Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Κουμουτσάκο



Σας καλωσορίζω στη Νέα Δημοκρατία, στην ενημέρωση των διαπιστευμένων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των  πολιτικών συντακτών.

Στην πρώτη μας αυτή συνάντηση, θα αναφερθώ σύντομα σε αυτήν καθ’ αυτήν την ενημέρωση, που φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε.

Δηλαδή:
-        Στις βασικές αρχές που θα ακολουθήσουμε
-        Στο πλαίσιο, στη διαδικασία και στους τρόπους ενημέρωσης

Πέραν αυτού θα αναφερθώ σε δύο ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα:
-        Το προσφυγικό - μεταναστευτικό, με ιδιαίτερη αναφορά σε δράσεις που αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
-        Και, επίσης, σε ένα πολύ σοβαρό θεσμικό ζήτημα, που άπτεται της δημοκρατικής λειτουργίας της πολιτείας και συγκεκριμένα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αλώσει τις ανεξάρτητες αρχές.



ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Θεμελιώδης αρχή μας είναι ότι, σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία, η ουσιαστική και έγκαιρη ενημέρωση είναι υποχρέωση κάθε πολιτικής ηγεσίας και δικαίωμα κάθε πολίτη. Από αυτήν τη θεμελιώδη αρχή – αν θέλετε από αυτή τη θεμελιώδη παραδοχή – ξεκινούν τρεις κατευθυντήριες γραμμές: Ουσιαστική ενημέρωση, αλήθεια, χωρίς αποκλεισμούς.

Θέλω να σας πω ότι, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, που μπορεί να υπάρξουν - και θα υπάρξουν σε μια ζωντανή πολιτική διαδικασία - δε θα λείψει, ούτε θα περιοριστεί, από εμάς, η ενημέρωση. 

Επίσης, πιστεύουμε στη θεσμική ενημέρωση. Όχι στην απρόσωπη και γκρίζα ενημέρωση που συχνά είναι πολύ περισσότερο προπαγάνδα και λιγότερο ενημέρωση.

Η πρακτική ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε κανόνα τις διαρροές και το «μη χαρτί» (non paper), δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας, που ζητά υπεύθυνη και σοβαρή ενημέρωση. Ειδικά, μάλιστα, στις σημερινές συνθήκες πολλαπλών αδιεξόδων, που έχει δημιουργήσει η παραπαίουσα και αναποτελεσματική κυβερνητική πολιτική. Για μας το «μη χαρτί» που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μη ενημέρωση. Είναι προπαγάνδα.

Εμείς θα παρέχουμε ενημέρωση με μια σειρά τρόπων και  μέσων, όπως τα δελτία Τύπου, οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις, η ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών (briefing), η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Να προσθέσω εδώ ότι, σε αυτή τη διαδικασία, όποτε κρίνεται απαραίτητο θα υπάρχουν θεματικές ενημερώσεις, σε συνεργασία με τους αρμόδιους συντονιστές, τους τομεάρχες, τους συντάκτες.

Επίσης, εξετάζουμε τις τεχνικές δυνατότητες - και έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε - σε έκτακτες περιστάσεις, που δεν θα μπορείτε να έρθετε και που θα χρειάζεται μια τέτοια διαδικασία ενημέρωσης, να αξιοποιήσουμε δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία για να κάνουμε ένα e- briefing, ένα ηλεκτρονικό briefing. Υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες να γίνεται και πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε.

Επίσης, θα εισάγουμε την πρακτική «συναντήσεων με τον τύπο» (meet the press) του προέδρου του κόμματος.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα - φιλοδοξία μας είναι μια φορά το μήνα - ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να σας συναντά, για μια φιλική, off the record,  γενική συζήτηση.
Τέλος, επειδή σκοπός μας είναι η συνεχής βελτίωση της ενημέρωσης που δίνουμε, καλόπιστα σχόλια, επισημάνσεις και παρατηρήσεις σας, θα είναι καλοδεχούμενα.


ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Πρωτοβουλίες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

