Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Δευτερολογία του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ( Προ Ημερησίας Ασφάλεια)


Σας άκουγα, κύριε Τσίπρα, και μου ήρθε στο μυαλό μία φράση που είχε πει ο Ταϋλεράνδος για τους Βουρβόνους: «Δεν μάθατε τίποτα και δεν ξεχάσατε τίποτα». Δυστυχώς. Διότι και σήμερα ακόμα ζείτε στο δικό σας ψεύτικο κόσμο και νομίζω ότι το τελευταίο στάδιο κάποιου ο οποίος ψεύδεται είναι να πιστεύει πια ο ίδιος τα δικά του ψέματα και να θεωρεί ότι αυτά είναι αλήθεια. Διότι είστε πραγματικά χαμένος σε ένα κόσμο φαντασίας όπου η πραγματικότητα αντιμετωπίζεται ως ψέμα και το ψέμα βιώνεται ως πραγματικότητα. Είστε πράγματι παγιδευμένος σε έναν αλλόκοτο κόσμο.


Μιλήσατε για τις σχέσεις της Αριστεράς με την τρομοκρατία. Κύριε Τσίπρα, θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Ούτε εννόησα ούτε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έλεγα ότι όλοι οι Αριστεροί είναι τρομοκράτες. Αλλά όλοι οι τρομοκράτες, κύριε Τσίπρα, προέρχονται από την ιδεολογική μήτρα της άκρας Αριστεράς. Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Μιλάτε σε έναν άνθρωπο, κύριε Τσίπρα, ο οποίος έχει βιώσει τον πόνο της απώλειας ενός δικού του ανθρώπου, στη δική του οικογένεια, από ακραίους Αριστερούς τρομοκράτες. Να μην τα ξεχνάμε αυτά σε καμία περίπτωση λοιπόν. Δεν εξισώνω αυτές τις συμπεριφορές με τους αγώνες της Αριστεράς. Τιμώ τους Αριστερούς αγωνιστές. Και τιμώ την ιδεολογική παρακαταθήκη αυτής της παράταξης. Και τιμώ ιδιαίτερα την πολιτική ετοιμότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ούτε για χουντικούς μίλησα, ούτε για το τι συνέβαινε πριν την χούντα. Είμαι απολύτως ξεκάθαρος και απολύτως σαφής σε αυτά τα οποία είπα και δεν δέχομαι παρερμηνείες των όσων είπα.

Από εκεί και πέρα, μιας και αναφερθήκατε στους αγωνιστές της Αριστεράς, αναρωτιέμαι πραγματικά εάν αυτοί οι οποίοι έδωσαν αγώνες για την Αριστερά θα αναγνώριζαν εσάς, κύριε Τσίπρα, ως τον υπερασπιστή των ιδεωδών της Αριστεράς και των πιο αδυνάτων. Πραγματικά αναρωτιέμαι.

Μας κατηγορήσατε ότι ψαρεύουμε στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Δεν έχω καμία ανάγκη να το κάνω αυτό. Καταρχάς δεν μου αρέσει το ψάρεμα. Δευτερευόντως εγώ απευθύνομαι στα καθαρά νερά του μετριοπαθούς κέντρου και όλων των σκεπτόμενων πολιτών οι οποίοι σήμερα αγανακτούν με τη δική σας πολιτική. Ο ιδεολογικός προσανατολισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Είμαστε η μεγάλη, φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη αυτού του τόπου. Και για αυτές τις αξίες εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε. Μακριά από εμάς οποιεσδήποτε νύξεις ή αναφορές για σχέσεις με ακραία κόμματα.

