Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα, προβλήματα σε πολλές περιοχές - Xιόνισε στα ορεινά της Πελοποννήσου

Καλάβρυτα: Πυκνή χιονόπτωση από το πρωί στο κέντρο! ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ Τσουχτερό το κρύο στα ορεινά
Ο καιρός σήμερα Κυριακή
Βροχές και καταιγίδες που θα είναι ισχυρές στην ανατολική νησιωτική χώρα και στην Πελοπόννησο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Στερεάς.
Βροχές και καταιγίδες που θα είναι ισχυρές στην ανατολική νησιωτική χώρα και στην Πελοπόννησο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Θερμοκρασια: από 06 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
 Ο καιρός την Δευτέρα
Καιρός: τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, της Ευβοίας, των Σποράδων, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης. Βροχή η χιονόνερο και τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Από το απόγευμα στα βορειοδυτικά αναμένεται σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: σε πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά όπου τις νυχτερινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

 Προβλήμματα
Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που σάρωσε το τελευταίο 24ωρο όλη τη χώρα.
Χιόνισε στον ορεινό όγκο της Ζήρειας,  και στην ορεινή  Κορινθία , καθώς και στα ορεινά της Αχαίας . Όμορφες εικόνες σήμερα το πρωί στα Καλάβρυτα με το χιόνι να πέφτει πυκνό και βαρύ.
Χιονίζει από το πρωί στην ορεινή Αρκαδία, χωρίς, ωστόσο, να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά. Όσοι πρόκειται να κινηθούν στο οδικό δίκτυο της κεντρικής και ορεινής Πελοποννήσου θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί ενδέχεται να τις χρησιμοποιήσουν.

Ήδη πολλά χωριά έχουν ντυθεί στα λευκά στην περιοχή της Γορτυνίας πάνω από τα 800 μέτρα υψόμετρο, Βαλτσινίκο, Μαγούλιανα, Βυτίνα, Λαγκάδια, καθώς και στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου που είναι ανοικτό. Στην Ηλεία στα ασπρα ντύθηκε η κορυφή της Μύνθης, ενώ οι
σφοδρές χαλαζοπτώσεις συνεχίζονται στην περιοχή
. Μετά το διάλειμμα της κακοκαιρίας τις προηγούμενες ώρες τα φαινόμενα συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση. Οι πρωινές χαλαζοπτώσεις κυρίως στα νότια του νομού, τώρα σημειώνονται και πιο κεντρικά και βόρεια. Όπως στην περιοχή της Κουρούτας όπου στη μια το μεσημέρι το έστρωσε και το επίκεντρο της καλοκαιρινής διασκέδασης, ντύθηκε στα λευκά. Στην προκειμένη περίπτωση ένας ζεστός καφές με θέα τον αγριεμένο καιρό είναι ότι πρέπει...
Στην Αττική τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως σε Μαρούσι, Χαλάνδρι και Νέα Ερυθραία από τους ισχυρούς ανέμους. Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έγιναν συνολικά 164 κλήσεις για πινακίδες και άλλα αντικείμενα που έπεσαν στους δρόμους, καθώς και για κοπές δένδρων.

Ομαλοποιούνται σταδιακά τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.
Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο.
Στη γραμμή Φανερωμένη Σαλαμίνα-Πέραμα τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με έγκριση του πλοιάρχου. Επίσης, άνοιξαν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα- Νέα Στύρα, Ρίο- Αντίριο και Κεραμωτή- Λιμένας Θάσου.
Ανοιχτές είναι οι γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη και Κυλλήνη-Ζάκυνθος. Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η γραμμή Καβάλα-Πρίνου.
Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρηση να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.
Στα Τρίκαλα κατάρρευσε η γέφυρα της Διάβας στην Καλαμπάκα το βράδυ του Σαββάτου από τα ορμητικά νερά του Πηνειού. Σύμφωνα με το trikalavoice.gr μαζί με τη γέφυρα ο ποταμός παρέσυρε και ένα τεχνητό φράγμα που είχε κατασκευαστεί το περασμένο καλοκαίρι.
Στη Λέσβο υπερχείλισε τα ξημερώματα ο ποταμός που διαπερνά την Καλλονή στο κέντρο του νησιού από την ισχυρή βροχόπτωση. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ιδιαίτερα στις περιοχές του Κέντρου Υγείας και των σχολείων. Η βροχόπτωση σταμάτησε χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.

«Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα νωρίς το πρωί αλλά τόσο τα συνεργεία του Δήμου και της Πυροσβεστικής όσο και πολίτες καταφέραμε να μην υπάρξουν ζημιές και τελικά να κρατηθούν ανοικτοί και καθαροί οι δρόμοι» είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καλλονής,Ταξιάρχης Βέρρος.
Αυτή τη στιγμή συνεργεία με μηχανήματα του Δήμου καθαρίζουν κεντρικούς δρόμους του νησιού όπως στην εθνική οδό στο ύψος των Λάμπου Μύλων και της Πέτρας από κατολισθήσεις ενώ αποκαθίσταται και η ηλεκτροδότηση στο χωριό Παράκοιλα, που είχε διακοπεί από φωτιά σε κολώνα της ΔΕΗ λόγω βραχυκυκλώματος.
Μικροπροβλήματα υπήρξαν από την ισχυρή βροχόπτωση και στην πόλη της Μυτιλήνης ιδιαίτερα στην περιοχή της Προκυμαίας.
«Δεν υπάρχουν προς το παρόν άλλα προβλήματα αλλά όλοι παραμένουμε σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του χιονιά που αναμένεται να χτυπήσει τη Λέσβο από το βράδυ» είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου Νίκος Καρασάββας. Ήδη συνεργεία ρίχνουν  προληπτικά αλάτι σε μέρη όπου υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας παγετού.
Από τη νύχτα χιονίζει στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων. Δεκάδες χωριά στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο από τα ξημερώματα δέχονται σφοδρή χιονόπτωση και τα μηχανήματα αποχιονισμού δουλεύουν ασταμάτητα για να καθαρίσουν τους δρόμους.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους Δήμους εργάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα τον χιονιά.
Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της 'Αρτας και των Φιλιατών. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσεως βράχων τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπέιρου.
Στην Τοπική Κοινότητα Παγκρατίου, του Δήμου Σουλίου, στη Θεσπρωτία έγινε κλήση στην Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό ατόμου ύστερα από ακινητοποίηση του αυτοκινήτου του στο οδόστρωμα, λόγω βροχόπτωσης.
Στην Τοπική Κοινότητα Αμοργιανών, στον Δήμο Αμφιλοχίας, στην Αιτωλοακαρνανία, πυροσβέστες συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφου που είχε αποκλειστεί λόγω της βροχόπτωσης σε ποιμνιοστάσιο.