Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ο Τσίπρας αρνήθηκε την βοήθεια της Γερμανίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Σε άλλη μια προσπάθεια προπαγανδιστικής επινόησης εξωτερικού εχθρού και αποπροσανατολισμού από το χάος που έχουν προκαλέσει στη χώρα, η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικώς επιδίδονται σε ένα όργιο παραπληροφόρησης σχετικά με την λεγόμενη «Λίστα Μπόργιανς» και την υποτιθέμενη εμπλοκή της κυβέρνησης Σαμαρά στην δήθεν απόκρυψη και δήθεν μη αξιοποίησή της.
Μπερδεύουν ημερομηνίες, ώρες και κυβερνήσεις, παραποιούν επιστολές και δηλώσεις, λένε απροκάλυπτα ψέματα, με τη βεβαιότητα ότι ο κόσμος δεν μπορεί να γνωρίζει όλα τα στοιχεία, ούτε έχει χρόνο να εντρυφήσει σ’ αυτά και οπωσδήποτε πιστεύει πάντα περισσότερο σε ένα μεγάλο ψέμα από ότι σε ένα μικρό ψέμα.
Η αλήθεια είναι πως:

1. Η περίφημη Λίστα Μπόργιανς δεν υπήρχε το 2012, την επίμαχη δηλαδή περίοδο για την οποία «κατηγορείται» η κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως ο ίδιος ο Μπόργιανς λέει και ξαναλέει (στις συνεντεύξεις του, στη δήλωσή του στο ΑΠΕ, αλλά και στην τελευταία δήλωσή του που έφθασε στο γραφείο του κ. Τσίπρα την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου) η λίστα δεν υπήρχε τότε, αλλά παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2015. Δηλαδή Λίστα Μπόργιανς παρέλαβε ο Τσίπρας και όχι ο Σαμαράς.
2. Η πρόταση για ανάληψη δράσης στην Ελλάδα 160 Γερμανών εφοριακών είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2012, στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Αλλά αυτό δεν τελεσφόρησε για μια σειρά λόγους που αναφέρονται παρακάτω – αντέδρασαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (μαζί με τον κ. Λάκη Λαζόπουλο), διαφώνησε το γερμανικό συνδικάτο εφοριακών, δημιουργήθηκε μέγα θέμα στην ίδια τη Γερμανία και τελικά θεωρήθηκε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας και ενίσχυση της δαιμονοποίησης της Γερμανίας.
3. Ο Σόιμπλε έχει διαφωνήσει με τον Μπόργιανς ως προς τις μεθόδους του και έχει δηλώσει πως η χρήση παράνομα κτηθέντων στοιχείων με CD από την Ελβετία είναι μεν νόμιμη, πλην όμως δεν αποδίδει όσο μια διακρατική συμφωνία εντοπισμού Γερμανών φοροφυγάδων στην Ελβετία και φορολόγησής τους εκεί. Ο Σόιμπλε πρόσφερε τεχνική βοήθεια και σε αυτό μόνο συμφώνησε με τον Μπόργιανς. Δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά του Σόιμπλε σε αξιοποίηση κλαπέντος υλικού, διότι διαφωνεί με την πρακτική.
4. Αυτός που αρνήθηκε τη συνδρομή της Γερμανίας με αποστολή εφοριακών ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Στερν», στις 18 Φεβρουαρίου 2015, όταν αναφέρθηκε στη Ζήμενς, με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να γράφουν μεταξύ άλλων «Ο Τσίπρας τρολάρει τον Σόιμπλε για τους 500 εφοριακούς»!
5. Ο Μπόργιανς λέει πως λόγω του ότι η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία ανήκει στα κρατίδια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε έκανε την πρόταση στον κ. Βαρουφάκη, όπως ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του στη «Bild», στις 2 Μαρτίου 2015. Το πώς θα συνέβαινε τελικά πρακτικά, αν δηλαδή οι Γερμανοί εφοριακοί θα προέρχονταν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή από τα κρατίδια, μικρή σημασία έχει.
