Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Μετανάστες και πρόσφυγες ήθελαν να... κατασκηνώσουν στην πλατεία Συντάγματος.

Μετανάστες και πρόσφυγες ήθελαν να... κατασκηνώσουν στην πλατεία Συντάγματος
Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στο προσφυγικό, αφού η ανικανότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσει οργανωμένα μπροστά στο δράμα χιλιάδων προσφύγων, τους οδηγεί σε απελπισμένες ενέργειες με μοναδικό κίνδυνο δυστυχώς την ίδια τους τη ζωή.
Από το απόγευμα επικρατεί πανδαιμόνιο στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι εξαθλιωμένοι από όλες τις απόψεις πρόσφυγες προσπαθούν να αντιδράσουν με κάποιον τρόπο. Αποφάσισαν λοιπόν αρχικά μία ομάδα περίπου 100 ατόμων να εγκαταλείψουν το λιμάνι του Πειραιά και να εγκατασταθούν με τις σκηνές τους στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη Βουλή, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν.

Φτάνοντας όμως στην πλατεία Συντάγματος περικυκλώθηκαν από άντρες της ελληνικής αστυνομίας και δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι τους απαγόρευσαν να στήσουν σκηνές στην πλατεία Συντάγματος.  Τους οδήγησαν λοιπόν ξανά στις αποβάθρες του Μετρό.  
Ωστόσο, εκεί υπήρξε άλλη μία εμπλοκή, καθώς οι πρόσφυγες δεν δεχόντουσαν να επιβιβαστούν στους συρμούς του Μετρό, με την αστυνομία να βρίσκεται στο σημείο κρατώντας στάση αναμονής.
 Σύμφωνα με πληροφορίες μαζί με τους πρόσφυγες υπήρχαν δύο αλληλέγγυοι από το εξωτερικό οι οποίοι καλούν τους πρόσφυγες να μην μπουν στα βαγόνια. Εκείνοι από την πλευρά τους φοβόντουσαν πως ίσως αυτό είναι ένα κόλπο για να τους μεταφέρουν στο κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό. Έτσι για λίγα λεπτά επικράτησε μικροένταση, αλλά οι πρόσφυγες τελικά δέχθηκαν να εισέλθουν στα βαγόνια με προορισμό ξανά το λιμάνι του Πειραιά.
 Αλλά η ιστορία και το δράμα των προσφύγων δεν τελείωσε εκεί. Άλλες ομάδες προσφύγων είχαν ήδη ξεκινήσει από το λιμάνι του Πειραιά για το κέντρο της Αθήνας. Οι ομάδες αυτές, μικρές και μεγάλες έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας και διασκορπίστηκαν, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην ελληνική αστυνομία. 
 Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σε όλο το κέντρο της Αθήνας από την πλατεία Συντάγματος μέχρι και την Ομόνοια, η κινητοποίηση της αστυνομίας είναι τεράστια. Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης είναι πως λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η αστυνομία εντόπισε στην οδό Ιπποκράτους περίπου 20 πρόσφυγες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες άλλοι έχουν σκορπιστεί στα στενά του κέντρου.Η αστυνομία έβαλε τους πρόσφυγες που εντόπισε στην Ιπποκράτους μέσα σε κλούβες των ΜΑΤ, χωρίς να γνωρίζει κάποιος εάν πρόκειται αυτοί οι άνθρωποι να προσαχθούν ή απλά να μεταφερθούν στο λιμάνι του Πειραιά. 
 Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν ήδη ενημερωθεί στα Εξάρχεια για τις επιχειρήσεις εντοπισμού της αστυνομίας και ουδείς μπορεί να προβλέψει πως μπορεί να αντιδράσουν σε αυτό.

 newsit.gr