Μας εγκαλέσατε ότι κάνουμε ζημιά στην εικόνα της χώρας επειδή μιλήσαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα για το χάος της Ειδομένης. Εμείς κάνουμε ζημιά, κύριε Τσίπρα, που αναδεικνύουμε την πραγματικότητα ή η ίδια η πραγματικότητα την οποία εσείς ανέχεστε και υπονομεύει την εικόνα της χώρας; Μην ψάχνετε αλλού υπευθύνους και σταματήστε επιτέλους να ζείτε σε άλλη πραγματικότητα. Δεν έχετε επισκεφθεί την Ειδομένη, κύριε Τσίπρα, εξ όσων γνωρίζω. Εάν πηγαίνατε ενδεχομένως να βγάζατε διαφορετικά συμπεράσματα για την πλήρη απουσία του Κράτους.

Άκουσα τον κ. Κουρουμπλή να λέει, εν τη ρύμη του λόγου του, ότι στην Ειδομένη καλύπτονται οι βασικές υγειονομικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών από το ελληνικό Κράτος. Είναι ψέμα αυτό.  Πράγματι, αν κάποιο παιδί αρρωστήσει και βρεθεί σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρεται στο νοσοκομείο του Κιλκίς το οποίο και αυτό το έχετε αφήσει υποστελεχωμένο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το Κράτος απέχει συνειδητά από την Ειδομένη. Όταν πήγα εκεί βρήκα έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτοί οι οποίοι έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά για την παροχή πρώτων βοηθειών και πρώτης φροντίδας για τους πρόσφυγες ήταν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι γιατροί χωρίς σύνορα. Το Κράτος απείχε τελείως από αυτήν τη διαδικασία.

Μας είπατε ότι εμείς συνδέουμε τους πρόσφυγες, το προσφυγικό, με την τρομοκρατία. Δεν μου  λέτε, κύριε Τσίπρα, ποιος ήταν ο Υπουργός ο οποίος έκανε τη δήλωση για τους τζιχαντιστές τους οποίους θέλει να στείλει στο Βερολίνο;  Εμείς τα είπαμε αυτά τα πράγματα;  Ο κ. Καμμένος ήταν ο πρώτος ο οποίος εννόησε ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα περάσουν ύποπτοι για τρομοκρατία στην Ευρώπη. Και προφανώς είναι αλήθεια ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, πράγματι έγιναν από ανθρώπους απομονωμένους, δεύτερης γενιάς μετανάστες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Σήμερα μπορεί κανείς να δώσει καμία ρητή διαβεβαίωση ότι ανάμεσα στα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών δεν υπάρχει περίπτωση κάποιοι να εκμεταλλευτούν αυτές τις ροές για να περάσουν κάποια ακραία στοιχεία; Προφανώς και δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα. Για αυτό πράγματι απαιτείται - είναι και κάτι στο οποίο θα συμφωνήσω με τον κ. Καμμένο - απόλυτη και βιομετρική καταγραφή όλων όσων εισέρχονται στην ελληνική Επικράτεια.  Κάτι το οποίο εσείς, να θυμίσω, αρνηθήκατε να κάνετε μέχρι τον Οκτώβριο. Και όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τη Σέγκεν, κύριε Τσίπρα, ξεκίνησε ακριβώς επειδή η Ελλάδα δεν μπορούσε να φυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα. Δεν μπορούσε να εξασφαλίσει ότι όλοι όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα καταγράφονται. Από εκεί ξεκίνησε η συζήτηση. Η δική σας ανικανότητα προκάλεσε την όλη αυτή συζήτηση γύρω από την πιθανή έξοδο της χώρας από τη Σέγκεν.

Ποιοι μίλησαν πρώτοι για κλειστά σύνορα, για 150.000 πρόσφυγες οι οποίοι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα;  Δικά μας στελέχη ήταν;  Δικά σας στελέχη τα είπαν αυτά, κύριε Τσίπρα.

Και κάτι ακόμα. Πριν από λίγες εβδομάδες Υπουργός της Κυβέρνησής σας, ο κ. Μουζάλας, απαντώντας σε ερώτηση την οποία έκαναν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την τραγική κατάσταση στην Ειδομένη τι μας είπε;  «Η Ειδομένη θα αδειάσει μέχρι το Πάσχα όμορφα και ωραία».  Αυτή η δήλωση έγινε πριν από ακριβώς 29 μέρες. Αύριο συμπληρώνεται ένας μήνας από αυτήν τη δήλωση. Με τις προθεσμίες γενικά δεν τα πάτε πολύ καλά.