5. Ο κ. Τσίπρας παραποίησε την επιστολή Μπόργιανς, αλλά είπε ψέματα και για την ώρα παραλαβής της. Παράλληλα, προσπαθεί συνεχώς να εκμαιεύει δηλώσεις από τον Μπόργιανς, ο οποίος με τη σειρά του προσπαθεί να ακροβατεί μεταξύ της αλήθειας και της επιθυμίας των φίλων του στην ελληνική κυβέρνηση.

Για παράδειγμα:

-Στις 17 Ιανουαρίου 2016, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Μπόργιανς λέει επί λέξει: «Όχι, θέλω να βάλω δύο πράγματα στη σωστή τους θέση, το έχω ήδη κάνει σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Αυτό που προτείναμε πριν 3 χρόνια ήταν η εκπαίδευση (ενν. Ελλήνων υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης) και η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών. Δεν επρόκειτο για μια λίστα (ενν. με ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ξένες τράπεζες), δεν επρόκειτο, ούτε τότε ούτε και μέχρι σήμερα, για συνομιλίες με οποιονδήποτε υπουργό οικονομικών (σ.σ. εννοεί τον κ. Στουρνάρα)». 
-Και στις 23 Φεβρουαρίου 2016, πάλι στο ΑΠΕ, με «αποκλειστική δήλωσή» του, ο κ. Μπόργιανς λέει: «Ήδη το 2012 προσέφερα επανειλημμένα συνεργασία σε εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Επρόκειτο συγκεκριμένα για ανταλλαγή know how της φορολογικής διοίκησης όπως επίσης και των φορολογικών ελέγχων, τίποτα περισσότερο αλλά επίσης και τίποτα λιγότερο».
Επομένως, δεν προσέφερε καμία λίστα. Ουσιαστικά επρόκειτο για τη συνεργασία που πρόσφερε η γερμανική κυβέρνηση και, κατά δήλωση Σόιμπλε, έγινε δεκτή σε τεχνικό επίπεδο.

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ 24ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, ο κ. Τσίπρας ήλθε στη Βουλή – υποτίθεται για να ενημερώσει για το μεταναστευτικό – και είπε πως – ω του θαύματος! – ένα τέταρτο πριν από την ομιλία του στη Βουλή, στις 7.15 μ.μ. συγκεκριμένα, έφθασε στο γραφείο του μια επιστολή από τον υπουργό των Οικονομικών.
Όπως είπε, «7.15 το απόγευμα παίρνω ένα γράμμα από τον κ. Μπόργιανς, στο Γραφείο στο Μαξίμου, ο οποίος μας λέει -και μάλιστα με σαφήνεια- ότι όχι μόνο συνάντησε και μίλησε με τον τότε Πρόξενο, κ. Πλεξίδα, αρκετές φορές, αλλά και πολύ ρητά, με σαφήνεια, ότι δεν του πρόσφερε μόνο τεχνική συνεργασία, αλλά και βοήθεια για την επεξεργασία στοιχείων που βρίσκονταν τότε αποθηκευμένα σε cd. Το καταθέτω στα Πρακτικά».
Αυτό ήταν και το λάθος του κ. Τσίπρα. Καταθέτοντας στα πρακτικά το γράμμα στα γερμανικά, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από ένα ψέματά του.
Η ανεπίσημη μετάφραση που η ίδια η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα, είναι η εξής:
«Πρωτόκολλο υπόμνησης του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς
Μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD. Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015.  Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως». 
Επομένως, είναι άλλο αυτό που αναφέρει ο Μπόργιανς, δηλαδή η «βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD» και άλλο αυτό που είπε ο Τσίπρας, δηλαδή «βοήθεια για την επεξεργασία στοιχείων που βρίσκονταν τότε αποθηκευμένα σε cd».
Αυτό που λέει ο Μπόργιανς αναφέρεται και πάλι σε τεχνογνωσία, ειδική τεχνογνωσία για αξιοποίηση στοιχείων από CD γενικά και στην περίπτωση που θα υπήρχε κάτι τέτοιο.
Αντίθετα, ο Τσίπρας μίλησε για στοιχεία που «βρίσκονταν τότε αποθηκευμένα σε cd».