Όπως γνωρίζετε χθες είχαμε νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αιγαίο.
Εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας.
Είχαμε, στο μεταξύ, και τη γνωστή, πολύ αρνητική, έκθεση αξιολόγησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μπροστά σ’ όλα αυτά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλίες. Σκοπός:  Να υποστηρίξουμε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Και, βέβαια, για να διασφαλιστεί η θέση της χώρας μας στη Συνθήκη Σένγκεν.
Το αντίθετο, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες. Για τη χώρα μας πρωτ’ απ’ όλα.  Αλλά και συνολικά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το ζήτημα – όπως έχει ήδη πει ο Πρόεδρός μας – έχει εθνική διάσταση. Και σε ένα τέτοιο ζήτημα δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ασκούμε, βέβαια, κριτική. Αλλά, ταυτόχρονα καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και αναπτύσσουμε στοχευμένες πρωτοβουλίες. Πιστεύουμε ότι μπορεί – και είναι ανάγκη – να υπάρξει κοινός τόπος ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Και εμείς σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.
·         Όπως ήδη γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Υπουργό Αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα πλήρη ενημέρωση για όσα σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις, που η ίδια έχει αναλάβει.
Η συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου στις 11: 30 στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.
Μαζί θα είναι η συντονίστρια της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, βουλευτής, κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο ειδικός συντονιστής για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, βουλευτής, κ. Βασίλης Κικίλιας.
·         Στη συνέχεια, την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ενημερωθεί για την πορεία της προετοιμασίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρων υποδοχής (hotspots).

·         Στη συνέχεια, το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους πρέσβεις των 28 χωρών μελών της Ε.Ε., προκειμένου να επισημάνει κρίσιμες διαστάσεις του προβλήματος. Είναι ανάγκη να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι το πρόβλημα δεν εξαντλείται στον έλεγχο των εισερχομένων. Το πρόβλημα αφορά πρωτίστως στην εγκατάστασή τους. Και σε αυτό έχουν υποχρεώσεις όλα τα κράτη της Ευρώπης.

·         Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα αναπτύξει τις θέσεις μας και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Σύνοδο του ΕΛΚ, που θα γίνει λίγο πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου.

Υπάρχει από την πλευρά μας ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων σε όλα τα επίπεδα, που αφορά όλες τις διαστάσεις του προβλήματος.


Βασικοί άξονες της θέσης μας

--Έχουμε πει ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό. Είναι ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ασφαλείας.
Η  πρόκληση, όμως, δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και τη διεθνή Κοινότητα.

Η Ελλάδα, ως χώρα σύνορο της Ευρώπης, έχει πολύ δύσκολη αποστολή. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα πιο άμεσα και πιο έντονα  απ’ ό,τι όλες οι άλλες χώρες.
Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο ελληνικό.
Είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό.
Πρόβλημα διεθνές.

Είναι επομένως ανάγκη να καταστεί σαφές προς την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της – όπως δεν μπορεί μόνη καμία άλλη χώρα της Ευρώπης - να επωμιστεί το βάρος ενός προβλήματος τέτοιας κλίμακας και έντασης.
Η Ευρώπη έχει υποχρέωση να αποδείξει στην πράξη ότι δίνει συλλογικές και αποτελεσματικές λύσεις, στα κοινά προβλήματα.

--Είναι, επίσης, ανάγκη να αναγνωρίσουν όλοι ότι οφείλει και η Τουρκία να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες.
Να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ε.Ε. για τον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Και, βέβαια, να εξαρθρώσει τα παράνομα δίκτυα διακινητών, που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της.

·         Η θέση μας είναι ξεκάθαρη:
Το πρόβλημα είναι διεθνές.
Αφορά τη διεθνή Κοινότητα, την Ε.Ε., αλλά και την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορεί η κυβέρνηση να δίνει λαβή για προφάσεις και, πολύ περισσότερο, για αποφάσεις, που στρέφονται εναντίον της χώρας.
Και αυτό, η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να το λάβει σοβαρά υπόψη.

·         Έως τώρα η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι αιχμάλωτη σε ιδεοληψίες. Έχει δείξει αδράνεια, ανικανότητα, ανεπάρκεια, ανευθυνότητα.
--Θυμίζω μόνο τις δηλώσεις στελεχών για ανοικτά σύνορα, που έκαναν την Ελλάδα μαγνήτη για μετανάστες και πρόσφυγες.

--Θυμίζω τις δηλώσεις της τότε αρμόδιας Υπουργού, που τη μια δεν έβλεπε παρά μόνο «μετανάστες να λιάζονται» και την άλλη «μετανάστες να εξαφανίζονται».

--Θυμίζω και το γεγονός ότι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν να κλείσουν την Αμυγδαλέζα και να κουβαλήσουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας.