Δεν μας είπατε τίποτα στη δευτερολογία σας για τη σιδηροδρομική γραμμή. Προφανώς θεωρείτε το θέμα ήσσονος σημασίας.  Έχετε μια ευκαιρία ακόμα στην τριτολογία να απαντήσετε. Τι θα κάνετε για το θέμα αυτό; Είναι δυνατόν η κύρια αρτηρία επικοινωνίας της χώρας με μέσο σταθερής τροχιάς να είναι κλειστή για 33 μέρες;  Πως το ανέχεστε αυτό το πράγμα, κύριε Τσίπρα;  Δώστε μας μια απάντηση επιτέλους. Είναι δυνατόν να δίνεται αυτή η εντύπωση στον έξω κόσμο ότι δεν υπάρχει Κράτος στην Ελλάδα;  Καταλαβαίνετε τις οικονομικές επιπτώσεις;

Δώσατε μεγάλη σημασία στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και σας συγχαίρω για αυτό. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση προσαρμοστήκατε. Έστω και αν οι Υπουργοί σας λένε άλλα αντί άλλων στο ζήτημα αυτό. Αλλά δεν καταλαβαίνετε ότι για να λειτουργήσει ο Πειραιάς ως διαμετακομιστικό κέντρο πρέπει να λειτουργεί η σιδηροδρομική γραμμή και ότι αλλιώς είναι δώρον άδωρον; Γιατί δεν τοποθετείστε επ’ αυτού του θέματος; Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα τα οποία συμβαίνουν στη χώρα.

Και συνέβη κάτι ακόμα πρωτοφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το οποίο θέλω  να αναδείξω στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κατέθεσε πριν από λίγες μέρες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για ποινικά αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τελούμενης δια παραλείψεως και της παράβασης καθήκοντος. Συνέβη και αυτό επί ημερών σας. Αστυνομικοί καταθέτουν μήνυση κατά του Κράτους, των προϊσταμένων τους, γιατί θεωρούν ότι κινδυνεύουν εξαιτίας της απουσίας του Κράτους στην Ειδομένη. Αν αυτό δεν είναι σύμπτωμα κατάρρευσης του Κράτους, αναρωτιέμαι πραγματικά τι είναι.

Αναφερθήκατε και πάλι στην επίσκεψη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του Πάπα, στη Λέσβο. Δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι επιχειρείτε πολιτική εκμετάλλευση μίας αμιγώς σημαντικής θρησκευτικής συνάντησης. Αλλά αναρωτιέμαι, είστε πραγματικά υπερήφανος για αυτές τις επισκέψεις; Ή μήπως η ίδια η επίσκεψη επιβεβαιώνει το τεράστιο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε  λόγω της δικής σας ανικανότητας. Καλοδεχούμενες αυτές οι επισκέψεις, αλλά δεν τις είχαμε δει άλλες φορές σε Ευρωπαϊκές χώρες, κύριε πρωθυπουργέ.

Μας ρωτήσατε τι θα κάναμε εμείς στη θέση σας. Πιστεύω, πραγματικά, ότι αν εμείς ήμασταν στη θέση σας δεν θα υπήρχαν Ειδομένες, δεν θα υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις άθλιες συνθήκες. Δεν απαντιέται όμως η ιστορία με υποθετικά ερωτήματα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, εάν η συζήτηση αυτή επιβεβαιώνει ένα πράγμα είναι ότι η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διακατέχεται από Αριστερές ιδεοληψίες όταν μιλάμε για τα ζητήματα της ασφάλειας. Αλλά η αλήθεια είναι πολύ απλή. Οι  πολίτες σήμερα αισθάνονται ανασφαλείς. Και προφανώς δεν αισθάνονται ανασφαλείς μόνο γιατί η Κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά στον τομέα της δημόσιας τάξης. Και επιτρέψτε μου να κάνω και εγώ κάποιες αναφορές στα ζητήματα της οικονομικής πραγματικότητας.