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις σχετικές ενδείξεις της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (που ο κ. Τσίπρας στη βιασύνη και στον ενθουσιασμό του έσπευσε ο ίδιος να καταθέσει), η επιστολή δεν έφθασε στις 7.15 το απόγευμα, αλλά στις… 9.15 το πρωί.
Μάλιστα, από το έγγραφο που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, προκύπτει ότι στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού προωθήθηκε στις 9.22 π.μ. από την κυρία Χάρι Τριανταφυλλίδου, πρώην στέλεχος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, που διορίστηκε τον Μάρτιο του 2015 σε θέση ειδικής συμβούλου στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού (ΦΕΚ 131, 13 Μαρτίου 2015).
Όπως προκύπτει, η κ. Τριανταφυλλίδου είχε την επικοινωνία με τον Μάρτιν Μούρακ, διευθυντή του γραφείου του κ. Μπόργιανς, ο οποίος και της προώθησε τη δήλωση του υπουργού του.
Επομένως, ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα και για το περιεχόμενο της δήλωσης Μπόργιανς και για την ώρα που έφθασε στο γραφείο του.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ «NEIN» ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ
-Στις 25 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Σάββατο, ο ελληνικός Τύπος αναφέρεται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Wirtschafts Woche», που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το οποίο «πάνω από 160 στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών προτίθενται να μεταβούν στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσουν τον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό».
Το περιοδικό επικαλείτο τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Χανς Μπέρναρντ Μπέους, ο οποίος εξηγούσε ότι βασικό κριτήριο αποτελεί η γνώση ξένης γλώσσας - κάποιοι από αυτούς μιλούν και ελληνικά -, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επανενεργοποίηση συνταξιούχων εφοριακών, οι οποίοι διαθέτουν ειδική εμπειρία.
Όπως ανέφερε το γερμανικό περιοδικό, «πολλοί προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο υπουργός Οικονομικών του οποίου, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόγιανς, συγκρίνει τις ανάγκες της Ελλάδας με αυτές της ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του '90 και υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι ανατολικογερμανοί είχαν επιφυλάξεις τότε προς την Δύση. «Στην Ελλάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οι επιφυλάξεις, εξαιτίας εν μέρει και των ακατάλληλων διατυπώσεων που χρησιμοποιούν κάποιοι στην Γερμανία», επισημαίνει (ο Μπόργιανς)».
Το δημοσίευμα επικαλείτο επίσης απόρρητη έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο μηχανισμός συλλογής φόρων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αναφερόταν ενδεικτικά σε μεγάλα ποσοστά ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που δηλώνουν έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο, αλλά και σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν καταβάλουν ΦΠΑ.
Το θέμα πήρε τότε εκρηκτικές διαστάσεις στην Ελλάδα και η αντίδραση έγινε θέμα στον διεθνή Τύπο.
Στις 26 Φεβρουαρίου 2012, στην ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes, δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ με τίτλο «Αντιδράσεις στην Ελλάδα για τους Γερμανούς εφοριακούς».
Οι αντιδράσεις συνοψίζονται στους ακόλουθους τίτλους: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται». «Στην Αθήνα οι εφοριακοί του Σόιμπλε». «Έρχονται Γερμανοί εφοριακοί-επιτηρητές». «Οι Γερμανοί ετοιμάζονται για απόβαση στην Ελλάδα». «Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στις ΔΟΥ».
Με το θέμα είχε ασχοληθεί και ο Λάκης Λαζόπουλος στην εκπομπή του, λέγοντας χαρακτηριστικά «Τα ξέρουν από την Κατοχή που είχαν ξανάρθει». Και ο Χάρρυ Κλυν που στις 29 Φεβρουαρίου 2012 είχε γράψει άρθρο υπό τον τίτλο «Οι Γερμανοί εφοριακοί «φίλοι» μας!», όπου έκανε αναφορά στην «κατοχική μέθοδο της κουκούλας».