--Θυμίζω, όμως,  και τις ανεύθυνες δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, που προκάλεσαν την καχυποψία και τη δυσφορία πολλών Ευρωπαίων, απέναντι στη χώρα μας.
Όλα αυτά είναι ανάγκη να τελειώνουν τώρα.
Ακόμη περισσότερο είναι ανάγκη να ανταποκριθεί άμεσα η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που ίδια ανέλαβε.
Η Ελλάδα είναι ανάγκη να μείνει στη Ζώνη του Σένγκεν.
Κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις συνέπειες της έξωσης.
--Θα είναι πρόβλημα για όλους τους Έλληνες, που θέλουν να ταξιδεύουν,  καθώς θα ξαναγυρίσουμε στα διαβατήρια και τους ελέγχους.
--Θα είναι πρόβλημα για τους Ευρωπαίους, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.
--Θα δημιουργηθεί ταυτόχρονα ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
Αυτό θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα μας.
Θα είναι, όμως, και μια σοβαρή οπισθοδρόμηση  για την Ευρώπη. Ένα πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 
·         Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, είναι κρίσιμης σημασίας για την Πατρίδα μας. Και σε ένα τέτοιο, εθνικής διάστασης, ζήτημα - το είπε ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης - μπορεί και πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.
Όλοι οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε.
Και αυτό αφορά πρωτίστως την Κυβέρνηση.
Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως εθνικό.
Με τις πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει ο Πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπισή του.



ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΑΛΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ


Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συστηματικά και προμελετημένα, εδώ και ένα χρόνο, επιχειρεί να πλήξει τις Ανεξάρτητες Αρχές και να τις μετατρέψει σε όργανα των υπουργών και της κυβέρνησης.

Υπάρχει σαφής επιδίωξη αδρανοποίησης και άλωσης των Ανεξάρτητων Αρχών. Των Αρχών, δηλαδή, που ο συνταγματικός νομοθέτης οχύρωσε με “ανεξαρτησία”, για να μπορούν να δρουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και να διασφαλίζουν, με τεχνοκρατική γνώση, την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Η αλλεργία της κυβέρνησης σε όλες τις νησίδες ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης δεν κρύβεται. Ξεκίνησε, δημιουργώντας προβλήματα με τις συνθέσεις τους και συνεχίζει.  Στην περίπτωση του ΕΣΡ, μάλιστα, αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός ιδιότυπου εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος μεταξύ της ηγεσίας της Αρχής και του υπουργού Επικρατείας, που διεκδικεί καθεστώς της «ενός ανδρός αρχής» στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο.

Αυτή η συμπεριφορά αγγίζει τα όρια θεσμικής εκτροπής. Οι δύο τροπολογίες για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το ΕΣΡ, που κατέθεσε η Κυβέρνηση, αποδεικνύουν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, το πως σχεδιάζει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης: Ανοχύρωτη και έρμαιο της συγκυβέρνησης.

Η Νέα δημοκρατία επιθυμεί ισχυρές και λειτουργικές Ανεξάρτητες Αρχές.

Επιθυμεί Ανεξάρτητες Αρχές, με ουσιαστικό ρόλο και όχι «διάκοσμο» μιας ελεγχόμενης δημόσιας διοίκησης.

Είναι σοβαρότατο ζήτημα που άπτεται της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας. 

Θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια φίμωσης, άλωσης ή κατάργησης των Ανεξάρτητων Αρχών.



ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά ζητήματα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών:

Συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία τους και κατανοούμε την αγανάκτησή τους, απέναντι σε μια Κυβέρνηση που συνειδητά τους παραπλάνησε.

Συνειδητά τους εξαπάτησε. Τους κορόιδεψε.

Άλλα έλεγε ο κ. Τσίπρας όταν ανέβαινε στα τρακτέρ και άλλα κάνει σήμερα από τη θέση του Πρωθυπουργού.

Κατανοούμε λοιπόν, τόσο τις ανησυχίες, όσο και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου.

Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη να γίνονται σεβαστά από όλους κάποια όρια.

Τα όρια που αφορούν το σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανεμπόδιστη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, που περνά τόσο δύσκολες μέρες.

Έχουμε μια καθολική αντίδραση του συνόλου του αγροτικού κόσμου απέναντι ουσιαστικά σε αυτό που εισπράττουν ως ανενδοίαστη, κυνική κοροϊδία. Και να μην αναζητούνται από την Κυβέρνηση ιδεολογικές αποχρώσεις σε αυτό.

Όλος ο αγροτικός κόσμος αισθάνεται προδομένος από τα ψέματα τα οποία είπε αυτή η Κυβέρνηση. Και να μην αναζητούν πουθενά αλλού εχθρούς παρά μόνο στους εαυτούς τους.

Το δαίμονα του λαϊκισμού, τον έφτιαξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τους δαίμονές τους, πολεμάνε. Οι ίδιοι τους ίδιους πολεμούν.

Το ασφαλιστικό είναι αντικειμενικά ένα δύσκολο πρόβλημα, αλλά γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν οι πολίτες που τους αφορά αισθάνονται ότι τους έχουν κοροϊδέψει κιόλας χωρίς ενδοιασμό, μάλιστα.