Αισθάνονται ανασφαλείς οι πολίτες διότι πιστεύουν ακράδαντα ότι η χώρα επιστρέφει με γρήγορους ρυθμούς στην τραγική οικονομική αβεβαιότητα του α’ εξαμήνου του 2015. Σας είπα νωρίτερα ότι δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες. Εάν  θυμάμαι καλά, πριν από δύο βδομάδες μας είχατε πει ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου. Είναι 20 Απριλίου σήμερα και προφανώς η αξιολόγηση δεν θα κλείσει σε δύο μέρες. Θα κάναμε όλοι ήσυχοι Πάσχα και στη συνέχεια, πώς το είπατε; Η οικονομία θα απογειωνόταν. Όπως φαίνεται και αυτή η προθεσμία θα παρέλθει άπρακτη και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μοιάζει με μία κινητή εορτή, μιας και πλησιάζουμε και στο Πάσχα, αυτή είναι η εντύπωση την οποία δίνετε.

Μόνο που ξέρετε η υπομονή των πολιτών πια εξαντλείται, και μαζί με την υπομονή των πολιτών εξαντλούνται και τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους. Κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθετε και να μας ενημερώσετε για την πραγματική κατάσταση του ταμείου του Κράτους. Ποιες είναι ακόμα οι πραγματικές αντοχές του Γενικού Λογιστηρίου. Διότι ένα είναι βέβαιο: Πληρώνετε μεν μισθούς και συντάξεις, αλλά έχετε κηρύξει γενική στάση πληρωμών και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς και προφανώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στερείτε ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Οι πολίτες σήμερα δεν γνωρίζουν πού πηγαίνει η χώρα. Κυριαρχεί ξανά ο φόβος και η αβεβαιότητα. Το ίδιο παραμύθι, η ίδια σκληρή διαπραγμάτευση. Ένα πράγμα άλλαξε μόνο. Στη θέση του κυρίου Βαρουφάκη βρίσκεται πια ο κύριος Τσακαλώτος. Αλλά εγώ έχω ένα ερώτημα για εσάς, κύριε πρωθυπουργέ. Ο κύριος Τσακαλώτος είναι απολύτως ευθυγραμμισμένος με εσάς;  Διότι ξέρετε όταν ο Υπουργός Οικονομικών, ο κύριος διαπραγματευτής της χώρας, εκφράζει απόψεις οι οποίες διαφοροποιούνται από τον πρωθυπουργό υπάρχει ένα ζήτημα. Φαντάζομαι θα συμφωνήσετε σε αυτό.  Διότι είδα πριν από λίγες μέρες, δημοσιεύτηκε ένα ενδιαφέρον κείμενο της κίνησης των 53.

Εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Τσακαλώτος είναι αν όχι ο ηγέτης, σίγουρα εξέχων στέλεχος αυτής της κίνησης. Στο κείμενο αυτό, το οποίο διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή, γράφουν οι 53: «Είναι σαφές, λοιπόν, εάν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους “δανειστές” προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική, εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία». Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να πω πολλά. Οι ίδιοι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν την αφόρητη διγλωσσία η οποία ταλανίζει δυστυχώς τη δική σας Κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία.

Αλλά εδώ τα θέματα είναι λίγο πιο κρίσιμα, διότι μιλάμε για τον  Υπουργό Οικονομικών. Και οφείλετε να δώσετε μια σαφή απάντηση εάν απορρίπτετε αυτές τις θέσεις ή εάν θα ξαναβρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές της υποτιθέμενης σκληρής διαπραγμάτευσης μέχρι που να φτάσει η χώρα στα όρια και να αναγκαστούμε φυσικά να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα.