-Στις 27 Φεβρουαρίου 2012, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γερμανών Εφοριακών Τόμας Αϊγκεντάλερ δήλωσε:  «Ανησυχώ για τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων μας. Η αντιγερμανική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα έχει αναζωπυρωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ενεργός επιτόπια συνδρομή μας να μην είναι επιθυμητή». Την ίδια περίοδο, ανάλογους φόβους εξέφραζε και ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας πως η αντιγερμανική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα έχει αναζωπυρωθεί. «Οι Ναζί πάνε με όλα», ήταν ο τίτλος άρθρου του «Spiegel», που ανέφερε: «Έλληνες σχολιαστές και σκιτσογράφοι καλλιεργούν το πρότυπο του κακού Γερμανού που θέλει να δημιουργήσει το τέταρτο Ράιχ. Ο αντιγερμανισμός πουλάει στην Ελλάδα».
-Στις 29 Φεβρουαρίου 2012, το Συνδικάτο Γερμανών Εφοριακών (DSTG), εξέδωσε ανακοίνωση, όπου εξέφραζαν τη διαφωνία τους με την αποστολή Γερμανών εφοριακών στην Ελλάδα.
Όπως ανέφεραν, «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα γνώσης σχετικά την εκτέλεση της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά υστερεί σε ότι αφορά την πολιτική βούληση για αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις φορολογικών νόμων, για εισπράξεις φόρων, και προπάντων για κατακρατήσεις φόρων και αποτροπή και πάταξη της φοροδιαφυγής».
Στην ίδια ανακοίνωση οι συνδικαλιστές Γερμανοί εφοριακοί αναφέρουν ότι η έλλειψη υποδομών, είναι ένα από τα βασικά προβλήματα των φορολογικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.  Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι η άρνησή τους (να μεταβούν στην Ελλάδα) αφήνει στη χώρα την αξιοπρέπεια της και δίνει τη σωστή βοήθεια μετατρέποντας την σε αυτοβοήθεια.
-Την 1η Μαρτίου 2012, ο υπουργός των Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Ταχυδρόμο του Μονάχου» ότι  είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην αποστολή Γερμανών εφοριακών στην Ελλάδα. Όπως είπε, «οι Βαυαροί θα παραμείνουν στην Βαυαρία. Τα προβλήματα των ελληνικών οικονομικών υπηρεσιών πρέπει να τα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες».
-Στις 11 Μαρτίου 2012, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε των Οικονομικών εμφανίζεται ενοχλημένος με τις αιτιάσεις περί νέας κατοχής της Ελλάδας από τη Γερμανία. Όπως είπε, «η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει, αλλά ουδείς αναγκάζει την Ελλάδα να αποδεχθεί τη βοήθεια».
«Εμείς, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι μας ζητήσουν», αλλά «δεν θέλουμε να πιστέψει κανείς ότι θέλουμε να θέσουμε την Ελλάδα υπό την κατοχή μας», είπε και σχετικά με την ενδεχόμενη αποστολή στην Ελλάδα Γερμανών εφοριακών στο πλαίσιο ενός διεθνούς προγράμματος για την ενδυνάμωση του ελληνικού φορολογικού συστήματος, κάνει λόγο για «φόβο του συνδικάτου Ελλήνων εφοριακών ότι οι Γερμανοί ειδικοί θα κλέψουν τη δουλειά των Ελλήνων συναδέλφων τους», κάτι που χαρακτηρίζει «σκέτη ανοησία».
-Σημειώστε ότι στις 13 Φεβρουαρίου 2012, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Focus» συνέντευξη του Ντίτερ Όντρασεκ, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανών Εφοριακών, σχετικά με την εμπειρία του από την επίσκεψη του στην Ελλάδα πέντε χρόνια νωρίτερα και για διάστημα μίας εβδομάδας ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών. Όπως αναφέρει, τα προβλήματα του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού ήταν πολλά και κατέληξε πως «θα χρειαστεί να περάσει περίπου μία γενιά μέχρις ότου βελτιωθούν οι συνθήκες. Δυστυχώς δεν είναι καν θέμα μερικών ετών». Για το λόγο αυτό 0 Όντρασεκ είπε πως δεν πιστεύει στη λύση τοποθέτησης Επιτρόπου ή αποστολής εξωτερικής ομάδας συμβούλων: «Θα συναντούσαν μεγάλη εσωτερική αντίσταση».
