Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για τον 61ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision

Ο Μανς Ζέλμερλοου και η Πέτρα Μέντε παρουσιάζουν τη βραδιά
Ο Μανς Ζέλμερλοου και η Πέτρα Μέντε παρουσιάζουν τη βραδιά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Στοκχόλμη
Όλα είναι έτοιμα για τον τελικό του 61ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision (22:00, από την ΕΡΤ), χωρίς την Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2004, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία των ημιτελικών. Η Κύπρος δίνει το «παρών» και εμφανίζεται στην 14η θέση.

Γνωστά hashtag (#) για τους οπαδούς των κοινωνικών δικτύων: #eurovision #eurovisiongr #foustanela

Αναλυτικά η σειρά εμφάνισης: Βέλγιο, Τσεχία, Ολλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισραήλ, Βουλγαρία, Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Αυστραλία, Κύπρος, Σερβία, Λιθουανία, Κροατία, Ρωσία, Ισπανία, Λετονία, Ουκρανία, Μάλτα, Γεωργία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αρμενία.


Το τραγούδι της Ρωσίας με τον Σεργκέι Λαζάρεφ (και ελληνικό χρώμα σε επίπεδο δημιουργίας) θεωρείται ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Από κοντά και η... Αυστραλία, η οποία από επίτιμη καλεσμένη το 2015, έγινε μάλλον μόνιμη. Φέτος στέλνει την νικήτρια του X-Factor.


Ψηλά στα προγνωστικά και τα τραγούδια της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι η διοργανώτρια Σουηδία είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα που εμφανίζεται στον διαγωνισμό, αφού οι υπόλοιπες δεν κατάφεραν να περάσουν από τους ημιτελικούς.

Εκτός τελικού έμεινε και η πάλαι ποτέ βασίλισσα του διαγωνισμού Ιρλανδία.

Όπως κάθε χρόνο, δεν λείπουν και φέτος οι αντιπαραθέσεις και τα πολιτικά σχόλια. Το τραγούδι της Ουκρανίας, το οποίο αναφέρεται στις διώξεις των Τατάρων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει ήδη προκαλέσει την οργή της Ρωσίας.

Αρνητικά σχόλια προκάλεσε στην EBU και η εκπρόσωπος της Αρμενίας, καθώς έδωσε και πολιτικό χρώμα στους πανηγυρισμούς της πρόκρισης με αναφορές στη διαμάχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
competition.

Στον τελικό της Eurovision επιστρέφει η Τσεχία, για πρώτη φορά από το 2004 και το γεγονός γιορτάστηκε δεόντως στην Πράγα,

Αξίζει να σημειωθεί πως από φέτος, αλλάζει ο τρόπος που θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, προκειμένου να εντείνουν την αγωνία για τον νικητή ως το τέλος του διαγωνισμού. Η ανακοίνωση της βαθμολογίας θα γίνεται πλέον σε τρία στάδια.

Στο πρώτο, τα τηλεοπτικά δίκτυα των 42 χωρών που συμμετέχουν θα ανακοινώνουν τους βαθμούς, από έναν ως δέκα, που δίνουν οι κριτικές τους επιτροπές επαγγελματιών.

Στη συνέχεια αυτές οι κριτικές επιτροπές θα δίνουν τους 12 βαθμούς τους.