Διότι εσείς πήγατε στην Ουάσιγκτον, όχι εσείς προσωπικά, οι Υπουργοί σας, για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και γυρίσατε από την Ουάσιγκτον με το ενδεχόμενο να πρέπει να πάρετε 3 δις παραπάνω μέτρα. Αν είναι έτσι οι Υπουργοί σας να μην βγάζουν εισιτήριο επιστροφής, μόνο aller, όχι retour, παρακαλώ κύριε Τσίπρα.  Δηλαδή, αν είναι κάθε φορά να πηγαίνουν και να γυρίζουν με άλλα μέτρα, πού αλλού θα πάει αυτός ο λογαριασμός;

Πόσος είναι επιτέλους ο λογαριασμός; Να σας θυμίσω, από το 2015 έχετε ήδη εφαρμόσει μέτρα 1,4 δις. Και άλλα 2,2 δις τα οποία εφαρμόζονται στο 2016 και 5,4 δις και ενδεχομένως 3 δις προληπτικά μέτρα, αυτά μας κάνουν 12 δις συνολικά. Κύριε Τσίπρα, δεν θέλω να επανέλθω στο email Χαρδούβελη αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι η προηγούμενη διαπραγμάτευση δεν έκλεισε για μια διαφορά ενός δισεκατομμυρίου. Λοιπόν, αυτά πρέπει να συγκρίνουμε και να μη συγκρίνουμε επιτέλους ανόμοια πράγματα.

Και γιατί άραγε ζητούν αυτή τη στιγμή να ψηφίσετε προληπτικά μέτρα;  Γιατί το ζητούν αυτό οι πιστωτές;  Με ρωτήσατε ποια είναι η άποψή μας, απορρίπτουμε βεβαίως αυτήν την προσέγγιση. Αλλά γιατί σας ζητούν να ψηφίσετε προληπτικά μέτρα;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Είναι τόσο απλό κύριε Τσίπρα.  Και έχετε απολέσει την εμπιστοσύνη συνολικά με τη διαδρομή σας την πολιτική. Και σήμερα ακόμα έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και ισχυρίζεστε ότι αγωνίζεσθε για τους πιο αδύνατους και δίνετε μεγάλο αγώνα να διατηρηθεί το αφορολόγητο εκεί που είναι. Δεν λέτε όμως ότι με τις αυξήσεις των εμμέσων φόρων πρωτίστως οι πιο αδύνατοι είναι αυτοί οι οποίοι βάλλονται.  Έτσι δεν είναι;  Και ελπίζω να μην υπάρχει και άλλο πακέτο πέραν του νομοσχεδίου το οποίο ήδη καταθέσατε έμμεσων φόρων το οποίο θα έρθει συμπληρωματικά στο νομοσχέδιο το οποίο ήδη έχουμε δει.

Αυτό, λοιπόν, καταλαβαίνουν σήμερα οι πολίτες. Καταλαβαίνουν μια σκληρή πραγματικότητα και βλέπουν ένα πολιτικό και ένα οικονομικό αδιέξοδο.

Υπάρχει λύση σε αυτό το αδιέξοδο, κύριε Τσίπρα, απλά εσείς δεν μπορείτε να την προσφέρετε. Και δεν μπορείτε να την προσφέρετε διότι αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει πραγματικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Ένα σχέδιο υπήρχε, το περιβόητο παράλληλο πρόγραμμα το οποίο και αυτό εκφυλίστηκε στην πορεία. Και δεν έχετε σχέδιο, διότι με καμία αυτοπεποίθηση και με μη αποφασιστικότητα δεν μπορείτε να υλοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά χρειάζεται η χώρα. Δεν τις πιστεύετε, δεν τις θέλετε.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, θα προσελκύσουν επενδύσεις, θα επιτρέψουν στη νέα επιχειρηματικότητα να ανθίσει είναι μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν τις πιστεύετε για αυτό και έχετε αποτύχει ήδη.