Μάλιστα, ο Όντρασεκ είπε πως συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό οικονομικών της βαυαρικής κυβέρνησης, Γκέοργκ Φάρενσον (CSU), που είχε υποστηρίξει την αποστολή Γερμανών εφοριακών στην Ελλάδα. Και του εξήγησε πώς έχουν τα πράγματα: «Θα επρόκειτο για σπατάλη δημοσίου χρήματος και δεν θα βοηθούσε την κατάσταση στην Ελλάδα», του είπε.
-Στις 6 Ιουλίου 2012, η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη πηγές του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών, γράφει ότι «παγώνουν» προς το παρόν τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για αποστολή 165 εφοριακών στην Ελλάδα, καθώς  η γερμανική πρόταση εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως «ανάμιξη στις ελληνικές κυριαρχικές ευθύνες» και απορρίπτεται.  Στο ρεπορτάζ, ωστόσο, δεν διευκρινίζεται σε ποια περίοδο αναφέρεται η πληροφορία αυτή, ενώ ο ίδιος ο Σόιμπλε διέψευσε την πληροφορία, λέγοντας πως οι εφοριακοί έχουν τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας μόνο για παροχή τεχνογνωσίας.
Συγκεκριμένα, στις 6 Ιουλίου 2012, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους διαψεύδει το δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.
«Η Γερμανία συνεχίζει να παρέχει στην Ελλάδα τεχνογνωσία για τη δημιουργία αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης», δήλωσε ο κ. Κότχαους και πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κυρίως τα κρατίδια, εδώ και αρκετό καιρό, διέθεσαν περί τους 170 ειδικούς επί οικονομικών και φορολογικών θεμάτων.
Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ
-Στις 5 Φεβρουαρίου 2015, μετά τη συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη, όπου δεν υπήρξε καμιά σύγκλιση, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:
«Σήμερα το μήνυμά μου προς τον κ. Σόιμπλε είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα σταματήσει σε τίποτα προκειμένου να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Ζήτησα την υποστήριξη της Γερμανίας σε αυτό».
Και ο κ. Σόιμπλε:
«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα για να πετύχει μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση». Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του ότι το Βερολίνο είναι έτοιμος να αποστείλει στην Αθήνα 500 Γερμανούς εφοριακούς οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική φορολογική και δημοσιονομική διοίκηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο κ. Βαρουφάκης δεν απάντησε ούτε θετικά αλλά ούτε και αρνητικά στη επίσημη γερμανική προσφορά.
-Στις 19 Φεβρουαρίου 2015, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Stern», ο κ. Τσίπρας, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θέλει τους Γερμανούς εφοριακούς, καθώς μπερδεύει το θέμα της φοροδιαφυγής με την υπόθεση της Ζήμενς, στέλνοντας ένα αρνητικά ειρωνικό μήνυμα που γίνεται αντιληπτό.
Το συγκεκριμένο σημείο της συνέντευξης έχει ως εξής:
«Stern: Μόλις πετάξατε έξω τους ελεγκτές της τρόικας.
 Α. Τσίπρας: Εννοείτε αυτούς τους ανθρώπους με τους χαρτοφύλακες από τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιρνε τις διαταγές της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Μπορούμε και χωρίς αυτούς.
Stern: Και η Task Force που ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να κάνει την ελληνική διοίκηση πιο αποτελεσματική;
Α. Τσίπρας: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον συμπατριώτη σας, τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος ηγείτο της Task Force. Όποιος μας συμβουλεύει είναι ευπρόσδεκτος.
Stern: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσφέρθηκε να σας παραχωρήσει 500 εφοριακούς.
Α. Τσίπρας: Θα έπρεπε να στείλει 5.000 αν μπορούν να μας βοηθήσουν να πολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Και όσο θα το κάνει, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μας βοηθήσει να ρίξουμε λίγο φως στο σκάνδαλο διαφθοράς της Siemens».
Προφανώς, το σκάνδαλο της Ζήμενς δεν έχει σχέση με τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Ούτε οι εφοριακοί (είτε Έλληνες, είτε Γερμανοί, θα μπορούσαν να διαλευκάνουν μια υπόθεση. Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας «πετάει» αυτή την απειλή, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα αγκάθι μεταξύ των δύο χωρών και άρα μια τέτοια αναφορά ήταν βέβαιο ότι θα λειτουργούσε αποτρεπτικά.
