Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Θεόδωρος Ζαγοράκης: Στρατηγική για την ενιαία ψηφιακή αγορά


http://thessports.gr/wp-content/uploads/2014/07/zagorakis-strasburg-03.jpgΕγκρίθηκε εχθές, με μεγάλη πλειοψηφία, σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που διεξήχθη στο Στρασβούργο, η έκθεση σχετικά με την ενιαία ψηφιακή αγορά. 
 Η έκθεση αυτή αποτελεί την θέση του ΕΚ στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την στρατηγική της για την ενιαία ψηφιακή αγορά της Ευρώπης. Επισημαίνεται ότι η στρατηγική αυτή αποτελεί το σχέδιο της ΕΕ για τη δημιουργία μιας ελεύθερης και ασφαλούς ενιαίας ψηφιακής αγοράς, στην οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιούν διασυνοριακές αγορές μέσω του διαδικτύου και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πωλούν σε ολόκληρη την ΕΕ, οπουδήποτε και αν εδρεύουν εντός αυτής.

 Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης, σε συνεργασία με άλλους ευρωβουλευτές, κατέθεσε σειρά τροπολογιών, οι οποίες στόχευαν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων εταιρειών από το άνοιγμα των ψηφιακών υπηρεσιών, την προστασία των καταναλωτών στην υπό διαμόρφωση νέα ψηφιακή αγορά, αλλά και την άρση των περιορισμών γεωγραφικού χαρακτήρα (geo-blocking), καθώς και των αθέμιτων διακρίσεων ως προς τις τιμές λόγω γεωγραφικής θέσης. 
Το σύνολο των τροπολογιών αυτών εγκρίθηκαν κατά τη χθεσινή ψηφοφορία και ενσωματώθηκαν στο τελικό ψήφισμα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην επόμενη Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. 
Το τελικό ψήφισμα του ΕΚ, ζητά, μεταξύ άλλων, πολιτικές φιλικές στην καινοτομία με στόχο την τόνωση της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy), την άρση των εμποδίων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τον τερματισμό των αδικαιολόγητων περιορισμών γεωγραφικού χαρακτήρα (geo-blocking), αλλά και την ρύθμιση εργασιακών ζητημάτων που προκύπτουν από την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. 
Παράλληλα, το ψήφισμα επισημαίνει την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων που παρατηρείται στην Ευρώπη και καλεί την Επιτροπή να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση, βάσει του οποίου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, δεν θα πρέπει να καλούνται να προσκομίσουν ξανά πληροφορίες που έχουν ήδη καταθέσει μια φορά σε δημόσιες αρχές. 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ζαγοράκης τόνισε: 
 "Η ψηφιακή οικονομία είναι μια νέα πραγματικότητα και αυτό το βλέπουμε όλοι μας στις καθημερινές συναλλαγές μας. Τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη της θα είναι πολύ μεγάλα και για το λόγο αυτό θα πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει γρήγορα στις απαραίτητες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, βλέπουμε καθημερινά, νέους ανθρώπους να τολμούν και να επιχειρούν – επιτυχημένα- στη νέα αυτή ψηφιακή αγορά. Το σημαντικότερο για αυτούς τους επιχειρηματίες, δεν είναι μόνο η επιδότηση τους από κάποιο αναπτυξιακό νόμο, αλλά να μην αντιμετωπίζουν από την πολιτεία εμπόδια, στην εξέλιξή τους, είτε αυτά είναι γραφειοκρατικά, είτε διοικητικά ή ακόμη και προβλήματα υποδομών. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί βεβαίως, μόνο το πρώτο βήμα και όλοι μας αναμένουμε τις νομοθετικές προτάσεις που θα καταθέσει η Επιτροπή το επόμενο διάστημα."