Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Μπλόκα αγροτών: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες της Νίκαιας - "Δεν θα κάνουμε κουβεντολόι με τον Τσίπρα"


Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν οι αγρότες, όπως διεφάνη από το αποτέλεσμα της σύσκεψης που έκαναν σήμερα Τρίτη (26.01.2016) στη Νίκαια οι εκπρόσωποι από 37 μπλόκα. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τους αποκλεισμούς δρόμων να γίνονται από δίωροι, εξάωροι, σε διαστήματα που θα αποφασίζουν τα κατά τόπους μπλόκα. Η πρόθεσή τους είναι οι αποκλεισμοί να γίνονται συντονισμένα και κατά τις ίδιες ώρες.
Παράλληλα, όπως διεμήνυσε και ο πρόεδρος του συντονιστικού της Νίκαιας, Βαγγέλης Μπούτας, δεν πρόκειται να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τόσο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όσο και τις προτάσεις της για το φορολογικό. «Δεν θα κάνουμε κουβεντολόι» είπε ο Βαγγέλης Μπούτας βγαίνοντας από τη σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων, σημειώνοντας πως προϋπόθεση για να ανταποκριθούν οι αγρότες στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο είναι αυτός να γίνει από μηδενική βάση! Ζητούν επίσης διάλογο από μηδενική βάση και για το κόστος παραγωγής.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν, ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει διάλογος, σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν τον κλάδο τους. Στις προσθέσεις των αγροτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας είναι να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής και στα άλλα μπλόκα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός του αγώνα, στη βάση όμως του πλαισίου των αιτημάτων που έχει ήδη καθορίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.
Οι αγρότες που όπως επισημαίνουν επιδιώκουν την συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου και με τις λοιπές κοινωνικές δυνάμεις, θα συμμετέχουν δυναμικά και σε ευρύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις όπως η γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.
Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Νίκαια ήταν και αυτή για επ' αόριστον αποκλεισμούς δρόμους, αλλά οι αγρότες δεν θέλουν να στρέψουν την κοινωνία απέναντί τους.
Στη Θεσσαλονίκη, η σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων τελείωσε λίγη ώρα μετά από εκείνη της Νίκαιας και οι αποφάσεις ήταν πάνω κάτω οι ίδιες. Αφενός οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με επέκταση του χρόνου των μπλόκων (12:00 με 14:00 και 18:00 με 21:00) σύμφωνα με την ΕΡΤ αλλά και άρνηση να συναντήσουν τον πρωθυπουργό αν δεν αποσυρθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό.
Επίσης, οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσαν πως την Πέμπτη (28.01.2016) θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία ΧΑΝΘ με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica. 

Χωρισμένοι στα δυο
Εκείνο που προκαλεί, πάντως, εντύπωση είναι πως οι αγρότες είναι χωρισμένοι στα δυο, αφού οι αγρότες της Νίκαιας επέλεξαν να μην μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για να μετάσχουν στη σύσκεψη της Σίνδου μαζί με τους αγρότες από τα Τέμπη κι άλλα μπλόκα. Αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη της... "διχόνοιας". Η δεύτερη ήρθε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη όταν επικράτησε ένταση και τελικά η αποχώρηση του μπλοκ των Τεμπών.
Οι αγρότες είχαν δώσει ραντεβού στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου στις 12:00 το πρωί της Τρίτης (26.01.2016) για να αποφασίσουν πως θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και αν θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό μετά την πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθυνε το περασμένο Σάββατο (23.01.2016).
Όταν όμως στη Σίνδο έφτασαν περισσότεροι αγρότες απ’ όσους αρχικά είχαν προκληθεί, προκλήθηκε ένταση, εκνευρισμός και προβλήματα επί της διαδικασίας. Εμφανίστηκαν επίσης και αγρότες που δεν συμμετέχουν στα μπλόκα αλλά ήθελαν να μπουν στο συνεδριακό κέντρο για να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση. 

Τελικά, αποφασίστηκε να μπουν στη συνεδρίαση περισσότερα από δυο άτομα από κάθε μπλόκο, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, με την προϋπόθεση πως θα μιλούσαν μόνο οι εκπρόσωποι των μπλόκων.
Αυτή δεν ήταν η μοναδική στιγμή έντασης. Ακολούθησε κι άλλη με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι εκπρόσωπο του μπλόκου των Τεμπών, διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία και την απαγόρευση της δυνατότητας να προεδρεύσουν. Αποχωρώντας, ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα Τέμπη, Παναγιώτης Καλογιάννης, τόνισε: "Μας χαρακτήρισαν αγροτοπατέρες, οι εργατοπατέρες δεν έχουν θέση εδώ. Σε αυτούς που το παίζουν αγροτοπατέρες τους χαρίζουμε τη διαδικασία", είπε.
Και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει, από την πλευρά τους τουλάχιστον, καμία πρόθεση να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο και ο διάλογος δεν γίνει από μηδενική βάση.
"Όσο δεν παίρνει πίσω τα νομοσχέδια που λέμε πως μας κλείνουν τα σπίτια και δεν συζητάμε από το μηδέν και δεν σταματάνε οι υπουργοί να τορπιλίζουν το διάλογο που πάει να γίνει, δεν πάμε πουθενά", τόνισε.

Μετά την αποχώρησή τους από τη σύσκεψη των Τεμπών, στις 19:00 το απόγευμα θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή των αγροτών του μπλόκου των Τεμπών, προκειμένου να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους τους για τι εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα θα αποφασίσουν και για τις περεταίρω κινήσεις τους, σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων του μπλόκου τους-μαζί και με εκπροσώπους από πολλά ακόμη μπλόκα-από την συνάντηση στη Σίνδο.
Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, αποχώρησαν από τη συνάντηση οι εκπρόσωποι όλων των μπλόκων στα οποία μετέχουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αυτό γιατί στην Σίνδο βρέθηκαν και να συμμετέχουν στην διαδικασία και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, ενώ οι ίδιοι θέλουν μία «καθαρή διαδικασία». Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν σκοπό να επαναλάβουν την συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων, διαφυλάσσοντας αυτή τη φορά την καθαρή διαδικασία-σε χρόνο που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί- ενώ στις προθέσεις τους είναι η άμεση κλιμάκωση του αγώνα, αναφέρουν.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ, ΜΠΕ, thousandnews.gr, thestival.gr