Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Δήλωση του Υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη «Κομματισμός στο Υπουργείο Εξωτερικών: Αδιαφανείς διαδικασίες στην προαγωγή διπλωματικών υπαλλήλων»



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, μετά την κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Κοτζιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η έφοδος κατάληψης του  κράτους, από “φίλα προσκείμενους” έως και συγγενείς κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ,  που παρατηρείται  σε κάθε βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης, δεν βρήκε ανάχωμα ούτε καν στις νευραλγικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Και αυτό, σε μια χρονική συγκυρία, που η θεσμική εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό, απαιτεί διαφάνεια και αξιοκρατία, ώστε να υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα. Όμως, οι πρόσφατες κρίσεις στο Διπλωματικό Κλάδο, κάθε άλλο παρά αυτό επιδεικνύουν.

Κατά τις προαγωγές υπαλλήλων στο ανώτατο υπηρεσιακό βαθμό του Πρέσβεως, απορρίφθηκαν συνολικά 22 διπλωμάτες από το πίνακα κατάταξης, που συντάσσεται με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, μεταξύ των οποίων και οι επτά πρώτοι. Η αριστεία βάλλεται και στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα κριτήρια που ακολουθηθήκαν στη διαδικασία προαγωγών, τα οποία κάθε άλλο παρά συνάδουν με το πνεύμα των αυξημένων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, που ορίζει ο Κώδικας του Υπουργείου Εξωτερικών».