-Στις 2 Μαρτίου 2015, σε συνέντευξή του στη «Bild», μετά την ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε: «Είπα στον κ. Βαρουφάκη ότι ισχύει η πρότασή μου να βοηθήσουν Γερμανοί εφοριακοί την Ελλάδα».
-Στις 2 Απριλίου 2015, ο πρόεδρος των γερμανικών συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις. Όπως είπε στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ μετά την επιστροφή του στη Γερμανία, σχολιάζοντας την πρόταση Σόιμπλε να στείλει 500 εφοριακούς στην Ελλάδα, «ο υπουργός Σόιμπλε θα ήταν καλύτερα να σταματήσει αυτούς τους άσφαιρους λαϊκισμούς, εδώ δεν έχει καλά-καλά αρκετούς ανθρώπους για να ελέγξουν την τήρηση  του κατώτατου μισθού στη χώρα μας».
Στη συνέντευξη Χόφμαν έμφαση έδωσε και η «Αυγή» (προφανώς συμφωνώντας μαζί του):  http://www.avgi.gr/article/5437747/proedros-germanikon-sundikaton-na-stamatisei-o-soimple-tous-asfairous-laikismous-me-ti-ellada
Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ-ΣΟΪΜΠΛΕ
-Στις 31 Μαρτίου 2012, η ελβετική εισαγγελία επιβεβαίωσε πως εξέδωσε εντάλματα σε βάρος τριών Γερμανών εφοριακών για κατασκοπεία, λέγοντας πως «υπάρχει βάσιμη υποψία ότι η Γερμανία έδωσε σαφείς εντολές για διενέργεια βιομηχανικής κατασκοπείας σε βάρος της Credit Suisse» (στην οποία τηρούνταν οι λογαριασμοί). Η υπόθεση αφορούσε την αγορά του περίφημου «cd των φοροφυγάδων» το 2010, με τη μεσολάβηση των τριών εφοριακών. Το cd περιείχε στοιχεία Γερμανών καταθετών σε ελβετική τράπεζα που είχε «προσφέρει» -με το αζημίωτο, φυσικά- πρώην υπάλληλος της τράπεζας στις γερμανικές αρχές, και το οποίο τελικά αγόρασε το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Από τον Μάρτιο του 2013 έχει τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας, βάσει της οποίας η φορολόγηση στοιχείων Γερμανών πολιτών στην Ελβετία προβλέπεται να γίνεται τουλάχιστον στο ύψος της αντίστοιχης γερμανικής. Δηλαδή, η Ελβετία δέχεται την φορολόγηση στην πηγή της, αλλά όχι και την κλοπή και χρήση στοιχείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2010 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επέτρεψε με απόφασή του την χρήση στοιχείων που προκύπτουν από τα κλεμμένα cd, για την ποινική δίωξη των φοροφυγάδων. Οι δικαστές έκριναν συγκεκριμένα ότι το αδίκημα της κλοπής των στοιχείων δεν έγινε με υπευθυνότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Το θέμα διχάζει έκτοτε την Γερμανία, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μολονότι θεωρεί νόμιμη την πρακτική της αξιοποίησης των cd, προτιμούσε πάντα μια διακρατική συμφωνία, ώστε να κλείσει οριστικά ο δρόμος στην μεταφορά κεφαλαίων στην Ελβετία.
Ουσιαστικά ο Σόιμπλε πιστεύει ότι με τα cd γίνεται αποσπασματικός έλεγχος, ενώ η χρήση τους παρεμποδίζει την εφαρμογή των επίσημων διακρατικών συμφωνιών, με τις γνωστές παρενέργειες όπως η δίωξη αυτών που υποκλέπτουν τα στοιχεία. Και επομένως, ο Σόιμπλε ουδέποτε συμφώνησε με τον Μπόργιανς στο θέμα των CD. Αυτό στο οποίο συμφώνησε ήταν η παροχή τεχνικής βοήθειας.

elzoni.gr