειστές της.

Ρήτρα αναξιοπιστίας αποτελούν τα πρόσφατα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στη δική μας συνέπεια, σοβαρότητα και μεθοδικότητα, η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τον οπορτουνισμό τσακίζοντας έτσι την εθνική μας αξιοπρέπεια και χρεώνοντας τους πολίτες με ρήτρες αναξιοπιστίας.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, η φωνή της Ελλάδας πρέπει να γίνει αξιόπιστη, σοβαρή και συνεπής.  Για να αποκαταστήσει το κύρος της – το οποίο έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και τις παλινωδίες του τελευταίου διαστήματος – και να μπορέσει έτσι να προωθήσει τη δική της αναπτυξιακή πρόταση.

Την περασμένη Κυριακή, είχα την ευκαιρία στη Βουλή να μιλήσω για τις δυνατότητες της Ελλάδας. Δυνατότητες τεκμηριωμένες που μπορούν να ευοδωθούν με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες.

Είναι εφικτό την επόμενη πενταετία η Ελλάδα:

Να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 4% ετησίως

Να αυξάνει τις εξαγωγές της κατά 10% κάθε χρόνο

Να αυξήσει τις επενδύσεις από το 11% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 20%.

Να δημιουργεί 120.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο.

Εμείς ξέρουμε πως  μπορεί το ΑΕΠ της χώρας να φτάσει το 2021 στα 213 δισ. ευρώ. Αυτό θα σημάνει αύξηση του εισοδήματος κατά 1.900 ευρώ ετησίως ανά ελληνικό νοικοκυριό. Όλα αυτά είναι απολύτως εφικτά.

Αλλά αναγκαία προϋπόθεση είναι μια συνεκτική, καταρτισμένη και αποφασισμένη κυβέρνηση. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από το θίασο που μας κυβερνά σήμερα. Για να επιτευχθούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι σαφές ότι δεν αρκούν μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται και ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Με απλά λόγια, στοχευμένες μειώσεις δαπανών και σταδιακή αποκλιμάκωση φορολογικών συντελεστών. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μία πρόσθετη προσπάθεια περικοπής δαπανών, η οποία είναι αναγκαία για να ανακτήσει η χώρα τη χαμένη της αξιοπιστία.

Και τότε η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει το στόχο για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Με τη σειρά τους θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και θα σπάσουν οριστικά το φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας.

Εμείς θα είμαστε η κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί αξιόπιστα με τους εταίρους μας αυτήν τη νέα μεγάλη συμφωνία για την χώρα μας. Γιατί διαθέτουμε σχέδιο και τεχνοκρατική επάρκεια. Αλλά κυρίως γιατί πιστεύουμε στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και μπορούμε να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπιστία της πατρίδας μας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Κλείνω με κάποιες σκέψεις για τα εσωτερικά μας ζητήματα.

Το Συνέδριό μας αποτέλεσε τομή μέσα στη συνέχεια της παράταξής μας. Συνέδριο ενότητας και ανανέωσης.  Η ΝΔ μετατρέπεται στο κόμμα των μελών της, ανοιχτό στην κοινωνία. Ανανεώνουμε την οργάνωση του κόμματος και το στελεχικό δυναμικό της βάσης μας. Ψηφίσαμε το νέο Καταστατικό που ενδυναμώνει τα μέλη μας και εξορθολογίζει την οργάνωσή μας. Βάζουμε τάξη στα οικονομικά του κόμματος.

Ξεκινήσαμε τη συστηματική διαμόρφωση του κυβερνητικού μας προγράμματος, με τη συμμετοχή της κοινωνίας και άξιων στελεχών της αγοράς, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επαγγελματικών χώρων.

Σήμερα, με την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής, ολοκληρώνεται η στελέχωση των οργανωτικών μας δομών.

Στο εξής, τα όργανα του κόμματος έχουν ενεργό παρέμβαση και συστηματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και στον καθορισμό της πολιτικής μας. Θα αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις σας. Η Πολιτική Επιτροπή είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Δεν είναι μία σύναξη χειροκροτητών του αρχηγού. Και έτσι θα λειτουργήσει ως ένα γόνιμο πεδίο ανταλλαγής απόψεων.

Παράλληλα, βασικός μας στόχος είναι η ανανέωση του πολιτικού μας προσωπικού και του στελεχικού μας δυναμικού, καθώς και η διαρκής διεύρυνση της κοινωνικής και πολιτικής επιρροής της παράταξης.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που θέλουν να ενισχύσουν την μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία των μεταρρυθμίσεων. Τους εμπνέουμε να ασχοληθούν με τα κοινά συνδράμοντας έτσι στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας για την ανόρθωση της Ελλάδας.

Χρειαζόμαστε τέτοια στελέχη που θα ανανεώσουν το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Είναι οι νέοι άνθρωποι που θα μπουν στην πολιτική μέσα από τη Νέα Δημοκρατία. Που θα ανακαλύψουν και πάλι την αξία της δημόσιας προσφοράς μέσα από τη μεγάλη πολιτική μας οικογένεια. Το κόμμα βρίσκεται σε μια οργανωτική υπερκινητικότητα.

Θέλω να συγχαρώ τον Λευτέρη και όλους τους Γραμματείς του κόμματος για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει.

Η Νέα Δημοκρατία αποκαθιστά αργά αλλά σταθερά σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την πορεία μας μέσα στην κοινωνία. Σας ζητώ να εντείνετε την προσπάθειά σας.  Με ανοικτό πνεύμα, χωρίς ρεβανσισμούς και προκαταλήψεις, με αλληλεγγύη στην κοινωνία, στους πολίτες που δοκιμάζονται.

Προσωπικά και σε κάθε ευκαιρία βρίσκομαι κοντά τους απλούς ανθρώπους, στους  πολίτες, στις γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, όλης της Ελλάδας. Αντλώ μεγάλη δύναμη από αυτή την επικοινωνία. Νιώθω ακόμα περισσότερο την αξία των ιδεών μας. Εισπράττω συχνά άλλες φορές την αγάπη τους, άλλες φορές την κριτική τους.

Αλλά ένα είναι βέβαιο. Οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες και υψηλές απαιτήσεις από εμάς. 

Γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας απέτυχε. Τον έχουν ήδη κατατάξει σε περίοπτη θέση στο πάνθεον των αποτυχημένων λαϊκιστών που οδήγησαν τη χώρα προς τα πίσω. Ένας πολιτικός που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες και τελειώνει απαξιωμένος και περιφρονημένος από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Όσο έντονη είναι η κριτική στην κυβέρνηση, άλλο τόσο εμπεριστατωμένη πρέπει να είναι η συμφωνία αλήθειας που προτείνουμε στους πολίτες. Θα αξιοποιήσουμε στο  έπακρο το επόμενο διάστημα για να εξειδικεύσουμε αυτή τη συμφωνία.  Για να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ότι μπορούμε να τον διανύσουμε όλοι μαζί για μια καλύτερη Ελλάδα.

Να κάνουμε πράξη την επιθυμία της πλατιάς πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Να βάλουμε τέλος στην κρίση, στη μιζέρια, στις ιδεοληψίες του χθες.

Να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και να την οδηγήσουμε στην έξοδο από τα μνημόνια και στο δρόμο της ανάπτυξης.

Αλλά κυρίως να κάνουμε τους Έλληνες να πιστέψουν και πάλι στις δικές τους δυνάμεις