Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος


Στο Άγιο Όρος έφτασε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνέχεια αναχώρησε οδικώς για την Τρυπητή Χαλκιδικής και από εκεί με σκάφος έφτασε στο λιμάνι της Δάφνης, από όπου οδικώς έφτασε στις Καρυές του Αγίου όρους.



Εκεί τον κ. Πούτιν υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους γέροντα Παύλο, τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο και τον πολιτικό διευθυντή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.


Τον κ. Πούτιν συνόδευσαν από τη Δάφνη στις Καρυές ο υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Γιάννης Αμανατίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και κατά μήκος της διαδρομής και στο Άγιον Όρος, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ελέγχονται τα πάντα.

Στις Καρυές τελέστηκαι πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Πρωτάτου.

 Στον Ιερό ναό του Πρωτάτου κατά την άφιξη των δύο Προέδρων παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος.
 
Μετά το θερμό καλωσόρισμα του γέροντα Παύλου και τις ευχαριστίες του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος βγήκε από τον Ιερό Ναό όπου τον περίμενε ο Έλληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος. 

Αυτή την ώρα γίνεται η "δεξίωση" προς τιμήν του προέδρου της Ρωσίας στο Καθολικό, στα ενδότερα του Αγίου Όρους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάθισε δίπλα στον Προκόπη Παυλόπουλο, με τους δυο άνδρες να συνομιλούν συνεχώς
Οι μοναχοί του Αγίου Όρους θα κάνουν δώρο στον Βλαντιμίρ Πούτιν μια εικόνα ανεκτίμητης αξίας του Ένθρονου Χριστού
Ακολούθως ο κ. Πούτιν θα μεταβεί στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι) όπου και θα ολοκληρώσει την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Άγιον Όρος

Ηδη στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος βρίσκεται από χθες ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, ο οποίος και θα παραστεί μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο στην ιστορική για τη ρωσική ορθοδοξία επέτειο, με μια κοινή παρουσία στο ιστορικό ρωσικό μοναστήρι του Αθω για τις εκδηλώσεις της αγιορείτικης κοινωνίας για τη χιλιετηρίδα.
Αργά το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου θα επιστρέψει απευθείας στη Μόσχα.