Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ξεκίνησε το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα για τη Βραζιλία (Βιντεο)

Ξεκίνησε το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα (photos) | onsports.gr
OlympiakiFlogaMesa2Για μία ακόμα φορά, η Ελλάδα και η Αρχαία Ολυμπία έγιναν το κέντρο του κόσμου, καθώς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. «Σήμερα, τιμάται το δώρο των Αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα», ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ όταν ανέβηκε στο βήμα για να απευθύνει τον χαιρετισμό του, πριν την έναρξη της διαδικασίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, του προέδρου της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου, του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων στην Bραζιλία, Νούσμαν και πλήθος κόσμου.

OlympiakiFlogaMesa1
Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε από την Προθιέρεια, Κατερίνα Λέχου, η οποία άναψε για πρώτη φορά την Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία, κάνοντας την επίκλησή της στον θεό Απόλλωνα:

«Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα
για τη φιλοξενη πόλη του  Ρίο
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της Γης
και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα
».


Αμέσως μετά την Αφή στον Ναό της Ήρας, η Πρωθιέρεια και οι ιερείς έκαναν την είσοδό τους στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η Κατερίνα Λέχου ευχαρίστησε τον θεό Απόλλωνα που έστειλε τις ακτίνες για να ανάψει η Φλόγα και στην συνέχεια έκανε επίκληση στον Δία για να χαρίσει ειρήνη σ’ όλους τους λαούς της γης.
Ακολούθησε η παράδοση της Φλόγας στον Λευτέρη Πετρούνια, πρώτο Λαμπαδηδρόμο και ξεκίνησε το μακρινό ταξίδι για την Βραζιλία. Μετά τα πρώτα μέτρα, ο Ζιοβάνι Γκάβιο, Βραζιλιάνος Ολυμπιονίκης του μπιτς βόλεϊ παρέλαβε την Φλόγα από τον Έλληνα πρωταθλητή. Το… ταξίδι στην Ελλάδα θα διαρκέσει για επτά ημέρες και στην συνέχεια, έπειτα από ειδική εκδήλωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα ξεκινήσει για την Βραζιλία.