Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Όταν μιλούν οι αριθμοί, τα λόγια είναι περιττά

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Εδώ και πολλούς μήνες – και καθώς οδεύουμε προς την πρώτη επέτειο της «πρώτη φορά Αριστεράς» - δεν έχουμε λάβει ούτε μία θετική είδηση από τον χώρο της οικονομίας.
Τις προάλλες, πληροφορηθήκαμε από την ΕΛΣΤΑΤ ότι ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιοµηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μεγάλη μείωση της τάξης του 10,1% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεµβρίου 2014, έναντι µείωσης 0,6% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2014 προς το 2013.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συγκεκριμένη εξέλιξη στον τζίρο των εγχώριων βιομηχανιών, οφείλεται στις εξής µεταβολές των δεικτών των επί µέρους τοµέων βιοµηχανίας:

Στη µείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατοµείων κατά 14%, και

Στη µείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιοµηχανιών κατά 10,1%.
Στη µείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 8,2%
Στη µείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 12,4%.

Νωρίτερα, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα πληροφορηθήκαμε ότι σημειώθηκε μεγάλη μείωση της τάξης του 18,9% ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιοµηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Οκτώβριο 2015 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2014, έναντι αύξησης 5% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2014 προς το 2013.
Η μείωση οφειλόταν:

Στη µείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατοµείων κατά 12,5%.
Στη µείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιοµηχανιών κατά 19%.
Στη µείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 17,8%
Στη µείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 20,3%.

Τις προάλλες επίσης πληροφορηθήκαμε ότι το 2015 πραγματοποιήθηκαν 29 εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα, αξίας 1,4 δις ευρώ περίπου ή 39% λιγότερο από ότι το 2014, σύμφωνα με μελέτη της PwC.
Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την μελέτη, θα μπορούσε να αποδοθεί στη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα. Το 2015 έγιναν δύο εθνικές εκλογές, ένα δημοψήφισμα, επιβλήθηκαν τραπεζική αργία και περιορισμός κίνησης κεφαλαίων και υπεγράφη η τρίτη συμφωνία με τους δανειστές.
Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πρακτικά πάγωσαν κατά την διάρκεια του 2015 αγγίζοντας μόλις τα 300 εκατ. ευρώ.
Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2015, επιδεινώθηκαν και οι όροι δανεισμού προς τις επιχειρήσεις.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα τακτικής έρευνας που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα κριτήρια χορηγήσης δανείων προς τις επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα ωστόσο οι όροι χορήγησης των δανείων έγιναν ελαφρώς πιο αυστηροί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ανάλογα ήσαν τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας και για τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με αυτά, οι χορηγήσεις των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σημείωσαν σε ετήσια βάση μείωση κατά 2,2%, καθώς η μηνιαία ροή χρηματοδότησης παρέμεινε αρνητική κατά 458 εκατ. ευρώ.
Τον Νοέμβριο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, ήταν αρνητική κατά 25 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 12 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,6%, από -0,5% τον Οκτώβριο του 2015.
Αρνητική κατά 256 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Νοέμβριο του 2015, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 177 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,2%, από -3,0% τον Οκτώβριο του 2015.
Και βέβαια, μείωση εμφάνισαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το σύνολο των καταθέσεων υποχώρησε στα 120,9 δις ευρώ, από 121,1 δις ευρώ που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου.
Σε ετήσια βάση, οι εκροές των καταθέσεων έφθασαν τα 43,4 δις ευρώ, καθώς τον Νοέμβριο του 2014 το σύνολό τους άγγιζε τα 164,3 δισ. ευρώ.
Κατόπιν όλων αυτών, αντιλαμβάνεται κανείς την καταστροφή που έχει προκαλέσει στην οικονομία της χώρας η απίθανη αυτή κυβέρνηση, που ψηφίστηκε δυο φορές μέσα σε έναν χρόνο.
Τα λόγια περιττεύουν…

elzoni.gr