Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Με σχέδιο και αποφασιστικότητα ενισχύουμε την περιφερειακή μας οικονομία»

«Στα 4,5 χρόνια που βρισκόμαστε στο τιμόνι της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει σχέδιο, πείσμα και αποφασιστικότητα μπορούμε να φτάσουμε σε καλά αποτελέσματα, αντιμετωπίζοντας σημαντικά προβλήματα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του στην ημερίδα με τίτλο «Επιχειρηματική Ανακάλυψη για την εξειδίκευση δράσεων που αφορούν σε Καινοτόμες Εφαρμογές και την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον τομέα του τουρισμού-πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016.
«Οι συναντήσεις στο Νταβός απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι ενώ η παγκόσμια οικονομία κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, η δική μας παρουσία παραμένει γεμάτη προβλήματα. Είναι πλέον ανάγκη να δούμε σοβαρά και ρεαλιστικά την προοπτική και τις πραγματικές δυνατότητες του τόπου και να απαλλαχθούμε από ιδεοληψίες, μισαλλοδοξίες και προσωπικούς καιροσκοπισμούς» τόνισε ο κ. Τατούλης και αναρωτήθηκε «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να διαμορφώσουμε έναν καταστατικό χάρτη των ενεργειών μας στην Περιφέρειά μας. Πως όμως, σε τέτοιο περιβάλλον;». 



«Πρώτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου δημιούργησε ένα πρόγραμμα προώθησης του τουριστικού και αγροτικού προϊόντος, μετά από επίμονη και σκληρή προσπάθεια για να χαρακτηριστεί επιλέξιμο. Σήμερα όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες επεξεργάζονται αντίστοιχα προγράμματα ώστε να τα εντάξουν στη νέα προγραμματική περίοδο.» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και χαρακτήρισε ως νέα πρόκληση στη νέα προγραμματική περίοδο την αιρεσιμότητα της έξυπνης εξειδίκευσης. «Χωρίς την καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση οι επενδύσεις δεν μπορούν να έχουν την αναμενόμενη υπεραξία».
Σημαντικός παράγοντας που πρέπει να υπολογιστεί, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, είναι η περιοριστική πολιτική ανάπτυξης του ΑΕΠ, το οποίο 5 χρόνια πριν ανερχόταν σε 260 δις ενώ τώρα βρίσκεται στα 170 δις σημειώνοντας μείωση της τάξης του 35%. «Τέτοια σμίκρυνση του ΑΕΠ μόνο σε περιόδους πολέμου παρατηρείται και έχει δραματικές συνέπειες στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και σημαντικές παρενέργειες στο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και φορολογικό».
Πρέπει η χώρα να αντιληφθεί την ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τόνισε ακολούθως ο κ. Τατούλης, επισημαίνοντας επίσης ότι η ευθύνη ανάπτυξής τους θα πρέπει να ανήκει στις Περιφέρειες. «Χωρίς την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας δεν μπορούμε να έχουμε ποιότητα ζωής, κοινωνική συνοχή, δημόσια υγεία».
«Στόχος μας είναι η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως κάναμε με την πρότασή μας στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο για τη σύσταση Ταμείου Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Περιφέρειας Πελοποννήσου, την οποία έβλεπαν θετικά όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, καμία όμως δεν μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα» επεσήμανε ο κ. Τατούλης και υπογράμμισε την ανάγκη «να δώσουμε ελπίδα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να δώσουμε ελπίδα για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας».
Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει ακόμα να στοχεύσουμε σε μικρές επενδύσεις, που έχουν άμεσο χρόνο υλοποίησης και απόδοσης, και όχι σε μεγάλες επενδύσεις που απαιτούν μεγάλα κεφάλαια και μεγάλο χρόνο απόδοσης. Στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος είναι απαραίτητες οι επενδύσεις, αλλά και η ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα συνδυάσει την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα. Στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων, βασικός παράγοντας είναι η καθιέρωση της διακριτής ταυτότητας των Πελοποννησιακών προϊόντων στη διατροφική αλυσίδα, καθώς και η καινοτομία στην προώθησή τους, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της παράδοσής μας».
Στον τομέα του πολιτισμού η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι προικισμένη, ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης «θα πρέπει ωστόσο ο πολιτισμός να ενταχθεί στην επιχειρηματικότητα. Κατά τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Πολιτισμού υιοθετήθηκε η πρότασή μας για διασύνδεση πολιτιστικού, τουριστικού και αγροτικού προϊόντος. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικός υποστηριχτής θα είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας».
«Τίποτα ωστόσο δεν θα έχει αποτέλεσμα, αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίσει να αποτελεί την πιο βρώμικη περιφέρεια της χώρας» σημείωσε ο κ. Τατούλης, «ή αν εισακούγονται απόψεις, οι οποίες άλλα λένε τη μία στιγμή, άλλα την άλλη, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες στην αξία των προϊόντων από τη διαχείριση των απορριμμάτων κάθε είδους. Είμαστε σίγουροι για την υπογραφή της σύμβασης και θα πρέπει να σταματήσει την έντονη κωλυσιεργία η Κυβέρνηση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εγκρίνει τη σύμβαση ότι λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και έχει δώσει εντολή για άμεση υπογραφή της».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποστήριξε επίσης ότι «η υλοποίηση του σχεδίου μας θα είναι μεγάλο βήμα, καθώς σε λίγα χρόνια από την πιο βρώμικη Περιφέρεια, θα γίνουμε η πιο καθαρή, πράσινη Περιφέρεια της αειφορίας» και τόνισε ότι «είναι εντελώς παράδοξο η Κυβέρνηση να επιμένει ότι δε συμβαίνει τίποτα. Είναι παράδοξο η Κυβέρνηση να διαπραγματεύεται μια σύμβαση που αποτελεί προϊόν διεθνούς διαγωνισμού».
Ο Περιφερειάρχης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι «είναι τραγικό στον 21ο αιώνα η κεντρική κυβέρνηση να διατηρεί στην ευθύνη της την οργάνωση και προώθηση των περιφερειακών οικονομιών, ιδιαίτερα δε με μια λογική πατερναλισμού».