Εμείς να σας θυμίσω ότι μειώσαμε 30% την έκτακτη εισφορά. Μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 μονάδες. Μειώσαμε το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μειώσαμε κατά 5% τις ασφαλιστικές εισφορές. Μπορέσαμε και διεκδικήσαμε βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας, ακριβώς επειδή είμαστε αξιόπιστοι. Αλλά ξέρετε, αυτή την ελευθερία δεν τη σπαταλήσαμε σε προσλήψεις ημετέρων για μικροπολιτικούς λαϊκισμούς. Πιστεύουμε πραγματικά ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για ένα διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερες δαπάνες και λιγότερους φόρους.

Δεν το πιστεύετε εσείς αυτό. Για αυτό και τα μέτρα τα οποία τελικά θα ψηφίσετε δεν θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, διότι θα οδηγήσουν την οικονομία σε πιο βαθιά ύφεση.

Έχετε ήδη αφήσει διάφορα ενδιαφέροντα υπονοούμενα. Για το ενδεχόμενο η Eurostat να ανακοινώσει αύριο ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Δύο παρατηρήσεις επ’ αυτού. Δεν ξέρουμε τα ακριβή νούμερα, αλλά εφόσον επιτευχθεί ένα πλεόνασμα, αυτό θα έχει επιτευχθεί λόγω πρόσθετων φόρων και λόγω στάσης πληρωμής του ελληνικού δημοσίου. Και δεύτερον, το πρωτογενές πλεόνασμα από μόνο του δεν εξασφαλίζει συνθήκες ανάπτυξης όταν επιτυγχάνεται με λάθος μίγμα πολιτικής.

Έχω εδώ μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, του κ. Τσακαλώτου. Και τι λέει ο κ. Τσακαλώτος για το πρωτογενές πλεόνασμα; 2013: «Και δεν είναι επαρκής ο όρος γιατί ξέρουμε ιστορικά ότι είναι εντελώς συμβατό να έχεις πλεόνασμα και να έχεις μία στασιμότητα στην οικονομία, μεγάλη ανεργία και την παραγωγή στο πουθενά». Να η αποτύπωση της σημερινής κατάστασης στα λόγια του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών. Αυτή είναι η κατάσταση η οποία υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα.

Υπάρχει λοιπόν άλλο μίγμα πολιτικής και σας το έχουμε προτείνει. Μείωση των δαπανών, εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών, πραγματική τήρηση των προϋπολογισμών των επιχειρήσεων και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκεί που παρατηρείται το απόλυτο ξεχείλωμα των δαπανών. Αναστολή των αυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυστηρότερο σύστημα στις προμήθειες.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έχετε κάνει, κύριε Τσίπρα, γιατί δεν σας ενδιαφέρει να τα κάνετε αυτά. Δεν σας ενδιαφέρει να πειράξετε τους πολιτικούς σας πελάτες και φορτώνετε το λογαριασμό πάλι στην πλάτη των πολλών κατεξοχήν των πιο αδύναμων και βέβαια της μεσαίας τάξης η οποία υποφέρει σήμερα από τη δική σας πολιτική.

Μας ρωτήσατε για το χρέος, μα μιλήσατε πάλι σήμερα για διαγραφή του χρέους. Φαντάζομαι σας ξέφυγε, εκτός αν έχετε επανέλθει. Φαντάζομαι ότι το είπατε εν τη ρύμη του λόγου. Εξηγήστε μας επιτέλους ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για το χρέος;  Ο κ. Σταθάκης εξ όσων θυμάμαι είναι ακόμα Υπουργός σας, διότι μας είπε ότι το χρέος είναι απολύτως βιώσιμο μέχρι το 2022. Θα μας πείτε επιτέλους ποια είναι η δική σας θέση για το χρέος;

Η δική μας θέση για το χρέος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη, να την επαναλάβω. Πράγματι το χρέος σήμερα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, δεν είναι βιώσιμο και πράγματι χρειάζονται παραμετρικές αλλαγές αντίστοιχες με αυτές που είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012 και πράγματι κακώς οι Ευρωπαίοι δεν υλοποίησαν. Έχουν και οι Ευρωπαίοι μια ευθύνη για το γεγονός ότι μια απόφαση που πάρθηκε το 2012 δεν υλοποιήθηκε.
         
Αυτή, λοιπόν, πρέπει να είναι η εθνική γραμμή για το χρέος. Και μακάρι να μπορέσετε να την εξασφαλίσετε. Αλλά ξέρετε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο το χρέος διότι μονίμως βλέπουμε το λόγο χρέος προς Α.Ε.Π. Και πράγματι αν δούμε το λόγο χρέος προς Α.Ε.Π. η εικόνα του χρέους μας είναι παντελώς απογοητευτική. Με το Α.Ε.Π. ποιος ασχολείται από τη δική σας Κυβέρνηση;

Όσες παρεμβάσεις και αν γίνουν στο χρέος, εάν δεν αρχίσει να μεγεθύνεται η οικονομία πάλι θα έχουμε δυσκολία να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας.  Αλλά πως θα πάρει μπρος αυτή η οικονομία όταν έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία έχει αλλεργία στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, η οποία παρά τις όποιες δικές σας διαθέσεις φρενάρει τις πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις; Πώς να αποκαταστήσετε τη ρευστότητα στην αγορά όταν εσείς οι ίδιοι για να διαιωνίσετε τη διαπραγμάτευση έχετε κηρύξει στάση πληρωμών;

Δεν θα πάρει, λοιπόν, μπροστά η οικονομία, κύριε Τσίπρα, με όλα αυτά τα οποία κάνετε. Και όλο αυτό το θέατρο το οποίο βιώνουμε πάλι, αυτό το μαρτύριο της σταγόνας, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παιχνίδι εσωτερικών διευθετήσεων για να τα βρείτε με τους 53 και για να πείτε - για άλλη μια φορά - στον ελληνικό λαό πόσο υπερήφανα διαπραγματευτήκατε. Μόνο που ο λογαριασμός για άλλη μια φορά θα είναι πολύ  υψηλότερος.

Για αυτό και σας λέμε, κύριε Τσίπρα, ότι η παραμονή σας στην εξουσία βλάπτει και όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα.

Πραγματικά αναρωτιέμαι, αν πραγματικά θέλετε να την ολοκληρώσετε αυτή τη διαπραγμάτευση. Εάν αντέχετε εσείς, εάν αντέχει το κόμμα σας τα δύσκολα μέτρα τα οποία η δική σας ανικανότητα κατέστησε αναπόφευκτα. Μήπως τελικά ψάχνετε για κάποια ηρωική έξοδο; Για να παραμείνετε ο γνήσιος εκφραστής του εθνικολαϊκιστικού τόξου, για να επαναφέρετε ίσως το διχασμό μνημόνιο και αντιμνημόνιο;

Δεν τα λέω εγώ αυτά, οι 53 τα λένε, στελέχη σας είναι, να δώσετε μια απάντηση παρακαλώ. Διότι έχοντας φτωχοποιήσει απόλυτα την ελληνική κοινωνία και φορτώνοντας όλα τα δεινά στις πλάτες των κακών ξένων, θα υπάρχει πάντα ένας εκφραστής για την τελική ρήξη με τους πιστωτές. Και αναρωτιέμαι πραγματικά αν πίσω από το νεοαποκτηθέν φιλοευρωπαϊκό σας πρόσωπο δεν κρύβεται κάτι πιο σκοτεινό.

 Ένα είναι βέβαιο όμως, κύριε Τσίπρα. Όποια και αν είναι τα σχέδιά σας εμείς εδώ ως Νέα Δημοκρατία θα τα αποτρέψουμε και ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλα παιχνίδια στις πλάτες του.

Και πολύ πιο σύντομα από ότι το πιστεύετε εσείς η Νέα Δημοκρατία θα πάρει πάλι στις δικές της πλάτες την τύχη της πατρίδας για να την οδηγήσει επιτέλους σε ένα ασφαλές λιμάνι μακριά από τριτοκοσμικές αναζητήσεις και Αριστερούς λαϊκισμούς.